O grillu, jako o polskim sporcie narodowym można napisać wiele. Bez wątpienia – darzymy go ogromną miłością. Tak wielką, że organizacja zawodów czy olimpiad w grillowaniu dóbr wszelakich, to niemal żelazny punkt letnich programów artystycznych w większości polskich miast. I choć coraz częściej grillujemy warzywa i potrawy wege, to jednak wciąż rekordy popularności bije grillowane mięso. Wśród zwolenników tego ostatniego trendu widać wyraźnie rysujące się dwa nurty: klasyczny i odkrywczy.

Wśród wielu pasjonatów grilla dostrzec można chęć odkrycia nowych smaków i poszukiwania nowości, które lekko nudne już dania z grilla zamienią w magiczną podróż dookoła kubków smakowych. Dla tych więc, którzy szukają świeżego spojrzenia na dania z rusztu, dziś wyruszamy w kulinarną podróż. Poznaj TOP 5 sos ów i marynat do mięs z grilla.

 

 

Włochy

BURGERY CAPRESE Z SOSEM MAJONEZOWYM Z PESTO

 

Caprese, to jedna z bardziej znanych włoskich sałatek. Inspirując się jej składnikami – soczystymi dojrzewającymi w słońcu pomidorami, aromatyczną bazylią i serem mozzarella możemy zrobić doskonałe drobiowe burgery.

 

4 kotlety (np. z mięsa mielonego z kurczaka) o łącznej wadze ok 750 g

2 pomidory malinowe pokrojone w plastry

1 kula mozzarelli (ok 120 gramów) pokrojona w cienkie plastry

4 bułeczki ciabatty

duża garść świeżej rukoli

Sól i pieprz do smaku

 

Sos:

  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżka pesto (najlepiej domowego)
  • Skórka otarta z połowy cytryny

Przygotowanie:

Wymieszać składniki sosu, odstawić do przegryzienia.

Z mięsa, cebuli, pietruszki i przypraw ulepić cztery płaskie kotleciki o średnicy bułek (doprawić dobrze solą i pieprzem!), zgrillować.

Składać burgery: dolną warstwę zgrillowanej bułki posmarować majonezem z pesto, na to położyć kilka liści rukoli. Potem w kolejności: mięso, mozzarella, pomidor, majonezowe pesto, górna część bułki. Jeść, póki ciepłe, sos, to prawdziwa poezja!

 

Polska

Ten, kto sądził, że o potrawach kuchni polskiej serwowanych z grilla wie wszystko, może być w lekkim błędzie. Poniżej przepis na klasykę z domieszką nowoczesności plus w ramach przysłowiowej wisienki na torcie dwie wariacje na temat tego samego sosu. Zdecydowanie warto spróbować!

 

PIEROGI Z KASZANKĄ Z GRILLA Z SOSEM MUSZTARGOWYM

Przygotować pierogi z nadzieniem z kaszanki (zastosować dowolny ulubiony przepis na ciasto i farsz – warto wykorzystać pyszną kaszankę KAROL). Ugotować, odłożyć do przestudzenia.

 

Sos:

  • Wersja musztardowa: wymieszać ze sobą 1 łyżkę musztardy zwykłej (np. sarepskiej), 1 łyżkę musztardy francuskiej, ¼ kubka majonezu, ¼ kubka kwaśnej śmietany (12% lub 18% procent – według gustu)
  • Wersja musztardowo-miodowa: wymieszać ze sobą 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę ulubionego majonezu, 1 łyżkę dowolnego ulubionego miodu, 1 łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (według upodobania).

Ugotowane przestygnięte pierogi grillować aż skórka będzie apetycznie złota i chrupiąca. Podawać natychmiast w towarzystwie sosu musztardowego. To danie, to gwarancja absolutnego dopieszczenia kubków smakowych!

 

Wietnam

KARKÓWKA Z GRILLA W WIETNAMSKIEJ MARYNACIE

 

Mięso: 4 duże (ok 2,5 cm grubości) plastry karkówki KAROL

 

Marynata:

  • 4 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 1 ½ łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
  • 1 łyżka zmiażdżonego czosnku
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona i drobno posiekana (lub 2 łyżki suszonej trawy albo 2 łyżki pasty z trawy cytrynowej)1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Składniki marynaty wymieszać ze sobą (jeśli używa się suszonej trawy cytrynowej, należy ją najpierw moczyć w wodzie przez 2 godziny). Mięso włożyć do miski albo torebki foliowej, wlać marynatę, dobrze wymieszać. Marynować w lodówce kilka godzin (najlepiej przez noc) co jakiś czas obtaczając na nowo w marynacie.

Przed grillowaniem mięso wyjąć z lodówki i pozwolić osiągnąć temperaturę pokojową. Zdjąć resztki marynaty z mięsa (będą się palić na grillu dając nieprzyjemny gorzkawy posmak), grillować do ulubionego stopnia wypieczenia.

 

 

Jamajka (Karaiby)

Jamajka, to mała wyspa należąca do Karaibów. Znana jest z trzech rzeczy: rumu, miejsca narodzin muzyki reagge (w jej stolicy Kingston znajduje się muzeum jednego z najsłynniejszych muzyków reagge Boba Marleya) oraz z kurczaka jerk. ‘Jerking’, to sposób przygotowywania potraw polegający na maksymalizacji ich smaku. Do dzieła zatem!

 

PIERSI Z KURCZAKA PO JAMAJSKU (JERK)

 

Mięso: ok 1 kg ulubionego mięsa z kurczaka ze skórą (to ważne!)

 

Marynata:

  • 225 gramów cebuli z grubsza posiekanej
  • 2 małe papryczki chilli, przekrojone na pół i pozbawione pestek
  • 50 gramów świeżego korzenia imbiru obranego ze skórki i pokrojonego z grubsza
  • Ok. 3 cm kawałek korzenia kurkumy (dostępny w większości sieciowych marketów spożywczych) obrany i pokrojony z grubsza (można zastąpić 1 łyżką gotowej mielonej kurkumy)
  • ½ łyżeczki mielonego lub zmiażdżonego ziela angielskiego
  • 15 g liści tymianku (można zastąpić 7 gramami tymianku suszonego)
  • 120 ml białego octu winnego
  • 120 ml ciemnego sosu sojowego
  • Sól i pierz do smaku.

 

Składniki marynaty (oprócz soli i pieprzu) wrzucić do blendera kielichowego i zblendować do uzyskania gładkiej papki.

Mięso dobrze posolić i popieprzyć, włożyć do miski lub foliowego worka, zalać marynatą. Dobrze wetrzeć marynatę w mięso. Marynować w lodówce co najmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc, od czasu do czasu obracając w sosie dla uzyskania lepszego aromatu.

Mięso wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed położeniem na grill, żeby nabrało temperatury pokojowej. Grillować do miękkości i uzyskania chrupkiej skórki. Podawać z ulubioną sałatą lub sałatką.

 

Na koniec coś uniwersalnego, co można podać ze wszystkim: ulubionym rodzajem mięsa, grillowanych warzyw czy wege wersji potraw z rusztu. Najlepsze jest to, że sos ten można przygotować wcześniej, przelać do słoiczka lub butelki i trzymać w lodówce używając do wszystkiego, z czym nam się tylko zachce.

 

NAJLEPSZY NA ŚWIECIE SOS BARBEQUE

 

Składniki:

  • 200 gramów jasnego brązowego cukru
  • 200 gramów ulubionego ketchupu
  • 100 ml Bourbon whisky
  • 200 ml świeżego niesłodzonego soku z jabłek
  • 4 łyżki sosu Worcester
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 czubate łyżeczki musztardy (najlepiej angielskiej)
  • Sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • Parę kropli tabasco
  • Duża szczypta soli

 

Wszystkie składniki umieścić w garnku o grubym dnie. Wymieszać rózgą, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małej mocy przez 10-15 minut aż do zgęstnienia. Sos jest gotowy, kiedy nałożony na tylną stronę łyżki, pokrywa ją dokładnie i nie spływa.

 

Tego sosu można używać jako marynata do mięsa na grilla, na ciepło jako dodatek to dań z rusztu albo na zimno, jako rodzaj ketchupu czy innego ‘smarowidła’ towarzyszącego śniadaniu czy kolacji. Jest rewelacyjny!