Kiełbasa jest jednym z wielu produktów, które wielbią Polacy. Nic więc dziwnego, że zajmuje wysokie miejsce w hierarchii żywienia. Mimo stale rosnącego trendu, jakim jest wegetarianizm, nie ustaje spożywanie mięsa, a co za tym idzie – także kiełbas. W zależności od regionu, spotkać się można z różnymi preferencjami smakowymi, lecz podstawowym składnikiem jest kiełbasa – śniadaniówka. Jakie kiełbasy wybierają Polacy na śniadanie? Odpowiedź można znaleźć poniżej!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia!

 

Nie bez powodu śniadanie nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jest zależne od niego wiele czynników, takich jak energia, czy odczuwane zmęczenie. Dostarczenie odpowiednich składników powinno być priorytetem dla każdego. W ostatnim czasie niezwykle modne stały się śniadania określane, jako białkowo-tłuszczowe. Jest to śniadanie, w którym głównymi składnikami są tłuszcz i białko. Do skomponowania takiego zestawu, najczęściej wybieranymi produktami są jajka, a także różnego rodzaju kiełbasy.

 

Jakie kiełbasy wybierają Polacy na śniadanie?

 

W zależności od regionów Polski, spotkać się można z różnymi preferencjami smakowymi. W jednej kwestii zgadzają się jednak wszyscy – kiełbasy są obłędne, a także świetnie sprawdzą się na śniadanie. Zrobione przy użyciu najwyższej jakości mięsa, a także przyrządzane na różnorodne sposoby, dzięki czemu tak chętnie są wybierane, jako odpowiedni wariant na śniadanie. Wyróżnić można kilka rodzajów kiełbas, które są szczególnie upodobane przez Polaków w kwestii śniadań.

 

Kiełbasa Śląska – królowa Polaków

 

Jest najczęściej wybieraną kiełbasą przez Polaków, jeśli chodzi o przygotowywanie śniadań. Swój sukces zawdzięcza niepowtarzalnemu smakowi, a także odpowiedniej jakości mięsa wykorzystywanego do jej przygotowania. Smakuje obłędnie, co potwierdzają wszyscy, którzy mieli okazję jej skosztować. Jej delikatność pozwala na swobodne komponowanie jej z innymi produktami, takimi jak pieczywo, warzywa, czy też nabiał. Jak sama nazwa wskazuje, kiełbasa śląska zrodziła się na ziemiach śląskich, a jej smak był dopracowywany przez stulecia.

 

Śniadanie mistrzów – kiełbasa lisiecka

 

Równie często wybieranym rodzajem kiełbasy na śniadanie, jest kiełbasa lisiecka. Jest to wędzona kiełbasa, która charakteryzuje się niepowtarzalnym i mocnym aromatem, a także smakiem, którego nie sposób szukać w innej kiełbasie. Sekretem jej smaku jest odpowiednia konserwacja mięsa, która odbywa się tuż przed przygotowaniem kiełbasy. W przypadku kiełbasy lisieckiej, konserwacja polega jedynie na schładzaniu mięsa, dzięki któremu jest niezwykle krucha i aromatyczna.

 

Śniadanie, jakich mało – biała kiełbasa

 

Mało kto wie, jak potrafią być pyszne śniadania, przyrządzane z użyciem białej kiełbasy. Przygotowanie takiego posiłku nie zajmuje zbyt wiele czasu, jest on niesamowicie sycący, a do organizmu dostarczane jest mnóstwo energii, która niezbędna jest do normalnego funkcjonowania. Biała kiełbasa przygotowywana jest w zupełnie odmienny sposób, od tych klasycznych, jednakże smakiem nie odbiega od nich – wręcz przeciwnie – białą kiełbasę kochają wszyscy! Kiełbasy tego typu różnią się metodą ich przygotowywania, bowiem do stworzenia białej kiełbasy wykorzystywana jest metoda parzenia. W przypadku normalnych kiełbas, ich tworzenie polega na wędzeniu mięsa. Można podawać ją na różnorodne sposoby. Świetnie smakuje gotowana, smażona, a także pieczona w towarzystwie wina, lub różnorodnych warzyw.

 

A może kabanosy?

 

Równie popularnym śniadaniowym wyborem, jeśli chodzi o różnego rodzaju kiełbasy, są kabanosy. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Odpowiada za to ich niepowtarzalny smak, a także staranne ich przygotowanie. Są to cienkie kiełbaski, które przygotowywane są najczęściej z mięsa wieprzowego, lub drobiowego. Kabanosy należą do rodzaju kiełbas suchych, których przygotowanie polega na odpowiednim ich uwędzeniu. Kabanosy świetnie sprawdzą się na śniadanie, bowiem można podawać je ze świeżym pieczywem, a także jako dodatek do pełnowartościowego posiłku. Sprawdzą się nie tylko na śniadanie, bowiem zdadzą się także jako przekąska w podróży.

 

Polacy przepadają za kiełbasami nie bez powodu. Są one przygotowywane w staranny sposób, a posiłki z ich użyciem są niesamowicie aromatyczne i sycące. Nie powinien dziwić nikogo fakt, że znajdują zastosowanie także przy tworzeniu śniadań, bowiem jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Biorąc pod uwagę stale rosnący trend, jakim jest promowanie zdrowego odżywiania, producenci kiełbas dokładają wszelkich starań, aby były one jak najlepszej jakości. Warto więc zwracać uwagę na to, jakie kiełbasy trafią do sklepowego koszyka. Poznanie składu każdego produktu powinno być priorytetem, bowiem warto wybierać te, które mają składniki najwyższej jakości. Od tego zależny jest smak, jak i aromat każdej z tych kiełbas. Niezależnie od rodzaju kiełbasy, sprawdzi się ona zawsze na śniadanie, a tak skomponowany posiłek dostarczy odpowiednią ilość energii, która jest niezbędna do normalnego funkcjonowania.