Czasy, gdy boczek kojarzył się tylko z tłustym daniem albo też dodatkiem do wielkanocnego żurku już dawno odeszły do lamusa. Oto 5 przepisów na dania z boczkiem, które z pewnością cię zaskoczą!

 

1. Jajecznica z boczkiem

 

To ulubiona kombinacja większości mężczyzn na Świecie. A przynajmniej tych, którzy jedzą mięso. Co więcej, nie potrzebujesz tu żadnych wydumanych składników. Wszystkie są w twojej lodówce i czekają tylko na użycie. Jeżeli jednak trzeba będzie iść do sklepu, zwróć uwagę na najwyższą jakość kupowanych produktów. W tym przypadku nie idź w ilość, a w najlepszy smak.

 

Składniki dla 2 osób

  • 200 g boczku
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • Łyżka szczypiorku
  • Pieprz i sól do przyprawienia

Wykonanie: Boczek pokrój w drobną kostkę lub paski, całość wrzuć na rozgrzaną wcześniej patelnię. Podsmażaj na średnim ogniu. Jeżeli zobaczysz, że z boczku wytapia się mało tłuszczu, dodaj masło a następnie wsyp pokrojoną wcześniej cebulę. Smaż całość przez chwilę i dodaj jajka. Aby jajecznica ścięła się równo, mieszaj zawartość patelni przez cały czas gotowania, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Podawaj gorącą, z posypaną posiekanym szczypiorkiem.

 

2. Sałatka z truskawkami i boczkiem

 

Dania z boczkiem nie zawsze muszą być tłuste i ciężkie. Przykładem może być właśnie ta sałatka. Skomponowane w ten sposób danie, idealnie wpisze się jako lunch do pracy, który można zrobić dzień wcześniej. Będzie również świetną alternatywą dla wszystkich tych, którzy chcą jeść zdrowo, ale nie rezygnować z ulubionych smaków.

 

Składniki:

  • Mix sałat – wybierz te z rukolą
  • Kilka truskawek
  • Kilka plastrów boczku, wybierz ulubiony
  • 6 łyżek sera dojrzewającego, może być cheddar
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Półtorej łyżeczki miodu
  • Półtorej łyżeczki soku z cytryny
  • Pieprz do smaku

Wykonanie: Na suchą rozgrzaną patelnię nałóż boczek. Podsmaż go bez żadnych dodatków, aby stał się kruchy i chrupiący. W międzyczasie umyj truskawki i sałatę, ułóż na talerzu, posyp serem dojrzewającym. Zrób dressing – wymieszaj ze sobą oliwę, miód, sok z cytryny i pieprz. Polej sałatę, delikatnie przemieszaj. Na wierzch nałóż podsmażony boczek. Zajadaj na zdrowie!

 

3. Pizza z boczkiem

 

Boczek w tym wypadku nie jest tylko jednym z wielu dodatków, ale elementem, który w tym daniu gra pierwsze skrzypce. Cienkie ciasto, lekka słodycz miodu przełamana kruchym boczkiem, cebulą i orzechami włoskimi… to smak idealny dla koneserów!

 

Składniki:

  • Ciasto na pizzę możesz kupić gotowe, albo też zrobić samemu
  • 200 g boczku w plastrach
  • 3 łyżki miodu
  • Spora garść orzechów włoskich, mogą być również migdały lub pistacje
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • Spora garść rukoli

Wykonanie: Na rozwałkowane ciasto na pizzę rozsmaruj miód. Następnie ułóż na nim pokrojoną w piórka cebulę, następnie plastry boczku, obrany czosnek oraz orzechy. Włóż do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na około 20 minut, w programie grzania góra-dół bez termoobiegu. Następnie wyjmij z piekarnika, posyp świeżą rukolą i od razu podawaj. Danie będzie się świetnie komponować zarówno jako kolacja z przyjaciółmi, jak i leniwy obiad.

 

4. Pstrąg nadziewany z boczkiem i rozmarynem

 

Nie ma nic lepszego niż połączenie aromatycznego, wędzonego boczku, ziół i delikatnej ryby. Doskonale wpisuje się w niespieszny lunch, danie dobrze komponuje się z białym, wytrawnym winem.

 

Składniki dla dwóch osób:

  •  2 pstrągi średniej wielkości
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 cytryna
  • Oliwa z oliwek
  •  Sól
  • 2 gałązki rozmarynu

Potrzebna będzie ci również folia aluminiowa i piekarnik nagrzany do 180 stopni.
Wykonanie: Pstrągi wypłucz pod wierzącą wodą, ułóż na folii aluminiowej. Przekrój cytrynę na pół. Jedną część pokrój w plastry, z drugiej wyciśnij sok. W między czasie podsmaż na patelni plastry boczku. Do środka pstrąga wlej sok z cytryny. Następnie włóż tam porcję podsmażonego boczku i gałązkę rozmarynu. Zrób tak z każdym pstrągiem. Na wierzch ryby ułóż pokrojone wcześniej plastry cytryny. Całość zawiń w folię wstaw do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie rozwiń folię i pozostaw w piekarniku jeszcze przez 5 min. Podawaj z ulubioną sałatką i pieczywem.

 

5. Makaron z boczkiem i szpinakiem

 

Nic tak dobrze nie smakuje jak proste rozwiązania. A makaron w tym wydaniu to prawdziwa poezja i prostota w jednym. Niewiele składników, szybkie wykonanie. To danie będzie świetnie sprawdzać się podczas zapracowanego dnia lub u osób nielubiących gotować.

 

Składniki dla 2 osób:

  • 150 g makaronu pełnoziarnistego
  • 200 g boczku
  • 200 g szpinaku
  • 1 cebula
  • Olej
  • Pieprz, sól do smaku

Wykonanie: na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, następnie wsyp pokrojony wcześniej w kostkę boczek. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Smaż na małym ogniu przez chwilę. Dodaj szpinak, mieszaj wszystko do uzyskania gęstej konsystencji. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy makaron wsyp na patelnię z boczkiem i szpinakiem. Gotuj przez chwilę ciągle mieszając. Jedz na zdrowie!

Dania z boczkiem w roli głównej otwierają nas na szereg smaków o których nie mieliśmy pojęcia. Warto spróbować tych kombinacji i wymyślać swoje, coraz lepsze wersje. Na zdrowie!