W religiach chrześcijańskich Wielkanoc to najważniejsze święto, które jest związane z wieloma tradycjami. Choć nie wszystkie mają typowo religijne korzenie, bo niektóre z nich były kultywowane jeszcze za czasów Słowian, to jednak Polacy są bardzo przywiązani do wielu zwyczajów. Przekonaj się, bez jakich tradycji Polacy nie wyobrażają sobie Wielkanocy i jak wygląda polska Wielkanoc.

Dlaczego Polacy kochają święta wielkanocne?

Choć Wielkanoc kojarzona jest przede wszystkim z religią chrześcijańską, to według CBOS jedynie 44% Polaków określa te święta jako doświadczenie religijne. Natomiast dla 67% Polaków to przede wszystkim świetna okazja do spędzenia czasu w rodzinnym gronie. Właśnie ten fakt sprawia, że tak wielu Polaków z utęsknieniem czeka na święta. Oczywiście dodatkowy dzień czy nawet kilka dni wolnych dają też okazję do wytchnienia od pracy i zwolnienia nieco codziennego tempa. Nie musimy chyba wspominać jeszcze, że Polacy uwielbiają jedzenie, jakie można znaleźć na świątecznym stole. Żurek, jajka, mazurek, babka czy biała kiełbasa na Wielkanoc to tradycja, która z powodzeniem jest kultywowana w wielu domach.

Jakie tradycje wielkanocne są najważniejsze dla Polaków?

Malowanie pisanek, porządki przedświąteczne, przygotowywanie święconki czy polewanie wodą – Wielkanoc wiąże się z wieloma tradycjami, bez których trudno sobie wyobrazić obchodzenie świąt. Przekonaj się, jakie elementy najbardziej cenią Polacy.

Przygotowywanie wielkanocnej święconki

Czy wiesz, że to właśnie przygotowywanie wielkanocnej święconki to najbardziej lubiana tradycja związana z tym świętem? Według statystyk koszyczek przygotowuje od 58,9 do 64% Polaków. Zawartość święconki może różnić się w zależności od regionu oraz wieku – dzieci szczególnie upodobały sobie wkładanie do koszyczka czekoladowych przysmaków. Jakie jedzenie zgodnie z tradycją powinno być poświęcone? Na pewno ugotowane jajka, wędliny, chleb, chrzan czy sól. W koszyku może też znaleźć się ugotowana biała kiełbasa na Wielkanoc oraz pomalowane jajka.

Kulinarne tradycje wielkanocne

Polacy kochają tradycyjne jedzenie, dlatego z jeszcze większą przyjemnością kultywują zwyczaje związane z przygotowywaniem i zajadaniem się typowymi wielkanocnymi potrawami. Na większości polskich stołach króluje sałatka jarzynowa, a także żurek na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą. W zależności od regionu, zamiast żurku może też być podawany barszcz biały bądź zupa chrzanowa – nazywana też chrzanówką lub krzonówką.

Podczas śniadania wielkanocnego nie może również zabraknąć faszerowanych lub tradycyjnych jajek – przyrządzonych według własnego gustu. Chętnie wybierana jest też gotowana bądź pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc. Polecamy wtedy nasze wysokiej jakości kiełbasy, abyś mógł zachwycać się smakiem mięsa, majeranku i innych, naturalnych przypraw.

Polacy kochają mięso, dlatego podczas obchodów Wielkanocy chętnie zajadamy się gotowanymi szynkami, domowymi pasztetami, faszerowanym schabem oraz pieczeniami ze śliwkami, morelami czy żurawiną. Dawniej chętnie wybierano również galarety.

Tradycyjne jedzenie dotyczy też wypieków, którym raczymy się podczas spotkań z najbliższymi. Typowo wielkanocnym pieczywem są mazurki, piaskowe babki, serniki oraz strucle.

Malowanie jajek

Czy wiesz, że zwyczaj malowania jajek to staropolska tradycja, którą kultywowali Słowianie? Dopiero po chrzcie Polski zaczął być kojarzony z Chrześcijaństwem. Od tamtego czasu zwyczaj ten jest chętnie kultywowany przez Polaków przygotowujących się do Wielkanocy. To nie tylko świetny sposób na spędzenie czasu lub zabawę z dziećmi, ale też na poznanie zwyczajów danych regionów Polski. W końcu właściwie w każdym województwie istnieją inne metody ozdabiania jajek wielkanocnych np.:

  • Śląsk – tworzone są kraszanki zdobione scenami biblijnymi lub z życia codziennego;
  • Łowicz i okolice – przygotowywane są pisanki w kolorze buraczkowym, żółtym, zielonym lub czarnym, na ich powierzchni wydrapywane są wzory, okleja się je także wełną, wycinkami bądź trawą;
  • Kurpie – słyną z owijanek, do czego służą miękkie rdzenie sitowia i kolorowe włóczki;
  • Kaszuby – w tym regionie królują nakrapianki, czyli jajka nakrapiane różnokolorowymi lakierami.

Polska Wielkanoc czyli Polewanie wody w śmigus-dyngus

Szczególnie dzieci nie wyobrażają sobie Poniedziałku Wielkanocnego bez polewania się wodą. To kolejny typowo słowiański zwyczaj, który przed wiekami był obchodzony z okazji nadejścia wiosny. Jednak obecnie śmigus-dyngus to wielkanocna tradycja. Choć w większości domów sprowadza się to jedynie do symbolicznego skropienia domowników wodą, to jednak dzieci i nastolatkowie chętnie organizują prawdziwe bitwy z wykorzystaniem wody.

Wiosenne porządki

Warto dodać, że żurek, święconka czy biała kiełbasa na Wielkanoc to nie są jedyne popularne tradycje świąteczne. Ponad połowa Polaków (52,7%) nie wyobraża sobie Wielkanocy bez wcześniejszych wiosennych porządków. Sprzątanie ma nie tylko przygotować do zbliżających się świąt, ale też wprowadzić do wnętrz wiosenny klimat, świeżość oraz symbolizować zakończenie zimy.