Czasy, gdy boczek kojarzył się tylko z tłustym daniem albo też dodatkiem do wielkanocnego żurku już dawno odeszły do lamusa. Oto 5 przepisów na dania z boczkiem, które z pewnością cię zaskoczą!
1. Jajecznica z boczkiem
To ulubiona kombinacja większości mężczyzn na Świecie. A przynajmniej tych, którzy jedzą mięso. Co więcej, nie potrzebujesz tu żadnych wydumanych składników. Wszystkie są w twojej lodówce i czekają tylko na użycie. Jeżeli jednak trzeba będzie iść do sklepu, zwróć uwagę na najwyższą jakość kupowanych produktów. W tym przypadku nie idź w ilość, a w najlepszy smak.
Składniki dla 2 osób
- 200 g boczku
- 6 jajek
- 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
- 1 średniej wielkości cebula
- Łyżka szczypiorku
- Pieprz i sól do przyprawienia
Wykonanie: Boczek pokrój w drobną kostkę lub paski, całość wrzuć na rozgrzaną wcześniej patelnię. Podsmażaj na średnim ogniu. Jeżeli zobaczysz, że z boczku wytapia się mało tłuszczu, dodaj masło a następnie wsyp pokrojoną wcześniej cebulę. Smaż całość przez chwilę i dodaj jajka. Aby jajecznica ścięła się równo, mieszaj zawartość patelni przez cały czas gotowania, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Podawaj gorącą, z posypaną posiekanym szczypiorkiem.
2. Sałatka z truskawkami i boczkiem
Dania z boczkiem nie zawsze muszą być tłuste i ciężkie. Przykładem może być właśnie ta sałatka. Skomponowane w ten sposób danie, idealnie wpisze się jako lunch do pracy, który można zrobić dzień wcześniej. Będzie również świetną alternatywą dla wszystkich tych, którzy chcą jeść zdrowo, ale nie rezygnować z ulubionych smaków.
Składniki:
- Mix sałat – wybierz te z rukolą
- Kilka truskawek
- Kilka plastrów boczku, wybierz ulubiony
- 6 łyżek sera dojrzewającego, może być cheddar
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Półtorej łyżeczki miodu
- Półtorej łyżeczki soku z cytryny
- Pieprz do smaku
Wykonanie: Na suchą rozgrzaną patelnię nałóż boczek. Podsmaż go bez żadnych dodatków, aby stał się kruchy i chrupiący. W międzyczasie umyj truskawki i sałatę, ułóż na talerzu, posyp serem dojrzewającym. Zrób dressing – wymieszaj ze sobą oliwę, miód, sok z cytryny i pieprz. Polej sałatę, delikatnie przemieszaj. Na wierzch nałóż podsmażony boczek. Zajadaj na zdrowie!
3. Pizza z boczkiem
Boczek w tym wypadku nie jest tylko jednym z wielu dodatków, ale elementem, który w tym daniu gra pierwsze skrzypce. Cienkie ciasto, lekka słodycz miodu przełamana kruchym boczkiem, cebulą i orzechami włoskimi… to smak idealny dla koneserów!
Składniki:
- Ciasto na pizzę możesz kupić gotowe, albo też zrobić samemu
- 200 g boczku w plastrach
- 3 łyżki miodu
- Spora garść orzechów włoskich, mogą być również migdały lub pistacje
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- Spora garść rukoli
Wykonanie: Na rozwałkowane ciasto na pizzę rozsmaruj miód. Następnie ułóż na nim pokrojoną w piórka cebulę, następnie plastry boczku, obrany czosnek oraz orzechy. Włóż do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na około 20 minut, w programie grzania góra-dół bez termoobiegu. Następnie wyjmij z piekarnika, posyp świeżą rukolą i od razu podawaj. Danie będzie się świetnie komponować zarówno jako kolacja z przyjaciółmi, jak i leniwy obiad.
4. Pstrąg nadziewany z boczkiem i rozmarynem
Nie ma nic lepszego niż połączenie aromatycznego, wędzonego boczku, ziół i delikatnej ryby. Doskonale wpisuje się w niespieszny lunch, danie dobrze komponuje się z białym, wytrawnym winem.
Składniki dla dwóch osób:
- 2 pstrągi średniej wielkości
- 100 g wędzonego boczku w plastrach
- 1 cytryna
- Oliwa z oliwek
- Sól
- 2 gałązki rozmarynu
Potrzebna będzie ci również folia aluminiowa i piekarnik nagrzany do 180 stopni.
Wykonanie: Pstrągi wypłucz pod wierzącą wodą, ułóż na folii aluminiowej. Przekrój cytrynę na pół. Jedną część pokrój w plastry, z drugiej wyciśnij sok. W między czasie podsmaż na patelni plastry boczku. Do środka pstrąga wlej sok z cytryny. Następnie włóż tam porcję podsmażonego boczku i gałązkę rozmarynu. Zrób tak z każdym pstrągiem. Na wierzch ryby ułóż pokrojone wcześniej plastry cytryny. Całość zawiń w folię wstaw do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie rozwiń folię i pozostaw w piekarniku jeszcze przez 5 min. Podawaj z ulubioną sałatką i pieczywem.
5. Makaron z boczkiem i szpinakiem
Nic tak dobrze nie smakuje jak proste rozwiązania. A makaron w tym wydaniu to prawdziwa poezja i prostota w jednym. Niewiele składników, szybkie wykonanie. To danie będzie świetnie sprawdzać się podczas zapracowanego dnia lub u osób nielubiących gotować.
Składniki dla 2 osób:
- 150 g makaronu pełnoziarnistego
- 200 g boczku
- 200 g szpinaku
- 1 cebula
- Olej
- Pieprz, sól do smaku
Wykonanie: na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, następnie wsyp pokrojony wcześniej w kostkę boczek. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Smaż na małym ogniu przez chwilę. Dodaj szpinak, mieszaj wszystko do uzyskania gęstej konsystencji. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy makaron wsyp na patelnię z boczkiem i szpinakiem. Gotuj przez chwilę ciągle mieszając. Jedz na zdrowie!
Dania z boczkiem w roli głównej otwierają nas na szereg smaków o których nie mieliśmy pojęcia. Warto spróbować tych kombinacji i wymyślać swoje, coraz lepsze wersje. Na zdrowie!