Długie dni, krótkie noce, bardziej ożywione życie towarzyskie, wyjazdy, upały – wszystkie te cudowne wspomnienia lata na dłuższą metę mogą być męczące. Jesień to wspaniały moment, żeby odrobinę zwolnić. Dni stają się chłodniejsze, ale pogoda wciąż zachęca do spędzania wolnych chwil na świeżym powietrzu. To idealny czas na przygotowanie do zimy. Zbieranie grzybów, przetwory i weki z jesiennych owoców i warzyw oraz aromatyczne, rozgrzewające potrawy to doskonały pomysł na jesień w kuchni.

Wspomnienie lata
Początek jesieni to często piękne przedłużenie lata. Wciąż jest ciepło i słonecznie. Choć dni są krótsze, to wciąż dają wiele możliwości spędzenia wolnego czasu poza domem. To ostatni moment żeby nacieszyć się piękną pogodą i smakami, które kojarzą się z latem. A przecież drzewa uginają się od owoców, a grządki są pełne warzyw. Warto wykorzystać je, przygotowując przetwory i weki na nadchodzącą zimę. Możesz do nich wykorzystać wszystkie jesienne skarby. Owoce, warzywa, grzyby i wszelkie ich połączenia będą doskonałymi dodatkami do dań, które będziesz serwować, kiedy temperatura znacząco spadnie. Nic nie smakuje tak dobrze, jak pieczeń z własnoręcznie przygotowanym sosem borówkowym czym grzybowym, naleśniki z domowym dżemem czy weki z letnich warzyw.

Początek jesieni to doskonały moment na przygotowanie przetworów z aromatycznych pomidorów, które zimą wykorzystasz jako podstawę zupy lub sosu do makaronu. Passatę wystarczy wówczas połączyć z mielonym mięsem wołowym i dusić na małym ogniu.

Wypróbuj także przepisy zawierające bakłażana. To warzywo wydaje się być niedoceniane w kuchni polskiej, natomiast stanowi podstawę wielu dań włoskich, gruzińskich i bliskowschodnich. Sprawdź, jak smakuje pasta baba ghanoush lub moussaka ze szczyptą cynamonu.

Początek jesieni to także obfitość papryki w każdym kolorze i rozmiarze. Można ją zarówno suszyć, jak i wekować na wiele sposobów. Zakonserwowana w occie będzie stanowiła świetny dodatek do wielu zimowych potraw. Natomiast ugotowana z innymi warzywami i odpowiednio zamknięta w słoikach to podstawa do leczo i gulaszu. Wystarczy, że dodasz do niej kawałki ulubionego mięsa lub podsmażonej kiełbasy.

Sezonowe składniki

Jesień w kuchni to także czas sezonowych składników. Do najbardziej popularnych należy oczywiście dynia. To bardzo uniwersalne i wszechstronne warzywo. W dodatku jest bardzo zdrowa, bogata w błonnik, magnez, potas, cynk oraz selen, a zarazem niskokaloryczna. Jeśli weźmiesz pod uwagę, jak wiele jest jej odmian, to naprawdę ciężko będzie Ci się zdecydować, do jakiej potrawy ją wykorzystać. Będzie doskonała jako główny składnik lub jako dodatek, na słodko i słono, na zimno i gorąco. Kiedy już podejmiesz decyzję, co chcesz przygotować, sprawdź którą odmianę wybrać.

Dynia hokkaido jest okrągła i pomarańczowa. Nadaje się do pieczenia i może z powodzeniem zastąpić bataty. Będzie zatem świetnym dodatkiem do pieczonych mięs. Przed włożeniem jej do piekarnika skrop ją odrobiną oleju lub oliwy i posyp ulubionymi przyprawami, aby stała się bardziej aromatyczna.

Dynia piżmowa ma wydłużony, zbliżony do gruszki kształt. Jest bardzo trwała i można ją długo przechowywać. Jej maślana, delikatna konsystencja sprawia, że nadaje się do bardzo różnych potraw. Możesz ją zarówno piec, jak i gotować. Bardzo szybkim jesiennym przepisem jest gulasz właśnie na bazie dyni piżmowej.

Dynia makaronowa zaskakuje konsystencją. Upiecz ją w całości i przekonaj się, że po przekrojeniu otrzymasz prawdziwe dyniowe spaghetti. To świetna alternatywa do tradycyjnego makaronu. Możesz ją podać z dowolnym sosem. Doskonale sprawdzi się choćby klasyczny bolognese na bazie mięsa mielonego.

Rozgrzewające potrawy

Jesień to oczywiście nie tylko słoneczne dni i spacery po różnobarwnych liściach. Im bliżej zimy, tym staje się chłodniejsza i często bardziej ponura. Listopad zwykle nie zachęca już do wędrówek. Miło wtedy zaszyć się pod ciepłym kocem z kubkiem ulubionej herbaty. Sposobem na rozgrzanie się jest także gotowanie określonych potraw, których właściwości doskonale sprawdzają się właśnie w zimniejsze dni.

Jesienią warto już ograniczyć dania, które wychładzają organizm. Nie chodzi tu tylko o lody, ale także o przetwory mleczne np. jogurty czy surowe owoce i warzywa. Można natomiast wprowadzić do kuchni aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon i imbir. To świetne dodatki nie tylko do deserów, ale także do wszelkiego rodzaju potrawek, gulaszy i pieczeni mięsnych.

Na chłodne jesienne dni sprawdzi się także tradycyjny rosół. Jego podstawa to oczywiście naturalne składniki najwyższej jakości. Świeża marchewka, seler, por i cebula oraz wysokiej jakości mięso to kwintesencja tego wywaru, który równie dobrze smakuje sam, co jako podstawa innych zup. Zainspiruj się na jesień w kuchni.