Tradycja nakazuje, aby to Śniadanie Wielkanocne było najważniejszym elementem tych świąt. Jednak sami dobrze wiemy, że to obiad wielkanocny i deser stanowią najszersze pole do popisu. Dzisiaj mam dla ciebie propozycję na trzy proste dana na obiad wielkanocny. Prezentują się spektakularnie, a smakują jeszcze lepiej!
Glazurowana pieczeń z cebulą i gruszką
Tradycyjny schab możemy jeść w zwyczajne dni. Wielkanoc to jednak taki czas, w którym możemy postarać się zrobić coś ekstra. Glazurowana pieczeń z cebulą i gruszą na pozór może wyglądać na bardzo skomplikowane danie, jednak takim w rzeczywistości nie jest. Zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- 1 duża gruszka lub dwie mniejsze
- 3 duże cebule
- 300 gramów boczku
- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju
- Łyżka mieszanki ulubionych przypraw do mięsa
Wykonanie: schab umyj i wysusz papierowym ręcznikiem, a następnie usuń tłuszcz oraz błony, które są na wierzchu mięsa. Pokrój je nie docinając do końca, na cienkie, około 0,5 cm plastry. Kolejnym krokiem jest zrobienie marynaty. W misce wymieszaj ze sobą olej, ocet jabłkowy, przyprawy oraz dżem. Powstałą masą natrzyj całe mięso. Gruszki podziel na cienkie plastry, usuń gniazda nasienne, a cebulę pokrój w piórka. Następnie w nacięcia mięsa włóż plaster gruszki i cebuli, boczek pokrój w cienkie paski i ułóż go na mięso. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 100 minut. Danie świetnie smakuje na gorąco, a podane na zimno będzie aromatyczną przystawką.
Pieczeń rzymska
To alternatywa dla zwykłych klopsów. Pieczeń rzymska w wydaniu wielkanocnym ma w środku ugotowane jajko na twardo. Prezentuje się świetnie na talerzu i znika w mgnieniu oka. To danie z gatunku tych, które spokojnie możesz jeść zarówno jako danie główne obiadowe, jak i dodatek do kanapki na zimno. Podane z chmurką chrzanu, na pieczywie pełnoziarnistym, będzie smakować idealnie!
Składniki:
Około 800 g mięsa mielonego, najlepiej łopatki wieprzowej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka majeranku
- Pieprz i sól do smaku
Do wykonania będzie potrzebna ci forma keksowa oraz piekarnik rozgrzany do 180 stopni.
Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię daj smalec, a kiedy się roztopi, dodaj posiekaną drobno cebulkę. Poczekaj aż się zeszkli i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do momentu, aż nie poczujesz aromatycznego czosnkowego zapachu. Zdejmij wtedy patelnię z ognia. Ugotuj 4 jajka na twardo, skróć standardowy czas gotowania o pół minuty. Jajka obierz ze skórki. Do dużej miski włóż porcję mielonego mięsa, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, przyprawy, chrzan, musztardę oraz sól i pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj. Keksówkę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Na spód nałóż 1/3 ilości mięsa, na nią wyłóż w rządku jajka tak, aby były rozłożone na całej długości keksówki, zwłaszcza w środkowym jej punkcie. Następnie przykryj pozostałą ilością mięsa i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut.
Tarta wielkanocna
Zawiera w sobie kwintesencję tego wielkanocnego czasu – jajka, kiełbasa, chrzan, majonez. Jest kalorycznie i niezwykle smacznie. To świetna alternatywa dla wszystkich tradycyjnych potraw z tego świątecznego czasu. Podając ją na stół, z pewnością zaskoczysz swoich gości!
Składniki:
Na ciasto:
- około 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 130 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżki zimnej wody,
- sól.
Na farsz:
- 350 g kiełbasy
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 surowe jaja
- 3 cebule
- 200 ml śmietany 30%
- 1,5 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku.
Potrzebujesz formę do tarty o średnicy 26 cm oraz piekarnik nagrzany do 190 stopni z nagrzewaniem góra- dół.
Wykonanie:
Na blacie wysyp mąkę, następnie dodaj do niego pokrojone na kawałki masło oraz jajko, wodę i sól. Szybko zagnieć ciasto, następnie owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj i wyłóż na posmarowaną wcześniej formę do tarty. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 16 minut.
Czekając, aż ciasto się zrobi to w międzyczasie zajmij się nadzieniem do tarty. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, a następnie posiekaną cebulę oraz pokrojoną w grube plastry kiełbasę. Smaż przez kilka minut, zostaw do wystudzenia. W misie miksera lekko ubij jajka, potem do masy jajecznej dodaj śmietankę i chrzan oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Dokładamy tam wystudzoną kiełbasę z cebulką, mieszamy. Całą masę wlewamy na podpieczony spód od tarty, dekorujemy ją połówkami ugotowanych jajek. Całość wkładamy do piekarnika na 40 min.
Tarta smakuje dobrze zarówno na gorąco, ale i jako zimna przekąska albo przystawka.
Jak sam widzicie, proponowane potrawy wcale nie wymagają długiego stania przy garach. Co więcej, możesz je zrobić dzień wcześniej i potem na obiad wielkanocny po prostu odgrzać lub też jeść na zimno, ponieważ będą smakować doskonale w każdej postaci. Wielkanoc to czas, w którym dobrze jest również odetchnąć od codziennego kieratu. Ale to również moment, kiedy ma się więcej czasu, by poszaleć z nietypowymi przepisami. Mam nadzieję, że cię zainspirowałem!