Pękata i pomarańczowa, a może o lekko wydłużonym kształcie przypominającym gruszkę. Zielona, w żółte kropki lub z miąższem, jak spaghetti. Dynia, bo o niej mowa, zaskakuje wielością odmian, kolorów i kształtów. Co więcej, poszczególne gatunki różnią się też smakiem i właściwościami. Łączy je jedno – to doskonała baza do bardzo wielu potraw. Biorąc pod uwagę, że sezon na dynie jest w pełni, przygotowaliśmy kilka wskazówek, do czego możesz wykorzystać dynię.

Dynia – Królowa jesieni

Jesień w pełni, a więc pora na dyniowe szaleństwo. Jej właściwości pozwalają na przygotowanie tak wielu potraw, że trudno się czasem zdecydować, do czego ją wykorzystać. Wolisz dynię na słodko czy w wytrawnym wydaniu? A może jesteś fanem dyniowych przetworów? Mamy kilka propozycji, nawet dla tych, którzy nie przepadają za smakiem dyni, ale doceniają jej przepiękne kształty i kolory. Dynia to w końcu także fantastyczna jesienna ozdoba. Proponujemy Wam zatem kilka mniej oczywistych potraw z jej użyciem, a także wskazówki, jak wykorzystać dynię do dekoracji domu.

Na słodko

Sernik – delikatny pomarańczowy odcień dyniowego sernika to znakomita konkurencja dla tradycyjnego ciasta. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a zaskakuje swoim smakiem i aromatem. Przygotowuje się go z mielonego twarogu i musu z pieczonej dyni. Świetnym dodatkiem, podkręcającym jesienny klimat, będzie także cynamon.

Brownie z dynią – dyniowe brownie to deser błyskawiczny w przygotowaniu. To połączenie startej dyni, mąki migdałowej, jajek, cukru, masła i oczywiście czekolady. Jak na brownie przystało, także to dyniowe jest bardzo intensywnie czekoladowe, a w formie przypomina nieco zakalec. Dzięki dyni jest jeszcze bardziej wilgotne i aromatyczne.

Egipski deser z dyni – jeśli szukasz bardziej egzotycznych potraw, koniecznie wypróbuj ten zapiekany deser wprost z Egiptu. Tym bardziej że nie jest on skomplikowany. Puree z ugotowanej lub upieczonej dyni, ułożone w naczyniu żaroodpornym posypujesz ulubionymi bakaliami. Na wierzch przygotowujesz masę budyniową, z mąki, masła, cukru i mleka. Całość zapiekasz w piekarniku i podajesz na ciepło, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w chłodne, jesienne dni.

Na słono

Kopytka – dyniowe kopytka to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych. Ich delikatny dyniowy posmak to miłe urozmaicenie w codziennej kuchni. Im więcej dyniowego puree dodasz do ciasta na kluseczki, tym bardziej pomarańczowy kolor przybiorą. Wato przygotować ich większą porcję, bo bardzo szybko znikają, zarówno ze śmietaną i cukrem, jak i wytrawnymi sosami mięsnymi czy warzywnymi.

Spaghetti – dynia to świetny dodatek do makaronów, ale czy wiedziałeś o tym, że jedną z jej odmian możesz wykorzystać zamiast włoskiej pasty? Nie bez powodu nazywa się ona dynia makaronowa. Wystarczy, że przekroisz ją na pół i upieczesz w piekarniku. Następnie przy pomocy widelca możesz wyciągnąć miąższ, który do złudzenia przypomina długi, cienki makaron. Świetnie sprawdzi się z każdym sosem, który dotychczas przygotowałeś właśnie do makaronu.

Hummus z dyni – hummus na dobre zadomowił się już na wielu polskich stołach. Nic dziwnego, bo ta pasta świetnie sprawdza się zarówno do kanapek, jak i do warzyw czy drobnych przekąsek. Podstawowy przepis na humus z ciecierzycy i tahiny można podkręcić ciekawymi dodatkami. Sprawdź, jak zmieni się jego smak, gdy na koniec blendowania dodasz upieczoną dynię i odrobinę ostrej papryki.

Do słoika

Sos dyniowy – jeśli nie wyobrażasz sobie, że dyni mogłoby zabraknąć, możesz się zabezpieczyć i przygotować sos dyniowy na zapas. Doskonale nadaje się do wekowania i mrożenia. Będzie świetną podstawą do wielu potraw o każdej porze roku. Możesz przygotować po prostu puree z pieczonej dyni lub od razu doprawić je w ulubiony sposób. Pamiętaj tylko, że wybierając wekowanie, musisz dobrze wyparzyć słoiki i przelewać do nich gotowy sos dyniowy, kiedy będzie jeszcze gorący.

Dynia marynowana – innym sposobem na zachowanie smaku dyni na dłużej jest zamarynowanie jej w occie. Tutaj pole do kulinarnych popisów także jest nieograniczone. Możesz bowiem przygotować dynię sauté, bez dodatkowych przypraw, lub poeksperymentować z dodatkami. Polecamy dynię marynowaną z cynamonem i goździkami oraz dynię z musztardą i miodem. Gwarantujemy, że będzie niezastąpionym dodatkiem do mięs na zimno i ciepło, a także znakomitą samodzielną przystawką.

Do dekoracji

Dyniowy wazon – jeśli szukasz niebanalnych jesiennych dekoracji, zachęcamy Cię do wykorzystania dyni, jako wazonu na jesienne kwiaty i liście. Wystarczy, że przygotowując któryś z dyniowych przepisów, zadbasz o to, aby delikatnie wydrążyć ją od wewnątrz, nie naruszając skórki. Możesz ją potraktować jako tymczasową doniczkę, nasypać tam ziemi i wsadzić Twoje ulubione jesienne kwiaty. Innym pomysłem jest umieszczenie w niej gąbki kwiaciarskiej, dzięki której umocujesz w dyni jesienne liście, gałązki i inne elementy dekoracyjne.

Dynia jak malowana – zamiast wycinać halloweenową maskę, możesz także pokusić się o pomalowanie dyni według własnego projektu. Szczególnie polecamy użycie do tego czarnej i złotej farby. Najlepiej sprawdzą się do tego farby akrylowe, lateksowe oraz te sprzedawane w sprayu.