‘Życie to pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz, co z niego wyciągniesz’ – mawiał filozoficznie Forrest Gump cytując swoją mamę. Zapominał jednak dodawać, że najczęściej te najbardziej smakowite kąski jakoś omijają nasze ręce a wszystko, co się nam trafia to ustawiczny brak czasu i pytanie ‘czy zdążę z obiadem zanim dzieciaki wrócą ze szkoły’? Przy odrobinie chęci, dobrym planowaniu i naprawdę minimalnym nakładem pracy z obiadem zdążyć się da, gotując zdrowo, nie urabiając się po łokcie i zbierając pochwały od domowników. Jak to zrobić? Poniżej pięć przepisów na naprawdę fajny, szybki obiad w kwadrans.

 

Fasolka szparagowa  Bolognese (4 porcje)

 

Potrzeba:

  • 1 opakowanie ulubionej mrożonej fasolki szparagowej (najlepiej mieszanej, bo ciekawie potem wygląda na talerzu),
  • Ok. pół kilograma mięsa mielonego lub tyle samo piersi z kurczaka KAROL bardzo drobno pokrojonej
  • 1 butelka (0,7 l) naturalnego sosu pomidorowego (passata) lub kartonik 0,5 l przecieru pomidorowego
  • Dwie łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ulubione przyprawy do pomidorów (np. zioła prowansalskie)

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć.

Na sporej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i poddusić na średnim ogniu aż stanie się szklista. Nie rumienić. Gdy cebula będzie już przezroczysta, zwiększyć ogień, dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na rumiano. Kiedy mięso będzie już gotowe, dodać czosnek, podsmażać krótką chwilę. Dodać passatę. Gdy całość zacznie się gotować, dodać opakowanie mrożonej fasolki i znów doprowadzić do wrzenia. Kiedy sos z fasolką zacznie się gotować, zmniejszyć ogień do średniego i gotować do czasu aż warzywa będą prawie miękkie. Wtedy doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać zioła i gotować jeszcze chwilę do miękkości fasolki. Wyłączyć kuchenkę, przykryć, pozwolić odpocząć ok 5 minut. Dzięki temu potrawa nas nie poparzy, a smaki będą mogły się lekko przegryźć i zharmonizować. Podawać bez dodatków lub np. z kawałkiem świeżej bułeczki (w zależności od upodobania). W przypadku chęci – sięgnąć po dokładkę. Danie jest niezwykle smaczne i wciągające! To dobry pomysł na szybki obiad.

 

 

Makron/gnocchi z kremowym kurczakiem i pesto

 

Świetny przepis na prawdziwie włoski i szybki obiad!

Potrzeba:

  • 300-400 gramów drobnego lub bardzo drobnego makaronu albo świeżych gnocchi
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 podwójna pierś z kurczaka KAROL bez skóry
  • Ok. 50-100 gramów świeżego lub mrożonego szpinaku
  • Ok. 100 gramów mrożonego lub świeżego groszku zielonego (same kuleczki) – garść odłożyć do dekoracji
  • 3 łyżki ulubionej kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki ulubionego pesto (kto lubi)
  • 3-4 łyżki parmezanu (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Makaron lub gnocchi ugotować al dente, odłożyć.

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, posolić i popieprzyć do smaku, obsmażyć na rumiano na dość ostrym ogniu. Przełożyć do miseczki. Zmniejszyć moc kuchenki, na tę samą patelnię wrzucić szpinak, dodać łyżkę wody i udusić do zwiędnięcia szpinaku (świeży) lub podgrzewać aż do rozmrożenia (mrożony). Dodać śmietanę i pesto, podgrzewać powoli, mieszając aż do całkowitego połączenia się składników sosu. Potem dodać połowę parmezanu, wymieszać. Dodać makaron lub gnocchi, wymieszać. Odstawić na 1-2 minuty.

Serwować posypane odłożonym groszkiem i posypane parmezanem.

Wrap z warzywami i sosem czosnkowym

 

Potrzeba:

  • 2 łyżki ulubionego oleju do smażenia
  • 300 gramów piersi z kurczaka lub karkówki KAROL pokrojonych w cienkie paski
  • ulubiona przyprawa do kebaba
  • 4 tortille pszenne lub razowe (wg. gustu)
  • kilka liści ulubionej sałaty lub dwie garści gotowej mieszanki sałat
  • 4 średnie pomidory
  • Kawałek świeżego ogórka wężowego
  • mały pojemnik śmietany 12% lub 18%
  • 1-1½ łyżeczki ulubionego ketchupu
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: trochę startego żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Do śmietany dodać majonez, ketchup, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.

Pomidory umyć, pokroić w grubszą kostkę, ogórki umyć, pokroić w raczej cienkie półplasterki. Sałatę umyć, lekko osuszyć. Ser zetrzeć na grubych oczkach.

Placki tortilli włożyć do średnio rozgrzanego piekarnika – mają się jedynie podgrzać, nie upiec na chrupko!

Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać. Mięso oprószyć przyprawą do kebaba, usmażyć na chrupko na ostrym ogniu. Wyłączyć kuchnię.

Podgrzane, ciepłe placki tortilli rozłożyć na talerzu, przesmarować całość łyżką sosu majonezowego. Potem kolejno układać w dolnej części placka: gorące mięso, ser, warzywa, sos. Rolować jak naleśnik lub zawijać jak sakiewkę. Aby taki pakiecik zachował swój kształt i nie rozpadał się podczas jedzenia, można dolną jego część zawinąć dodatkowo folią aluminiową.

 

Burgery z kaszanką i sosem musztardowym

 

Potrzeba:

  • 4 bułki do burgerów lub po prostu ulubione bułki
  • 4 plastry kaszanki białej lub klasycznej KAROL (jeśli mają średnicę bułek, jeśli są mniejsze, to na każdą bułkę liczymy po dwa plastry)
  • 1-2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 słodka biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • 4 jajka
  • 2 garści miksu sałat z rukolą lub samej rukoli (wedle upodobania)

 

Na sos: 1 łyżka musztardy zwykłej (np. sarepskiej), 1 łyżka musztardy francuskiej, ¼ kubka majonezu, ¼ kubka kwaśnej śmietany (12% lub 18% procent – według gustu) lub: 1 łyżka ulubionej musztardy, 1 łyżka ulubionego majonezu, 1 łyżka dowolnego ulubionego miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (według upodobania).

 

Sposób przygotowania:

Bułki przekrawamy, wkładamy do piekarnika i podgrzewamy do zrumienienia i chrupkości.

Obydwie cebule kroimy w niezbyt grube krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oleju – układamy cebulę, oprószamy solą, smażymy na lekko złoto na dość ostrym ogniu. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na talerz.

Z kaszanki zdejmujemy osłonki, kroimy na dość grube plastry, układamy je na dobrze rozgrzanej patelni. Smażymy aż do zrumienienia z jednej strony, przewracamy ostrożnie tak, żeby plastry się nie rozpadły. Smażymy z drugiej strony na złoto i chrupko. Zdejmujemy z patelni. Patelnię czyścimy ręcznikiem kuchennym (lub bierzemy drugą patelnię), rozgrzewamy na niej łyżkę masła i oleju i smażymy 4 jajka sadzone.

W trakcie smażenia kaszanki mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.

Kiedy jajko jest gotowe składamy burgery: wyjmujemy bułki z piekarnika, przesmarowujemy spód sosem, kładziemy na to zieleninę. Dalej – plastry kaszanki, oprószamy je solą i pieprzem do smaku, na to cebula i jajko. Polewamy większą lub mniejszą ilością sosu (jak kto lubi), przykrywamy górną częścią bułki. Pałaszujemy, bo to jest wyśmienite! Świetny sposób na szybki obiad.

 

Makaron z boczkiem i brokułowym pesto

 

Potrzeba:

  • 300 gramów brokułów, rozdzielonych na różyczki
  • 300 gramów ulubionego makaronu
  • łyżka pestek słonecznika
  • duży ząbek czosnku
  • 1 spory pęczek liści bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego sera
  • 1 łyżka oliwy
  • 50g-100 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
  • 200 gramów pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki

 

Sposób przygotowania:

Zagotować garnek wody, posolić. Dodać brokuły, gotować ok. 5 minut. Wyjąć z wody do miski, do tej samej wody wrzucić makaron. Gotować, aż będzie al dente.

W międzyczasie do blendera kielichowego wrzucić: zblanszowane brokuły, pestki słonecznika, bazylię, czosnek, starty ser i oliwę. Blendować do uzyskania stosunkowo gładkiej jednolitej masy. Doprawić sporą ilością pieprzu i odrobiną soli (boczek może być słony!).

Rozgrzać mocno dużą patelnię, smażyć boczek na dość ostrym ogniu aż do zrumienienia. Dodać połówki pomidorków koktajlowych, smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodać brokułowe pesto i makaron, dobrze wymieszać. Jeśli będzie trzeba – dodać łyżkę lub dwie wody z gotowania makaronu, żeby całość uzyskała lekką konsystencję. Pyszny i szybki obiad gotowy.