Kiełbasa śląska jest jedną z najczęściej wybieranych kiełbas przez Polaków na zakupach. Charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, a także odpowiednią jakością, która nie pozostawia wiele do życzenia. Nie powinien dziwić fakt, że może być wykorzystana zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Swoją popularność zawdzięcza także temu, że można ją wykorzystać na wiele sposobów, a oto 5 przykładowych przepisów z jej użyciem.

 

Leczo z kiełbasą śląską

 

Leczo jest potrawą, która skradła serca wszystkim, którzy uwielbiają dania jednogarnkowe. Niesamowicie smaczne i aromatyczne danie, które bez wątpienia nasyci każdego. Do przygotowania leczo potrzebne jest zaledwie kilka składników, które bez problemu można znaleźć w każdym sklepie spożywczym.

 

Składniki

  • 500g kiełbasy śląskiej
  • 2 cukinie
  • 3 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 5 pomidorów
  • przecier pomidorowy
  • olej
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra).

Przygotowanie

 

Pierwszym krokiem powinno być umycie i pokrojenie w kostkę warzyw i kiełbasy śląskiej, które po kolei należy podsmażyć na odrobinie oleju. Na rozgrzany olej roślinny należy wrzucić cebulę, która powinna się lekko zarumienić. Kolejnym krokiem jest dodanie kiełbasy, która wraz z cebulą nie powinna smażyć się dłużej, niż 15 minut. Następnie należy dodać cukinię i paprykę, których czas smażenia z innymi składnikami powinien wynosić 20 minut. Ostatnim krokiem jest dodanie pomidorów, które należy wcześniej obrać ze skórki, a także przecieru pomidorowego. Całość powinna dusić się około godziny. Leczo z kiełbasą śląską jest niesamowicie aromatyczne, a bogaty smak kiełbasy idealnie komponuje się z pozostałymi warzywami. Przygotowaną potrawę można podawać z chlebem.

Zapiekanka z kiełbasą śląską i ziemniakami.

 

Zapiekanki z dodatkiem kiełbasy śląskiej są rewelacyjne, a ich przygotowanie jest niezwykle łatwe oraz przyjemne. Jest to danie, które bez problemu można podawać na różnego rodzaju okazje. Wystarczy kilka składników, a przygotowanie potrawy nie zajmie wiele czasu.

 

Składniki

  • 3 spore ziemniaki
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 cebula
  • odrobina startego, żółtego sera
  • olej
  • przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra).

 

Przygotowanie

Ziemniaki należy obrać, a następnie pokroić w plastry i lekko podgotować. Następnie należy odstawić je do wystudzenia. W tym czasie można obrać i pokroić w kostkę cebulę wraz z kiełbasą śląską, które należy podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu ze śmietany, jajek i przypraw, które należy ze sobą porządnie wymieszać. Wystudzone ziemniaki należy połączyć z sosem, a następnie dodać do nich podsmażoną wcześniej kiełbasę śląską i cebulę. Całość należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać odrobiną startego, żółtego sera i piec w piekarniku. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180℃. Potrawę należy piec przez 50 minut.

 

Gulasz z kiełbasy śląskiej

Niezwykle aromatyczny gulasz z kiełbasy śląskiej jest potrawą, która świetnie sprawdzi się porą zimową, ponieważ jest niesamowicie sycący, a także rozgrzewa od środka. Przygotowanie gulaszu z kiełbasy śląskiej jest niesamowicie proste i nie wymaga użycia wielu składników. Podawać go można z bagietką, choć niesamowicie smakuje w środku chlebka.

 

Składniki

  •  500 g kiełbasy śląskiej
  •  2 cebule
  • 2 marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • olej
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka wędzona).

Przygotowanie

Przygotowanie potrawy należy zacząć od umycia warzyw, a następnie pokrojenia ich w kostkę, wraz z Kiełbasą Śląską. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju w garnku i podsmażenie cebuli, wraz z kiełbasą. Następnie należy dodać warzywa i smażyć je przez 15 minut. Do wszystkich składników należy dodać bulionu i dusić całość przez półtorej godziny. Na samym końcu wystarczy doprawić gulasz wedle własnego uznania.

 

Imprezowe Kiełbaski Śląskie

Jest to hit każdej imprezy, który znika ze stołu w mig. Kiełbasa Śląska gra w tym daniu główną rolę nie bez powodu, bowiem jej smak jest oszałamiający. Ich największą zaletą jest jednak krótki czas przygotowania. Sprawdź sam!

Składniki

  • 10 kiełbasek śląskich
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 papryka czerwona
  • żółty, starty ser.

Przygotowanie

Kiełbasę Śląską należy ponacinać wzdłuż i ułożyć ją w naczyniu żaroodopornym. Następnym krokiem jest faszerowanie kiełbasy, pokrojonymi wcześniej w kostkę warzywami. Następnie należy całość posypać startym, żółtym serem. Danie należy zapiekać w rozgrzanym do 180℃ piekarniku przez 20 minut. Potrawę można podawać z pieczywem i różnego rodzaju pieczywem.

 

 

Hot Dog z Kiełbasą Śląską

 

O hot dogach słyszał każdy, jednak nie każdy zna je w zupełnie odmienionej wersji, jaką jest ta z kiełbasą śląską, zamiast parówki. Są one niesamowicie sycące, a ich największą zaletą jest możliwość dobierania składników wedle życzenia, bowiem pasujących do nich warzyw i sosów jest mnóstwo. Poniżej można znaleźć klasyczny przepis, który bez problemu można udoskonalić według własnego gustu.

 

Składniki

  • 4 bułki paluchy;
  • 4 kiełbasy śląskie
  • pomidor;
  • ogórek;
  • sałata;
  • keczup;
  • musztarda
  •  cebulka prażona.

Przygotowanie

Przygotowanie należy zacząć od rozgrzania piekarnika do 180℃, w którym podpieką się przez kilka minut bułki. W czasie ich pieczenia można umyć i pokroić w plasterki warzywa. Kiełbasy Śląskie należy grillować na patelni, bądź grillu elektrycznym, do czasu ich zarumienienia. Ostatnim krokiem jest złożenie hot doga w całość. Podpieczone bułki należy lekko naciąć, a następnie posmarować keczupem, musztardą. W każdej bułce należy umieścić kiełbasy śląskie oraz warzywa. Całego hot doga warto posypać cebulką prażoną, która doda niepowtarzalnego smaku.