Historia

Zakład Mięsny Karol powstał w 2000 roku. Jednak już 2 lata wcześniej założyciele firmy, czyli małżeństwo Ewa i Jan Brodawka zdecydowali się stworzyć niewielką hurtownię wędlin w Białej Podlaskiej. Rosnący sukces hurtowni doprowadził do otwarcia własnego zakładu produkcji w Strzakłach – nieopodal Międzyrzeca Podlaskiego. Ciężka praca sprawiła, że ZM Karol mógł dynamicznie się rozwijać i konkurować z liderami branży.

Historia ZM Karol – przełomowe momenty

Ważnymi momentami było dla nas otwarcie w 2009 roku ekologicznej oczyszczalni ścieków przy zakładzie oraz inwestycja w 2011 roku w mroźnię wysokiego składania. Mroźnia umożliwiła składowania aż 2000 ton towarów. Nowe możliwości rozwoju zyskaliśmy w 2017 roku, kiedy to otwarliśmy nową część zakładu, która umożliwiła nowoczesny rozbiór kurczaka. Kolejnym istotnym wydarzeniem był dla nas 2019 rok, bo właśnie wtedy w zakładzie zmieniono system napędzania na bardziej ekologiczny i obecnie jest opalany błękitnym paliwem.

Historia ZM Karol pokazuje, że ciężka praca, dbanie o tradycje i ciągły rozwój to najskuteczniejsze kierunki, które prowadzą do osiągnięcia sukcesu.

Tradycja + nowoczesność

Jak można w skrócie określić nasz Zakład Mięsny Karol? To nowoczesne podejście do produkcji wyrobów mięsnych, która przez cały czas szanuje tradycję. Trzeba przyznać, że na przestrzeni dekad, odkąd otwarliśmy nasze przedsiębiorstwo w produkcji mięsa oraz w oczekiwaniach konsumentów zmieniło się niemal wszystko. Jednak nasi klienci mogą mieć pewność co do dwóch kwestii – cały czas najważnie jsza jest dla nas wysoka jakość mięsa oraz zastosowanie tradycyjnych receptur wzbogaconych o zdobytą na przestrzeni lat wiedzę i doświadczenie.

W kierunku ekologicznej produkcji

Jak można w skrócie określić nasz Zakład Mięsny Karol? To nowoczesne podejście do produkcji wyrobów mięsnych, która przez cały czas szanuje tradycję. Trzeba przyznać, że na przestrzeni dekad, odkąd otwarliśmy nasze przedsiębiorstwo w produkcji mięsa oraz w oczekiwaniach konsumentów zmieniło się niemal wszystko. Jednak nasi klienci mogą mieć pewność co do dwóch kwestii – cały czas najważnie jsza jest dla nas wysoka jakość mięsa oraz zastosowanie tradycyjnych receptur wzbogaconych o zdobytą na przestrzeni lat wiedzę i doświadczenie.

W kierunku ekologicznej produkcji

Od samego początku siłą napędową ZM Karol była rodzina. Dynamiczny rozwój od ponad dwudziestu lat to zasługa ciężkiej pracy, ale też wzajemnego wsparcia. Historia ZM Karol pokazuje, że przedsiębiorstwa rodzinne są w stanie osiągnąć sukces i dołączyć do liderów branży mięsnej. Nawet mimo upływu lat wartości rodzinne nadal napędzają nas do tego, aby móc dostarczać naszym klientom zawsze wysokiej jakości wyroby mięsne.