Ekologiczna żywność to dziś nie tylko moda, ale po prostu wybór świadomych konsumentów. Nie chodzi tu przecież tylko o zdrowe czy wysokiej jakości produkty, ale także to, w jaki sposób zostały one wyprodukowane. Ekologia to bowiem znacznie więcej niż nauka zajmująca się strukturą i funkcjonowaniem ekosystemów. To także konkretne działania, które mają istotny wpływ na nasze otoczenie.  Sprawdź, jakie rozwiązania pro eko wprowadziliśmy w naszej firmie i jak ekologiczne rozwiązania wpływają na produkcję mięsa.

Ekologiczna żywność

Na sklepowych półkach coraz częściej spotkać można produkty ekologiczne. Producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy dziś znacznie większą wagę przywiązują do swojego zdrowia, niż jeszcze nie tak dawno temu. Żywność ekologiczna jest zwykle wysokiej jakości, bez zbędnych chemicznych dodatków i ulepszaczy, oraz mniej przetworzona. Wszystko to sprawia, że jest po prostu zdrowsza. Wybierając ją możemy mieć większą pewność, że jemy nie tylko smacznie, ale także dostarczamy organizmowi wszystko to, czego potrzebuje.

Ekologiczna produkcja

Ekologia w produkcji to jednak znacznie więcej niż dostarczanie na rynek zdrowych, wysokiej jakości produktów. To także szereg działań, które sprawiają, że sam proces ich wytworzenia ma ograniczony, a najlepiej znikomy wpływ na środowisko naturalne. Wiedząc, jak ważne jest to, aby nie obciążać go dodatkowo, postanowiliśmy wprowadzić w naszym zakładzie nowoczesne rozwiązania pro ekologiczne, dzięki którym cała nasza działalność będzie miała bardziej pozytywny wpływ na środowisko. Wierzymy, że każdy, nawet najmniejszy krok pro eko, ma znaczenie także w skali makro czyli dla całego świata.

Fotowoltaika

Jak każdy zakład produkcyjny zużywamy znaczne ilości energii elektrycznej. Mając świadomość, jak ważne jest skąd ona pochodzi, zdecydowaliśmy się przestawić na odnawialne źródła energii. Dlatego postawiliśmy na instalację fotowoltaiczną. Pozwala ona na przetwarzanie energii słonecznej na energię elektryczną. A co najważniejsze, jest to źródło odnawialne, zatem nie ma negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Aby zaopatrzyć w nią całe nasze przedsiębiorstwo wybudowaliśmy elektrownię fotowoltaiczną, zlokalizowaną na terenie zakładu produkcyjnego KAROL Sp. z o.o.  Składa się ona z 1263 paneli słonecznych, które w sumie maja moc 498,885 kW. To ekologiczne rozwiązania pozwala na oparcie na energii słonecznej całej naszej produkcji. Dzięki niemu możemy dostarczać mięso najwyższej jakości, bez niepotrzebnego nadwyrężania środowiska dużym zużyciem prądu pochodzącego z tradycyjnych elektrowni zasilanych np. węglem

Drzewa tlenowe

W naszej firmie chcemy dbać o ekologię przez cały czas, nie tylko podczas samego procesu produkcji. Dlatego zdecydowaliśmy się na zasadzenie wyjątkowych drzew tlenowych Oxytree. To hybryda 2 gatunków: Paulownia elongata i Paulownia fortunei, która zyskała niesamowite właściwości. To rośliny, które bardzo szybko rosną, osiągając po 6 latach aż 16 metrów wysokości i 35 centymetrów średnicy pnia. Ponieważ nie rozgałęziają się zbytnio i rosną prosto, ich drewno nie posiada sęków i jest bardzo cenione. A można je z powodzeniem ścinać nawet 5 razy, ponieważ doskonale odrastają, ponownie osiągając imponującą wysokość i piękną koronę. Dodatkowo mają bardzo głęboko osadzony system korzeniowy, dzięki czemu nie zabierają składników odżywczych innym roślinom. Przede wszystkim jednak liście Oxytree są olbrzymie i produkują aż 10 razy tyle tlenu, co drzew innych gatunków. Z tego względu zdecydowaliśmy się zasadzić aż 10 takich drzew, potwierdzonych certyfikatem, na terenie naszego zakładu.

Własna oczyszczalnia ścieków

Mamy świadomość, jak wiele odpadów powstaje przy każdej działalności związanej z produkcją. Segregacja śmieci to absolutna podstawa. Zdecydowaliśmy się jednak pójść o krok dalej i w 2009 roku wybudowaliśmy własną oczyszczalnię ścieków. Wybraliśmy ekologiczne rozwiązanie, dzięki któremu możemy jeszcze pełniej dbać o środowisko naturalne.

Certyfikaty IFS, BRC, Halal

Nasze produkty spełniają wymogi niezbędne do otrzymania międzynarodowych certyfikatów. Są one przyznawane wyłącznie firmom produkującym żywność najwyższej jakości, zgodnie ze ściśle określonymi normami i wskaźnikami. Dużą rolę odgrywa tu zarówno jakość samego mięsa, jak i sposób jego produkcji, także pod względem dbałości o środowisko naturalne. Nasz proces produkcji jest oparty o najnowsze technologie. Unowocześniając go zawsze bierzemy pod uwagę, także te rozwiązania, które będą korzystne dla środowiska.

Biodegradowalne opakowania

Nie chcemy poprzestać na dotychczasowych działaniach pro ekologicznych. Jesteśmy otwarci na wszelkie innowacje, które mogą mieć pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Dlatego prowadzimy rozmowy na temat nowych, biodegradowalnych opakowań. Chcielibyśmy, aby nasze produkty były nie tylko smaczne i zdrowe, ale także aby opakowania po nich nie szkodziły środowisku.