Kuchennych trików jest zapewne tyle, ile osób gotujących. Każdy z nas ma własny patent, dzięki któremu łatwiej przygotowywać ulubione potrawy. Wiele z nich przekazywanych jest w rodzinach od pokoleń. Nic dziwnego – dawnej gospodynie musiały radzić sobie ze wszystkim bez pomocy sprzętów elektrycznych czy internetu. Dziś mamy do dyspozycji nie tylko sieć i blogi kulinarne, ale również mnóstwo urządzeń, które mają nam ułatwić gotowanie. A jednak to właśnie drobne kuchenne triki, wymagające od nas tylko odrobiny wiedzy i sprytu sprawdzają się najlepiej. Dlatego zebraliśmy dla Was kilka rad, których zastosowanie naprawdę usprawni Wam przygotowywanie posiłków.
Przechowywanie produktów
Zacznijmy od początku, czyli od przechowywania produktów. W końcu to właśnie dzięki niemu możemy liczyć na to, że nasze zakupy wystarczą na długo i pozwolą na przygotowanie ulubionych potraw. Im bardziej o nie zadbamy, tym będą one świeższe i smaczniejsze. Co więcej – usprawnią nasze działania w kuchni, niektóre skrócą czas gotowania, a inne pozwolą zaoszczędzić pieniądze.
- Mrożenie
Niezależnie od tego, czy mrozisz produkty surowe czy już przetworzone, warto podzielić je na porcje. Dzięki temu, chcąc z nich skorzystać, będziesz wyjmować z zamrażalnika tylko tyle, ile faktycznie potrzebujesz w danym momencie. Mniejsze kawałki to także znaczna oszczędność czasu, ponieważ szybciej ulegną rozmrożeniu.
- Wekowanie
Wekowanie to doskonały sposób na przechowywanie gotowych potraw. Jest proste, nie wymaga wykorzystywania dodatkowych sprzętów i gwarantuje, że jedzenie dużo dłużej będzie zdatne do spożycia, jednocześnie nie tracąc smaku.
Co więcej, wekowanie to także świetny patent dla osób, które chcą usprawnić gotowanie lub po prostu nie maja na nie czasu. Wystarczy, że raz na kilka dni przygotujesz większą porcję danej potrawy i jej nadmiar umieścisz w wyparzonych słoikach i zawekujesz. Doradzamy, aby od razu przygotować przynajmniej 2-3 dania – dzięki temu w kolejnych dniach będziesz mógł cieszyć się codziennie inną potrawą. Tak przygotowane posiłki są świetnym rozwiązaniem dla osób pracujących w biurach, ponieważ można je odgrzać w mikrofalówce.
- Przechowywanie w lodówce
Porządek naprawdę ułatwia funkcjonowanie. I choć wielu z nas wciąż się buntuje, kiedy o tym słyszy, warto przetestować kilka prostych rad w kuchni i sprawdzić, jak bardzo mogą usprawnić gotowanie.
Umieszczając produkty w lodówce, zwróć uwagę na zalecenie producenta sprzętu AGD. Nowoczesne lodówki są podzielona na strefy, odpowiednie do trzymania różnych rodzajów żywności. Niektóre miejsca są tam chłodniejsze, inne cieplejsze, różni się też stopień ich wentylacji. Korzystając z zaleceń będziesz nie tylko dłużej cieszyć się świeżym jedzeniem, ale także możesz mieć do niego łatwiejszy dostęp.
Warto zadbać także o to, aby produkty z krótszą datą ważności lub otwarte ustawiać bliżej brzegu, a z dłuższą – z tyłu półek. Dzięki temu nie przegapisz kończących się terminów i zapobiegniesz niepotrzebnemu marnowaniu jedzenia.
Przygotowywanie potraw
- Sprawdzone przepisy
Choć może to zabrzmieć banalnie, to jednak przypominamy – jeśli chcesz usprawnić gotowanie, korzystaj ze sprawdzonych przepisów. Dzięki temu możesz zaoszczędzić nie tylko czas i pieniądze, ale często także nerwy. Dostępność blogów kulinarnych jest dziś tak duża, że bez problemu znajdziesz nie tylko gotowe receptury, ale i opinie innych osób, które je wypróbowały. Oczywiście jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, to nie rezygnuj z nich. Bądź jednak przygotowany, że nie każdy z nich będzie udany.
- Minutnik
Wśród wielu wymyślnych gadżetów kuchennych jeden polecamy szczególnie. Co więcej – nie musisz go dodatkowo kupować, bo jest w każdym telefonie komórkowym. Mowa o minutniku. Dzięki niemu już nigdy nie będziesz się martwić, że cos przypalisz lub rozgotujesz. Zawsze sprawdzaj na opakowaniu czas, jaki producent żywności zaleca do jej przygotowania. Jeśli gotujesz z określonego przepisu, także zwykle podane są tam dokładne dane dotyczące długości gotowania.
Zero waste
Jeśli uważasz, że kuchnia zero waste jest skomplikowana i czasochłonna to jesteś w błędzie. Wiele tipów dotyczących niemarnowania jedzenie nie tylko skraca czas gotowania, ale także znacznie je uławia. Dzięki nim zyskujesz bowiem dostęp do produktów i półproduktów, które w innych okolicznościach byłyby niedostępne. Tak naprawdę już nasze wcześniejsze rady miały w sobie dużo z ducha zero waste, ale poniżej dokładamy jeszcze kilka dodatkowych.
- Resztki
Wiele resztek doskonale nadaje się do dalszego wykorzystania w kuchni. Warzywa i mięso z rosołu świetnie sprawdzają się jako farsz do pierogów. Resztki sosów warto zamrozić w małych pojemniczkach, np. tych do lodu, jako bazę do kolejnego gotowania. Podobnie zrób z bulionem – nawet jego niewielka ilość wzbogaci smak każdej zupy czy sosu.
- Pieczywo
Jeśli lubisz świeże pieczywo, ale nie masz czasu chodzić codziennie do piekarni z powodzeniem możesz odświeżyć czerstwe bułki czy chleb w domowym piekarniku. Wystarczy, że skropisz je wodą i kilka minut podpieczesz.
- Dania jednogarnkowe
Wiele przepisów zero waste to dania, które można przygotować w jednym naczyniu. Wszelkiego rodzaju zapiekanki, potrawki czy kaszotta można zrobić naprawdę prosto i szybko. Jeśli zatem szukasz tipów na usprawnienie gotowania, możesz z powodzeniem wykorzystać właśnie tego typu receptury. Dzięki niemu wykorzystasz składniki, które akurat masz pod ręką oraz zaoszczędzisz czas przeznaczony na zakupy, gotowanie i zmywanie.