Szybkie przekąski to rozwiązanie dla każdego, kto lubi zjeść coś dobrego i nie spędzić dużo podczas przygotowywania. Wigilijne menu to zwykle zestaw tradycyjnych potraw, podawanych w każdym domu od pokoleń. Święta to jednak nie tylko 24 grudnia, ale także dwa kolejne dni, które spędzamy bardzo różnie. Następnie, po krótkiej przerwie przychodzi Sylwester i Nowy Rok. Część osób zaprasza do siebie dalszą rodzinę, inni organizują spotkanie dla znajomych i przyjaciół. Z roku na rok powiększa się także grupa osób, które po prostu chcą wówczas odpocząć i nie przejmować się gotowaniem. Niezależnie od tego, którą opcję wybierasz, mamy dla Ciebie przepisy na szybkie przekąski, które nadadzą się doskonale zarówno do podania gościom, jak i umilą Ci czas spędzony na błogim lenistwie, podtrzymując jednocześnie świąteczną atmosferę. Sprawdź naszą propozycję na szybkie przekąski na Święta i Sylwestra.

Roladki z wędliny i twarożku

To przekąska, której zrobienie zajmie Ci dosłownie chwilę, a możesz ją podawać o każdej porze dnia. Może się także okazać, że na stałe trafi do Twojego menu, jako miłe urozmaicenie śniadań czy kolacji. Możesz użyć do niej praktycznie każdej wędliny, którą lubisz, choć na święta szczególnie polecamy pieczony schab. Cienki plaster mięsa smarujesz delikatnym serkiem kanapkowym, na wierzch układasz kilka liści rukoli, a całość zawijasz w rulonik. Możesz urozmaicić potrawę dodając do niej odrobinę suszonych pomidorów albo poszatkowane oliwki. Rukolę można zastąpić kiełkami lub paskami cykorii. Ta przekąska doskonale sprawdzi się samodzielnie lub w towarzystwie delikatnych grzanek.

Wieniec z szynką i serem

W tym przypadku możesz wybrać, czy przygotujesz wersję szybszą czy tą dla wytrwałych. Jeśli po świątecznej krzątaninie masz jeszcze siłę i ochotę na gotowanie zachęcamy, abyś samodzielnie wykonał ciasto drożdżowe, które jest podstawą tego dania. Nic się jednak nie stanie jeśli skorzystasz z gotowego, dostępnego w sklepach spożywczych. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzesz, musisz rozwałkować ciasto a następnie posmarować je sosem pomidorowym i ułożyć wybraną wędlinę oraz żółty ser. Oczywiście składniki możesz dowolnie wymienić, na te, które masz pod ręką. Następnie zawijasz wszystko w rulon i tniesz na niewielkie talarki, które układasz na blasze tak, aby się ze sobą stykały i tworzyły koło. Dzięki temu, podczas pieczenia połączą się, tworząc piękny wieniec. Na stół podaj go na liściach rukoli, a w środek wstaw miseczkę z ulubionym sosem lub dipem.

Terrina z kaczki z żurawiną i pistacjami

Aby ją przyrządzić musisz poświęcić trochę więcej czasu, ale obiecujemy, że będziesz zadowolony z efektu. A przekąska będzie o tyle szybka, że błyskawicznie zniknie z talerza. Terrina to rodzaj francuskiego pasztetu, który przygotowuje się z różnych rodzajów mięs z dodatkami. Na święta polecamy szczególnie tą z kaczki, z żurawiną i orzechami pistacjowymi. Aby ją przygotować musisz zmielić kaczkę, karkówkę i boczek, szalotki i czosnek, a następnie połączyć je z bułką tartą, odrobiną rosołu, mlekiem i jajkami. Tą terrinę doprawia się brendy oraz cynamonem i gałką muszkatołową. Do gotowej masy dodaj pokrojone wątróbki oraz wmieszaj żurawinę i orzeszki pistacjowe. Całość piecz w keksówce ustawionej na blasze wypełnionej wodą. Terrina najlepiej smakuje, kiedy przynajmniej dobę po pieczeniu spędzi w lodówce. 

Mini zapiekanki z ciasta francuskiego

To danie nie tylko wyjątkowo szybkie i proste w wykonaniu, ale także w duchu zero waste. Do jego przygotowania możesz użyć tych składników, które po prostu masz pod ręką. Nie potrzebujesz ich dużo, a nieoczywiste połączenia często pozytywnie zaskakują smakiem. Podstawą mini zapiekanek jest gotowe ciasto francuskie. Warto je mieć w lodówce na wszelki wypadek, bo często ratuje sytuację, kiedy pojawią się niespodziewani goście, albo niespodziewany głód wśród domowników. Wystarczy, że potniesz je na niewielkie kwadraty i na środku każdego ułożysz wybrane dodatki. Żółty ser, a może mozarella lub serek kanapkowy, delikatna szynka, salami czy kawałki kiełbasy, ulubione warzywa – świeże, mrożone lub z puszki. A może walisz wersję na słodko? Możesz do niej wykorzystać resztki sałatki owocowej i doprawić, ją odrobiną dżemu, miodu lub przypraw korzennych.

Świąteczne kanapeczki dla najmłodszych

Na koniec mamy propozycję, która może uratować niejednego rodzica, którego dziecko będzie miało dosyć świątecznego menu. Pamiętajmy, że nie wszystkie tradycyjne smaki będą odpowiadać najmłodszym. Jeśli jednak chcesz zaproponować im przekąskę, a jednocześnie kolejna godzina w kuchni wcale Ci się nie uśmiecha, to przepis właśnie dla Ciebie. Wystarczy, że przygotujesz kanapki z chleba tostowego wypełnione ulubionymi składnikami dzieci. Doskonale sprawdzi się tutaj polędwica drobiowa lub delikatna szynka oraz ser żółty. Pamiętaj, aby kanapki były w formie sandwichy, czyli przykryte na wierzchu drugą kromką chleba. Następnie, za pomocą dużych foremek do pierników, wycinasz z niej środek w dowolnym kształcie. Oczywiście najlepiej sprawdzą się te typowo świąteczne, jak gwiazdka, serduszko czy piernikowy ludzik. Możesz też przygotować wersję z tostów lub zrobić grzanki na patelni lub w opiekaczu. Tak przygotowane kanapki zachwycą każdego malucha.