Z roku na rok Podlasie zyskuje coraz większą popularność, czego zasługą są nie tylko niższe ceny w porównaniu do centralnej i zachodniej części Polski, ale przede wszystkim wyjątkowe smaki Podlasia. W tym regionie możesz poczuć prawdziwą mieszankę smaków, którą pokochasz, właśnie dlatego powstał Podlaski Szlak Kulinarny. Jednak nie musisz ograniczać się jedynie do przygotowanej trasy, bo w tym województwie znajdziesz wiele regionalnych produktów i restauracji z podlaską kuchnią. Poznaj smaki Podlasia!

5 najlepszych restauracji z podlaską kuchnią

Skoro chcesz odwiedzić Podlasie, to podczas wizyty zdecyduj się na posiłek w jednej z restauracji z regionalną kuchnią. Znajdziesz ich naprawdę sporo, ale nie wszystkie oferują wysokiej jakości posiłki. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie spis kilku restauracji, gdzie odkryjesz smaki Podlasia i po prostu bardzo dobrze zjesz.

Restauracja Prowincja w Supraślu

Do dyspozycji masz naprawdę bogate menu, które obejmuje różne potrawy. Jednak szczególnie polecamy Ci dania inspirowane tradycyjną polską, a przede wszystkim podlaską kuchnią. Jakie potrawy możesz spróbować w restauracji Prowincja? Postaw na babkę ziemniaczaną, kartacze, placki ziemniaczane bądź podlaskie zaguby.

Dodatkowym atutem tej restauracji jest jej umiejscowienie. Znajduje się w odremontowanym Domu Ludowym, który zachwyca drewnianym modernizmem.

Restauracja Tatarska Jurta w Kruszynianach

Tatarzy również mieli spory wpływ na historię Podlasia, a w tym na smak regionalnej kuchni. Dlatego polecamy Ci odwiedziny w Tatarskiej Jurcie w Kruszynianach. Miejsce to jest już uznawane za kultowe w tym regionie ze względu na wyborny smak serwowanych potraw. Co warto zjeść w tym lokalu? Gorąco polecamy Ci tamtejszy pierekaczewnik, a także many na słodko, kołduny bądź jagnięcinę. Z pewnością znajdziesz tam danie, które pozwoli Ci na nowo odkryć smaki Podlasia.

Folwark Księżnej Anny w Anusinie

Kolejnym ciekawym, choć ciągle nie tak znanym miejscem jest Folwark Księżnej Anny, który najchętniej jest odwiedzany przez turystów zwiedzających Nadbużańskie Podlasie. To miejsce dla osób, które chcą zjeść regionalne potrawy Podlasia, a jednocześnie lubią poznawać historię Polski właśnie przy pomocy kulinariów. Do wyboru masz m.in. babkę ziemniaczaną, kartacze oraz pyszną kapustę. Oprócz tego możesz zamówić cynaderki, które były znane jeszcze w czasach przedwojennych

Restauracja Tejsza w Tykocinie

Mieszanka historii i żydowskich wpływów – właśnie tego zasmakujesz w restauracji Tejsza. Lokal znajduje się w piwnicy Domu Talmudycznego, a istnieje nieprzerwanie aż od 1978 roku. Co możesz zjeść w tej restauracji? Odkryjesz tam żydowskie smaki Podlasia np. kugel, czyli babkę ziemniaczaną razem z cymesem świątecznym – to gulasz wołowy. Na pewno nie pożałujesz też, gdy zamówisz tamtejsze kreplechy, czyli pierogi, które były nominowane w konkursie na Podlaską Markę Roku.

Zamek w Tykocinie

Jeśli masz ochotę na obiad w naprawdę monumentalnym otoczeniu, to koniecznie odwiedź Zamek w Tykocinie, gdzie możesz spróbować wielu regionalnych potraw. Na szczególną uwagę zasługuje babka ziemniaczana, smalczyk ze śliwką wędzoną, tatarskie czebureki, kołduny oraz kreplach.

Jakie produkty regionalne Podlasia warto zjeść i kupić?

Chcesz przywieźć ciekawą pamiątkę z Podlasia? Mamy dla Ciebie kilka smacznych przykładów, bo najlepszymi prezentami z tego województwa będą właśnie tamtejsze przysmaki. Przekonaj się, jakich przysmaków nie może zabraknąć w Twojej walizce!

Ogórki z Kruszewa

Tradycyjne i certyfikowane jako Produkt Tradycyjny Kruszewskie Ogórki Herbowe, to prawdziwy symbol niewielkiej wsi Kruszewo. Zaledwie 25 km od Białegostoku czekają na Ciebie wyśmienite kiszonki – ogórki i kapusta – które są przygotowywane w tradycyjny sposób przez Stowarzyszenie Kruszewskie Warzywa Herbowe. Lekko słodki smak chrupiących ogórków z pewnością Cię zachwyci.

Ser koryciński

Kolejnym symbolem Podlasia jest ser koryciński, którego oficjalna nazwa to Swojski. To unikatowy produkt, który jest wyrabiany jedynie przez 10 gospodarzy w określonym regionie gminy Korycin. Co sprawia, że ten ser jest tak wyjątkowy? Nie znajdziesz tam żadnych konserwantów, ale za to całą gamę przypraw – czosnek, paprykę, zioła, a nawet czarnuszkę.

Kindziuk

Teraz czas na pamiątkę z Podlasia dla miłośników tradycyjnych wędlin, bo właśnie tym jest Kindziuk. Powstaje w wyniku dojrzewania mięsa na wolnym powietrzu. Jednak to, czym się wyróżnia ta wędlina, to bardzo prosty skład.

Miód z Podlasia

Jesienią lubisz wypić herbatę z miodem, a może jesteś miłośnikiem deserów z tym słodzidłem? Zatem miód musi znaleźć się na liście pamiątek z Podlasia. Uwierz nam, że ma wyjątkowy smak.

Gdzie można kupić regionalne produkty z Podlasia?

Masz naprawdę sporo opcji do wyboru, ponieważ większość wymienionych przez nas produktów znajdziesz w lokalnych restauracjach np. Prowincja czy Kuchnia Drobromil. Możesz tam nie tylko zjeść te dania na miejscu, ale też kupić je jako pamiątkę. Smaki Podlasia odkryjesz też podczas lokalnych festiwali – Dnia Ogórka czy Święta Chleba. Zajrzyj też do Podlaskiego Centrum Rolno-Towarowego w Białymstoku, gdzie kupisz większość tradycyjnych produktów z Podlasia.