Często mówi się, że to lato najbardziej obfituje we wspaniałe owoce i warzywa. I faktycznie, wiele z nich dojrzewa właśnie od czerwca do września. Na szczęście inne pory roku także mają wiele do zaoferowania. Jesień to przecież okres obfitujący we wspaniałe warzywa i owoce sezonowe. Warto skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości i zadbać o wzmocnienie odporności na zimę. Sprawdź jaką moc jesieni mają warzywa i owoce sezonowe.

Jesień – czas żeby zwolnić

Po intensywnym lecie, jesień to dla wielu osób czas wytchnienia. Chłodniejsze i bardziej deszczowe dni to świetna okazja żeby zwolnić i wygrzać się pod kocem. Jesień daje możliwość na wiele aktywności w stylu slow. Warto wybrać się wtedy na grzyby, albo chociaż przypomnieć sobie poszukiwanie kasztanów wśród kolorowych liści. Powolny spacer, głęboki oddech, uważna obserwacja przyrody, która też zwalnia przed zimą, to doskonały sposób na relaks.

Jesień to także wspaniała okazja, aby skorzystać z zakupów lokalnych i sezonowych produktów. Stragany uginają się o tej porze roku od wspaniałych owoców i warzyw. Ogranicz kupowanie tych pochodzących z eksportu i przekonaj się, ile wspaniałych smaków mają nasze lokalne. Pamiętaj, że wybierając je wspierasz nie tylko rodzimych producentów, ale działasz ekologicznie. Sezonowa kuchnia to także doskonały wybór dla Twojego zdrowia.

Jesienne warzywa

Królową jesiennych warzyw jest z pewnością dynia. Choć zwykle kojarzy się z pokaźnych rozmiarów pomarańczową kulą, to tylko jedna z dziesiątek jej odmian. Jesień to idealny moment żeby poznać ich jak najwięcej i sprawdzić czym się różnią. Niezależnie od tego, którą wybierzesz, wszystkie zawierają pokaźne ilości beta-karotenu, który odpowiada za kolor ich miąższu. Oprócz tego ma też działanie przeciwzapalne. To silny przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc. Dynia jest także bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Jedząc ją nie zapominaj o pestkach. Są nie tylko smaczną przekąską, ale także doskonałym źródłem witamin. Dodatkowo zawierają kukurbitynę, która działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Pamiętaj jednak, że prażone w wysokiej temperaturze nasiona i orzechy tracą swoje cenne właściwości.

Innym typowo jesiennym warzywem jest jarmuż. Najlepiej jeśli zbiera się go dopiero po pierwszych przymrozkach, gdyż odpowiednio długi czas uprawy powoduje zanik specyficznej lekkiej goryczki liści. W stworzonej przez amerykańskiego lekarza Joela Fuhrmana skali ANDI (Aggregate Nutrient Density Index), która ocenia stosunek wartości odżywczej do kaloryczności produktu, warzywo to zajęło pierwsze miejsce. Przy stosunkowo małej ilości kalorii jarmuż dostarcza wiele witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i innych działających prozdrowotnie substancji aktywnych biologicznie.

Jeśli chcesz wykorzystać jesień na podniesienie swojej odporności koniecznie korzystaj także z czosnku. Choć, w zależności od odmiany, można go sadzić i zbierać właściwie przez cały rok, to jego właściwości najbardziej docenia się w chłodniejsze miesiące. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że doskonale wzbogaca smak najróżniejszych potraw. Sprawdza się zarówno do mięs, jak i warzyw. A przede wszystkim ma niesamowite wręcz działanie prozdrowotne. W jednym małym ząbku zawarty jest ogrom substancji leczniczych, takich jak związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, różnorakie witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitamina A, liczne sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu) czy rzadkie mikroelementy m.in. kobalt, chrom i nikiel. Jednak najistotniejszym składnikiem czosnku są jego olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę, które skutecznie zwalczają infekcje.

Jesienne owoce

Jeśli jesień to oczywiście jabłka, z których Polska słynie w całej Europie. Musisz wiedzieć, że jest ich ponad 10 tysięcy odmian! Różnią się smakiem, zapachem i kolorem skórki. Są doskonałe na surowo i gotowane lub pieczone. Sprawdzają się w deserach i jako dodatek do wytrawnych potraw. Zawsze pyszne, mają także mnóstwo wartości odżywczych. Dzięki zawartości błonnika regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego; zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Są także bardzo dobry źródłem witaminy C i potasu, a także fosforu, sodu, wapnia, żelaza i magnezu.

Choć odmian gruszek jest nieporównywalnie mniej, to pod innymi względami te owoce wcale nie ustępują jabłkom. Można je przygotować na słodko i słono, w zimnych i ciepłych potrawach. Gruszki maja niewiele kalorii, ale za to mnóstwo składników mineralnych i witamin.  Są bogate w potas, ale także fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, a także witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. Zawierają też olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Pomagają zwalczać gorączkę, kaszel i bóle głowy oraz doskonale wspomagają trawienie.

Mówiąc o jesiennych owocach nie sposób zapomnieć o śliwkach. W ich przypadku także nie można narzekać na nudę – to owoc o wielu naprawdę zróżnicowanych odmianach, a ich smak i walory zdrowotne są nieocenione. Śliwki to bowiem bogactwo witamin C, A, E i z grupy B i składników mineralnych. Dzięki obecności błonnika słyną z właściwości wspomagających pracę jelit, poprawiających ich perystaltykę i funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Co ciekawa, suszone śliwki mają go znacznie więcej (ok. 8 gramów w porównaniu do 1,6 g) niż ich świeże odpowiedniki. Niestety mają także wyraźnie więcej kalorii – 100 gramów tych owoców ma ok. 240 kcal, a świeże śliwki mają zaledwie 40 kcal. Nie zmienia to jednak faktu, że spożywanie ich w rozsądnych ilościach to nie tylko przyjemność, ale także doskonały sposób na zachowanie jesienią i zimą zdrowia i energii.