Jesienne wieczory stają się coraz dłuższe i chłodniejsze, a nasze menu zmienia się na bardziej rozgrzewające. Obowiązkową pozycją jest sycąca i aromatyczna zupa dyniowa z grzankami i kawałkami boczku wędzonego parzonego od ZM Karol. To pełnowartościowy posiłek w postaci kremu, który spełni oczekiwania nawet największego niejadka.

Gotowanie zupy należy rozpocząć od wyboru odpowiedniej dyni. Najlepiej sprawdzają się dynie dojrzałe, o intensywnym kolorze i gładkiej skórce. Taką dynię wygodnie kroimy na kawałki, a następnie pieczemy, umieszczając na blasze również ząbki czosnku i cebulę. Po upieczeniu dynie obieramy ze skórki, kroimy na kawałki gotowe do gotowania. W dużym garnku umieszczamy warzywa, przyprawy i gotujemy, aż bulion nabierze intensywnego koloru i aromatu. Gdy mamy wszystkie składniki gotowe, czas połączyć je w całość. Do wywaru dodaj upieczoną dynię, cebulę i czosnek i gotujemy jeszcze przez jakiś czas, tak aby stał się bardziej złocisty.


Czas na blendowanie.

Urządzenie umieść w garnku i delikatnymi ruchami miksuj wywar tak, aby zamienił się w jednolity krem. Po tym, pozostaw zupę jeszcze na chwilę na ogniu, aby nabrała smaku.


Ale co to za zupa dyniowa bez towarzystwa chrupiących grzanek?

Przechodzimy teraz do przygotowania idealnych tostów, które będą doskonałym dodatkiem do naszej zupy. Świeże kromki chleba razowego, delikatnie posmarowane masłem i delikatnie przyprawione, prażymy na patelni aż do uzyskania złocistej kruchości.
Teraz przechodzimy do kluczowego składnika – boczku od Zakładu Mięsnego Karol. Jakość boczku wpływa bezpośrednio na smak zupy, a nasz jest doskonałym wyborem. Podsmażony do złocistego brązu doda zupie głębokiego aromatu i chrupiącej konsystencji. Po nalaniu porcji kremu do talerza przyszedł czas na smakowitą dekorację. Usmażony boczek, pokrojony w drobną kostkę umieść w dowolnej ilości na kremie, a następnie dodaj uprażone grzanki z chleba. Aby dodać zupie jeszcze bardziej wyjątkowego smaku dodaj łyżkę śmietany 18%. Całość można posypać prażonymi pestkami dyni.

Nasza dyniowa zupa z grzankami i boczkiem z pewnością idealnie sprawdzi się na chłodne, jesienne wieczory i zachwyci całą rodzinę. Smacznego! 

Składniki:

1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
200 g boczku od Karola Zakłady Mięsne Karol, pokrojonego w kawałki
2 cebule
3 marchewki, obrane i pokrojone
2 ziemniaki, obrane i pokrojone
1 główka czosnku
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kurkumy
1 l bulionu warzywnego
200 ml śmietany 18%
Sól i pieprz do smaku
Kilka gałek czarnego pieprzu do dekoracji

Przygotowanie zupy dyniowej:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek od Zakładu Mięsnego Karol na złocisty kolor. Odstaw na bok.

2. Pokrojoną dynię, czosnek przekrojony na pół i cebulę wyłóż na blasze i piecz ok. 25 minut.

3.W garnku przygotuj bulion warzywny, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw.

4. Do gotowego wywaru dodaj upieczoną dynie uprzednio pokrojoną w kostkę, cebulę, czosnek i gotuj do uzyskania złocistego koloru.  
5. Zblenduj zupę do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

6. Do przygotowanego kremu dodaj grzanki, ziarna dyni i przepyszny boczek wędzony parzony od ZM Karol.