Frankfurterki – kiełbaski, o których słyszał każdy! To cienkie kiełbaski, zrobione z mięsa, najczęściej wieprzowego. Skradły serca ludzkości ze względu na swoją delikatność, niesamowity aromat, a także obłędny smak. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Podawać je można na różne sposoby. Skąd pochodzą i dlaczego je wszyscy lubimy? Odpowiedź można znaleźć poniżej!

 

Czym są frankfurterki?

 

Frankfurterki to cienkie, surowe, a także wędzone kiełbaski. Zrobione najczęściej z najwyższej jakości mięsa wieprzowego, przez co mają niesamowity smak i aromat. Ich sekretem jest delikatność, lecz nie tylko, ponieważ ogromny wpływ mają także przyprawy, których zabraknąć nie może przy robieniu frankfurterek. Sekretem jednego rodzaju mięsa, czyli w tym wypadku wieprzowiny, jest fakt, iż w czasach, kiedy powstawały, rzeźnicy mieli zakaz zajmowania się dwoma rodzajami mięsa. W ten sposób wygrała wieprzowina.

 

Historia Frankfurterek, czyli jak to się zaczęło!

 

Znane wszystkim kiełbaski mają długą i bogatą historię, bowiem powstały już w XIII w. Ich nazwa pochodzi od miejsca, w którym powstały – Frankfurtu, nad Menem, który położony jest w Niemczech. Jak widać, pozory mogą być mylące i Niemcy słyną także z innych produktów niż piwo, czy też golonka. Zachodni sąsiedzi uwielbiają kiełbaski, nic więc dziwnego, że to właśnie ich pomysł na stworzenie frankfurterek. Ciekawostką jest fakt, iż nazwa ta otrzymała status prawny i jest chroniona. Jako że wieprzowina jest mięsem, za którym najbardziej przepadają Niemcy, to właśnie ją wybrano jako idealny składnik do produkcji kiełbasek. Choć wywodzą się z Niemiec i tam rozpoczęto ich produkcję wieki temu, to na całym świecie zdobyły serca, jak i żołądki fanów kulinarnych przysmaków.

 

frankfurterki; frankfurterka

 

 

Dlaczego frankfurterki są tak uwielbiane przez ludzkość?

 

Nie bez powodu wszyscy przepadamy za frankfurterkami. Są obłędnie pyszne, delikatne, a także niesamowicie aromatyczne. Za sprawą ich delikatności, przepadają za nimi również dzieci. Frankfurterki zdobyły swoją sławę także dzięki swojej uniwersalności, bowiem można je przygotować na różnorakie sposoby i okazje. Sprawdzają się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Sposobów przygotowania jest mnóstwo i wszystko zależne jest od kreatywności i potrzeb gotującego. Smakują obłędnie na gorąco, jednak swą rolę znajdą także jako lekka przekąska w ciągu dnia. Jak wiadomo, Polacy słyną z uwielbienia do parówek, nic więc dziwnego, iż frankfurterki skradły ich serca do tego stopnia.

 

Jak podawać frankfurterki?

 

Sposobów na wykorzystanie frankfurterek jest tyle, ile pomysłów na różnorodne dania. Wszystko zależne jest od pomysłowości, jak i potrzeb, czy też smaków przygotowującego. Ich smak jest słony, lekko kwaskowaty, a także można wyczuć aromaty innych przypraw, takich jak pieprz, czy też czosnek. Jako że frankfurterki można podawać zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację, warto znać kilka możliwości na szybkie ich podanie.

 

Śniadanie z frankfurterką!

 

Jeśli spożywanym posiłkiem ma być śniadanie, można je podać na gorąco – gotowane, smażone, czy też grillowane na patelni grillowej. Miłośnicy sera powinni nim owinąć kiełbaskę, bowiem to świetne połączenie! Świetnie się komponują z pieczywem, jak i z sałatką ze świeżych warzyw. Sycące śniadanie to podstawa, dlatego warto sięgnąć po coś pysznego.

 

frankfurterki

 

Frankfurterka na obiad? Strzał w 10!

 

Mało kto wie, jak smakowite wychodzą zupy, które są gotowane na frankfurterkach. Szczególną podstawę potrawy pełnią w kapuśniaku, nadając mu charakterystycznego, wędzonego aromatu. Zupy jednak to nie wszystko, ponieważ gulasz zrobiony z frankfurterek smakuje obłędnie, a podany z bagietką czosnkową zdobędzie serce każdego człowieka. Fani makaronów także znajdą pomysł na frankfurterki, bowiem zapiekanki makaronowe z ich udziałem wychodzą zawsze, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

 

Imprezowa frankfurterka!

 

Kiełbaski frankfurterki sprawdzą się idealnie w przypadku imprezowych przekąsek. Propozycji na ich użycie jest mnóstwo, bowiem jak wszyscy wiemy, są uniwersalne. Szybką i sprawdzoną przekąską będą zawijaski z ciasta francuskiego z frankfurterką w środku. Wystarczy zawinąć je w ruloniki i upiec. Podawać można je z różnorodnymi sosami. Uwaga, znikają szybko z talerzy! Frankfurterki znajdą swe zastosowanie, jako przekąska na zimno. Można z nich zrobić koreczki – wystarczy je pokroić i podać wraz z pomidorkiem koktajlowym i listkami bazylii.

Historia frankfurterek jest bardzo długa, bowiem już w średniowieczu produkowali te mięsne przysmaki. Niemcy oddali światu przysługę, wielbiąc kiełbaski do tego stopnia, że stworzyli te idealne. Przez wieki receptura była udoskonalana, dzięki czemu dziś możemy się nimi wszyscy cieszyć. Dlaczego je wszyscy lubimy do tego stopnia? Są po prostu przepyszne! Dodatkowo sprawdzają się na wiele różnych okazji, a wykorzystać je można na wiele sposobów. Frankfurterki uwielbiają wszyscy – dzieci, dorośli, oraz starsi. Przepadają za nimi ludzie na całym świecie nie bez powodu. Ma na to wpływ ich charakterystyczny smak, aromat, a także niebiańska delikatność, której próżno szukać w innych kiełbaskach. Przez lata próbowano stworzyć kiełbaski, które zyskałyby większą popularność, lecz na darmo. Nic nie smakuje lepiej niż frankfurterki.