Jedzenie to jedna z największych życiowych przyjemności. Smakowanie pysznych potraw to nie tylko kwestia odżywienia organizmu, ale także wspaniałe przeżycie. Nic dziwnego, że spragnieni wyjątkowych odczuć, stale poszukujemy nowych smaków. Egzotyczne owoce i przyprawy, nietypowe połączenia, innowacyjne techniki gotowania intrygują. A jednak coraz bardziej doceniamy także rodzime produkty i potrawy. Przyciągają wysoką jakością, doskonałym smakiem i ekologicznym podejściem do produkcji. Każdy region Polski może poszczycić się wyjątkowymi propozycjami. Sprawdź, jakie lokalne, dobre smaki oferuje Podlasie.
Powrót do lokalności i tradycji
Każdy kraj ma swoje oryginalne specjalności. Wiemy, że Włochy słyną z pizzy i makaronów, Japonia z sushi, Argentyna ze steków. Warto jednak sięgnąć głębiej, by przekonać się, że także każdy region, a nawet miasto czy wieś mogą pochwalić się wyjątkowym przepisem na określone dania, z których słyną nie tylko w okolicy, ale czasem nawet na całym świecie.
Nic dziwnego, że od lat popularna stała się tak zwana turystyka kulinarna. Podróżnicy spragnieni nowych doznań smakowych jeżdżą po świecie w poszukiwaniu wyjątkowych potraw i produktów. Próbują miejscowej kuchni w najlepszych restauracjach i street foodu, zachwycają się świeżymi owocami i warzywami i najróżniejszymi przetworami. Szukają na sklepowych półkach tego, czego na co dzień nie jadają u siebie.
Jednocześnie sklepy w naszym kraju prześcigają się w poszerzaniu oferty o produkty z najodleglejszych zakątków świata. Egzotyczne owoce, półprodukty pozwalające na przygotowanie potraw każdej ze światowych kuchni, dni podczas których można kupić wyjątkowe, jednorazowo sprowadzone produkty z określonego zakątka. Mimo tak bogatej oferty i wielu lat zachwytów nad egzotyczną kuchnią, coraz częściej sięgamy po rodzime produkty. Nostalgicznie wspominamy kuchnię babci i doceniamy tradycyjne smaki. Szukamy miejsc, gdzie możemy spróbować autentycznych dań z danego regionu czy miejsca. I co ważne, to wcale nie musi być daleko od domu.
Dobre bo lokalne
Zainteresowanie lokalnymi produktami i kuchnią ma swoje uzasadnienie nie tylko w poszukiwaniu smaków z przeszłości. Sięgamy po nie także ze względu na wysoką jakość oraz coraz bardziej świadome podejście do ekologii.
Lokalne produkty kupujemy blisko miejsca ich wytworzenia, a więc nie są one transportowane na duże odległości. Dzięki temu zachowują świeżość i doskonały smak. To także świetny sposób, aby zmniejszyć ślad węglowy. Oczywiście kupowanie lokalnie to wsparcie dla miejscowych producentów. Warto także mieć świadomość, że dzięki temu mamy okazję podtrzymać tradycję i umożliwić kolejnym pokoleniom poznanie smaków, na których wychowaliśmy się my i nasi przodkowie. Zyskują zatem wszyscy, konsumenci, producenci i środowisko.
Dobre bo podlaskie
Podlasie to region wyróżniający się na tle reszty kraju. To tu znajduje się najwięcej parków narodowych w Polsce, polski biegun zimna czy tatarskie wsie. Podlasie to także wyjątkowe i bardzo zróżnicowane smaki, na które wpływ miały różne kultury, na styku których znajduje się ten region. Jeśli szukasz autentycznych przysmaków z tej okolicy musisz przygotować się na wielką ucztę, bo wymienione przez nas propozycje to tylko kilka spośród naprawdę pokaźnej liczby wspaniałych dań.
Słono
Podlasie słynie z aromatycznych wędlin i kiełbas, wędzonych w tradycyjny sposób. Tutejsza babka ziemniaczana, nie obejdzie się bez pełnego smaku, tłuściutkiego boczku. Idealna powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.
Równie smakowite są kartacze, znane na sąsiedniej Litwie jako cepeliny. To duże kluski z ciasta robionego z dodatkiem ziemniaków, wypełnione mięsnym nadzieniem. Sekret tej prostej potrawy tkwi w doskonałej jakości składnikach.
Z kolei pierekaczewnik jest niezwykle pracochłonną potrawą, pochodzącą z tradycji tatarskiej. Jego podstawą jest kilkanaście płatów cieniutko rozwałkowanego ciasta, które nadziewa się farszem z wołowiny, indyka lub baraniny lub słodkim. Od setek lat wypiekany w rodzinach tatarskich, jest chrupiący z wierzchu i sprężysty w środku, a kształtem przypomina skorupę ślimaka.
Słodko
Północno-wschodnia Polska ma także swoje słodkie oblicze. Wspomniany już tatarski pierekaczewnik jest doskonały także z nadzieniem z sera i rodzynek, jabłek lub śliwek. Co ciekawe to pierwsza potrawa, która została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi już w 2005 roku. Cztery lata później pierekaczewnik uzyskał status Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności chronionej prawnie w Unii Europejskiej.
Innym doskonałym deserem jest słynny sękacz, pochodzący z Suwalszczyzny. To niepowtarzalne ciasto przypomina kształtem sękaty pień. Tradycyjnie powinno być pieczone nad żywym ogniem. Lekko wilgotny biszkopt przygotowany w ten sposób bardzo długo zachowuje świeżość i jest obowiązkowym elementem każdego podlaskiego wesela.
Mrowisko to kolejny nietypowy deser z Podlasia. Prawdopodobnie przywędrowało do Polski z Litwy. To bardzo pracochłonne ciasto zyskało u nas popularność stosunkowo niedawno, ale już zdążyło na dobre się zadomowić na podlaskich stołach. Jego nazwa jest nieprzypadkowa, ponieważ ma ono kształt kopczyka, złożonego z bardzo delikatnych ciastek przypominających faworki i polanego miodem. Co ciekawe, nie ma jednego właściwego przepisu na jego przygotowanie i każda wieś a nawet gospodyni mają swój sekretny sposób na to, aby było najlepsze w okolicy.
To oczywiście tylko kilka przykładów, z niezwykle bogatej regionalnej kuchni Podlasia. Zatem jeśli planujesz wyjazd w tutejsze okolice pamiętaj, żeby odwiedzić zarówno miejscowe restauracje, jak i lokalnych producentów. Wędliny, kiełbasy, miody, przetwory z leśnych grzybów i owoców będą wspaniałymi pamiątkami z takiej wycieczki.