Makaron to chyba najprostsza i najszybsza opcja na obiad albo kolację. Jego piękno polega na tym, że możemy połączyć proste składniki, które mamy akurat w lodówce i szafkach i stworzyć przepyszne danie godne restauracji. Przedstawiamy nasze ulubione przepisy.

 

Makaron z mięsem to pyszny i pożywny obiad

 

Przygotowując dla rodziny makaron z dodatkiem mięsa, zapewniamy im bardzo smaczny, ale też odżywczy obiad. Mięso zapewnia wszystkim tak potrzebne białko, a dania z makaronem to też świetny sposób na przemycenie warzyw. Piękno takich obiadów polega na tym, że możemy zajrzeć do lodówki i stworzyć cały przepis na podstawie składników, które akurat się w niej znajdują, nie trzeba często jechać po zakupy. Mięso możemy też mrozić, wtedy będziemy mieć pewność, że zawsze znajdziemy w zamrażarce pomysł na obiad.

 

Makaron z wędzonym boczkiem

 

Składniki

 

  • 300-350 g wędzonego boczku z Zakładu Mięsnego Karol
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 ostra papryka
  • 2-3 duże cebule
  • 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
  • 500 g makaronu typu spaghetti
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

Przepis jest banalnie prosty! Wystarczy na suchej patelni wytopić pokrojony boczek. Następnie trzeba wyjąć mięso i na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Na sam koniec dodać posiekane ząbki czosnku i papryczkę. W międzyczasie należy ugotować makaron al dente. Następnie na patelnię wrzucić znowu boczek, cebulę, wytopiony tłuszcz i pokrojoną natkę pietruszki. Do wszystkiego dodać ugotowany makaron razem z 1/2 szklanki wody z gotowania i wszystko przyprawić pieprzem. Pyszny obiad gotowy! Całość zajmuje praktycznie tyle czasu, ile gotuje się makaron.

 

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem i szpinakiem

 

Składniki:

 

  • 800 g piersi kurczaka z Zakładu Mięsnego Karol pokrojonej w kostkę
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g makaronu penne lub świderków
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka (100 g) parmezanu startego
  • 2 szklanki szpinaku baby, młodych liści
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

 

Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki i przyprawiamy je solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kurczaka aż do zarumienienia, pod sam koniec dodając czosnek. Następnie wlewamy bulion, mleko i śmietanę. Do garnka dodajemy makaron i czekamy, aż będzie wrzeć. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Zdejmujemy całość z ognia, dodajemy starty parmezan i liście szpinaku. Całość mieszamy i mamy gotowy obiad – i tylko jeden garnek do umycia.

 

Makaron z kiełbasą i dymką

 

Składniki:

 

  • 250-350 g kiełbasy z pieca z Zakładu Mięsnego Karol
  • 4-5 jajek
  • 500 g makaronu pszennego
  • 3 cebule
  • około 150 g żółtego sera tartego
  • 2 dymki
  • 4 łyżki oleju lub masła
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub dymka, szczypiorek do posypania

 

Sposób przygotowania:

 

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę albo cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jajka roztrzepujemy widelcem. Podsmażamy cebulę na tłuszczu, potem ją solimy. Zmniejszamy gaz i dodajemy kiełbasę. Musi się podsmażyć. W międzyczasie gotujemy makaron. Po ugotowaniu odcedzamy, zostawiamy makaron w garnku, dodajemy cebulę z kiełbasą. Wbijamy do środka jajko, sól, pieprz i mieszamy. Kiedy jajko się zetnie, dodajemy ser. Mieszamy do rozpuszczenia. Teraz całość wystarczy wyłożyć na talerze i posypać dymką. Smacznego!

 

Najważniejsza przy takich przepisach jest dobra jakość mięsa. Powinno być ono oczywiście świeże, ale też mieć w sobie nitki tłuszczyku. Właśnie wytopiony tłuszczyk daje często cały smak. Do makaronów świetnie nadają się części kurczaka, kiełbasy, boczek, ale też polędwiczki czy wołowina. Zazwyczaj wystarczy tylko dodać garść warzyw, trochę parmezanu i mamy przepyszne danie dla całej rodziny.