Tradycyjne polskie dania mięsne, co się do nich zalicza? Nasza kuchnia narodowa, niezależnie od regionu, obfituje w dania z najróżniejszych mięs. Można wśród nich znaleźć zarówno lżejsze propozycje, jak i wspaniałe, aromatyczne mięsiwa, idealne na świąteczne stoły. Dziś wracamy zatem do korzeni i przypominamy tradycyjne polskie dania mięsne. Na naszej liście znajdziesz zarówno te bardziej typowe potrawy, jak i mniej popularne, a warte spróbowania specjały z różnych regionów Polski.

Mazury – Kiełbasa w piwie

Mazurska kiełbasa w piwie w 2019 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych, tworzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do przygotowania tego tradycyjnego dania potrzebne są przede wszystkim niewielkie, białe kiełbaski cielęce, bulion, ciemne piwo, odpowiednia mieszanka przypraw i piernik. Białe kiełbaski podsmaża się na rumiany kolor, a następnie gotuje w wywarze z piwa, bulionu i warzyw. Na koniec do wywaru dodaje się utarty i wcześniej namoczony piernik, a całość zagęszcza mąką ziemniaczaną.

Kaszuby – Zylc

Zylc czyli galaretka z nóżek to jedno z typowych mięsnych dań znad polskiego morza. Przygotowuje się ją z wieprzowiny, którą należy odpowiednio długo moczyć w wodzie. Następnie mięso doprawia się i gotuje do miękkości. Na koniec dodaje się także włoszczyznę oraz cebulę. Ostatnim etapem jest drobne posiekanie wszystkich składników, przełożenie ich do salaterek i zalanie wywarem. Po kilku godzinach w chłodnym miejscu powstanie z niego aromatyczna galaretka.

Podlasie – Gulasz z dzika

Podlasie słynie ze swoich naturalnych skarbów. Tutejsze lasy sprzyjają wykorzystaniu dziczyzny w miejscowej kuchni. Doskonałym przykładem tradycyjnego podlaskiego dania jest aromatyczny gulasz z dzika. Aby mięso było delikatne i kruche, przygotowanie tej potrawy wymaga dużych pokładów cierpliwości – musi się bowiem odpowiednio długo dusić. Dziczyzna to mięso chude i niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo intensywne w smaku.

Śląsk – Rolada

Śląska rolada, podawana z czerwoną kapustą i kluskami to chyba jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań nie tylko regionu, ale całego kraju. Przygotowuje się ją z mięsa wołowego, w które zawija się określone dodatki. Wołowinę należy pokroić w plastry, rozbić, przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na mięsie rozkłada się ogórki kiszone, boczek wędzony oraz cebulę, a następnie zawija, formując roladę. Tak przygotowane mięso obsmaża się z każdej strony na patelni, po czym układa w brytfannie, zalewa wodą i dusi do miękkości.

Mazowsze – Bigos

Król polskiej kuchni, znany na całym świcie to z pewnością bigos. Ten tradycyjny, staropolski zyskiwał smak z każdym kolejnym przegotowaniem. Składa się on z dwóch podstawowych składników – kapusty i mięsa. Wbrew pozorom wcale nie jest jednak prostym do przygotowania daniem. Aby uzyskać niepowtarzalny smak, należy użyć do niego wielu różnych rodzajów mięsa, kapusty zarówno kiszonej, jak i świeżej w odpowiednich proporcjach, a także określonych przypraw. W wielu przepisach pojawia się także czerwone wino i grzyby leśne.

Małopolska – Schab w śliwkach

Schab doskonale komponuje się z aromatem suszonych śliwek. Bardzo popularnym daniem jest mięso nadziewane tymi owocami, a następnie pieczone. Świetnie sprawdza się zarówno na gorąco, jak i na zimno, w formie wędliny. Doskonałą alternatywą jest schab podawany w sosie śliwkowym, szczególnie popularny w Małopolsce.

Wielkopolska – Schabowy po lubelsku

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Choć zwykle są do siebie podobne, to jednak w każdym domu przepis na idealnego schabowego jest nieco inny. Są tacy, którzy swoich sposobów na idealny kotlet strzegą jak najcenniejszych skarbów. Tradycyjnie, mięso obtacza się w jajku, mące i bułce tartej, odpowiednio przyprawia i smaży. W okolicach Lublina przepis jest jednak nieco inny, dzięki czemu danie zyskuje na delikatności. Tam panierka składa się tylko z mąki i jajka w odpowiednich proporcjach. Która wersja jest smaczniejsza? Oceńcie sami.

Podhale – Kotlet jagnięcy

Codzienna kuchnia podhalańska opiera się w dużej mierze na potrawach mącznych lub takich, w których podstawą są ziemniaki. Górale stworzyli naprawdę pokaźną liczbę przepisów na najróżniejsze placki i kluski. W tradycyjnej kuchni góralskiej dania typowo mięsne należały do rzadkości. Były podawane najczęściej jedynie podczas świąt i uroczystości, np. weselnych. Jeśli już trafiały na stoły, były to zwykle potrawy dość ciężkie i tłuste. Ich podstawą było oczywiście mięso najpowszechniej dostępne w regionie, a więc baranina i jagnięcina. Kotlety jagnięce podawane są na wiele sposobów, jednak typowo podhalański przepis opiera się w dużej mierze na wyjątkowej marynacie. Do mieszanki tymianku, rozmarynu i czosnku dodaje się bowiem nie tylko olej, ale także czerwone wino. Dzięki niemu mięso kruszeje i staje się niezwykle delikatne.