Jesień potrafi zaskoczyć wysokimi temperaturami i piękną pogodą. Możemy jednak być pewni, że chłodne i deszczowe dni nas nie ominą. W końcu to zapowiedź zimy. Mało kto z przyjemnością zajada wówczas nie tylko lody, ale nawet sałatki czy świeże owoce i warzywa. Instynktownie wybieramy potraw, które będą wspierać nasze organizmy w walce z niskimi temperaturami i przeziębieniami. Nasycą, dodadzą energii i poprawią nastrój wspaniałymi smakami i aromatami. Rozgrzewające dania, obok koca i kubka z gorącą herbatą, to must have jesieni.

Nasze propozycje na rozgrzewające dania na jesień

Śniadanie

Na jesienne śniadanie idealnie nadają się w owsianki, jaglanki czy gryczanki. Ciepłe i sycące postawią na nogi każdego, nawet w największą listopadową wichurę. To dania, które pozwalają też na nieograniczoną inwencję twórczą, a jednocześnie są bardzo proste w przygotowaniu. Najczęściej podawane są na słodko, ale coraz większą popularnością cieszą się także ich wytrawne wersje. Ich podstawą są oczywiście płatki zbożowe. Najpopularniejsze są owsiane, ale doskonale sprawdzają się też jaglane, gryczane, orkiszowe czy ryżowe. Można je ugotować na mleku krowim, roślinnym lub po prostu na wodzie. Jeśli przygotowujesz wersję na słono, to dobrym pomysłem będzie bulion warzywny. Jakie dodatki wybrać? Możesz skorzystać z jednego z setek gotowych przepisów, lub pobawić się w szefa kuchni i skomponować swoje autorskie danie. Do owsianek doskonale pasują jesienne owoce, takie jak śliwki, gruszki czy jabłka oraz korzenne przyprawy. Wersje wytrawne są mniej oczywiste, ale warto ich spróbować. Mozarella i pomidorki koktajlowe z odrobiną oliwy, a może wolisz azjatyckie smaki – sos sojowy, szczypiorek i tofu to sprawdzony zestaw dodatków.

Obiad

Jesienny obiad musi nie tylko nasycić i rozgrzać, ale także pobudzić do działania. Ciemno robi się na tyle wcześnie, że często wydaje się nam, że to raczej pora kolacji, a przecież to dopiero połowa dnia. Dobrze jest więc, kiedy dania mają intensywne kolory i smaki. Świetnie sprawdzają się wszystkie zupy kremy. Podobnie, jak w przypadku owsianek – dają olbrzymie pole do popisu wszystkim, którzy lubią gotowanie. Jednocześnie są na tyle proste w przygotowaniu, że poradzi sobie z nimi każdy, nawet niezbyt wprawny kucharz. Wystarczy, że wybrane warzywa ugotujesz do miękkości w wodzie lub bulionie i zblendujesz. Nie zapomnij o doprawieniu. Jesienią świetnie sprawdzają się ostrzejsze przyprawy, korzystaj więc z imbiru, curry, chilli i kurkumy.

Innym doskonałym pomysłem na jesienny obiad są wszelkiego rodzaju gulasze. Tu podstawą będzie dobrej jakości mięso wołowe, które wymaga odpowiedniego przygotowania i gotowania, aby zyskało delikatność i kruchość. Pasują do niego wszystkie jesienne warzywa, takie jak papryka, cukinia czy bakłażan. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na długie, powolne gotowanie możesz przygotować potrawkę na wieprzowinie lub delikatne danie z drobiem. To, jakie warzywa do nich dodasz, zależy wyłącznie od Twoich upodobań.

Kolacja

Kiedy przez cały dzień musisz stawiać czoła nie tylko obowiązkom, ale także niezbyt przychylnej jesiennej pogodzie, wieczorem warto jest zadbać o pożywny i smaczny posiłek. Najlepiej jeśli takie zwieńczenie dnia podniesie Twój nastrój i rozgrzeje wyziębiony organizm. To idealny moment na tak zwane comfort food, czyli proste potrawy, które przywodzą na myśl przyjemne wspomnienia i wprowadzają nostalgiczny nastrój. Przypomnij sobie, co najbardziej lubiłeś jeść jako dziecko? Co serwowała Ci mama czy babcia? Rozgrzewający rosół z lanymi kluskami, placki z jabłkami, domowe pierogi z mięsem, a może naleśniki? Przygotowanie tych tradycyjnych dań da Ci chwilę wytchnienia i przeniesie do czasów dzieciństwa.

Jeśli natomiast wolisz pozostać tu i teraz, to zachęcamy, abyś jesienne kolacje wykorzystał do wypróbowania przepisów z kuchni świata. Długie wieczory i pogoda niezbyt zachęcająca do późnych spacerów to świetny moment na gotowanie. Zwróć szczególnie uwagę na dania doprawiane ostrzejszymi przyprawami, które mają właściwości rozgrzewające. Znajdziesz je w kuchni azjatyckiej, ale także europejskiej, choćby węgierskiej czy hiszpańskiej.

Do picia

Jesień to czas nie tylko rozgrzewających dań, ale również napojów o takich właściwościach. Nie sprawdzą się teraz letnie lemoniady i koktajle ze świeżych owoców. Za to doskonałe będą gorące i aromatyczne napary. Ich podstawą może być zarówno herbata, jak i kawa, a nawet sama woda lub mleko. Ponownie – każdy znajdzie tu coś dla siebie, a pole do eksperymentów, jest naprawdę olbrzymie. Możesz wybrać tradycyjną herbatę z miodem czy malinami, albo podkręcić jej smak goździkami i imbirem. A może kawa z odrobiną cynamonu? Doskonałe jest też złote mleko czyli napój o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jego najważniejszym składnikiem jest kurkuma, która nadaje mu wyjątkowy, złoty kolor, ale także niezapomniany aromat. Zawarta w tej przyprawie kurkumina pozytywnie wpływa na produkcję serotoniny zwanej hormonem szczęścia, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako jesienny dodatek podnoszący nastrój.