Sałatki to nieodłączny element kolacji, obiadów, lunchów czy po prostu spotkań przy grillu. Możesz je z łatwością dopasować do okazji, pory roku oraz pozostałych dań, jakie chcesz zaserwować, a dzięki temu menu będzie maksymalnie dopracowane, a Ty zachwycisz gości wyborną sałatką. Z naszymi przepisami z pewnością zyskasz kolejne szybkie, lekkie i smaczne pomysły na dodanie porcji warzyw do posiłku.

Bakłażanowa sałatka idealna na grilla

Idealne sałatki na grill, to takie, które są lekkie, a do tego wykorzystują grillowane warzywa. Proponujemy Ci wersję z pysznym bakłażanem i sałatą.

Do jej wykonania potrzebujesz:

  • 4 łyżki wody,
  • 80 ml oliwy z oliwek lub oleju,
  • ½ szt. cytryny,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 1 szt. bakłażana,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 szt. sałaty rzymskiej,
  • 2 szt. marynowanej papryki,
  • 3 łyżki zielonych oliwek.

Przygotowanie sałatki rozpocznij od pokrojenia bakłażana w plastry, skrop je oliwą, oprósz ulubionymi przyprawami, a następnie zgrilluj. W tym czasie pokrój sałatę w paski i przełóż do miski. Paprykę oraz bakłażan pokrój w cienkie paski, dodaj oliwki oraz posiekaną kolendrę. W osobnym słoiczku zrób sos do sałatki. Wymieszaj musztardę, sok z cytryny, wodę oraz oliwę, a następnie energicznie potrząśnij. Na koniec składniki sałatki połącz ze sobą i polej sosem.

Wiosenna sałatka makaronowa

Prawdziwa klasyka, która świetnie nadaje się na kolację lub wielkanocne śniadanie. Z pewnością spodoba Ci się świeży smak sałatki makaronowej.

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka makaronu ryżowego,
  • 200 g szynki,
  • 1 szt. czerwonej papryki.
  • 1 szt. świeżego ogórka,
  • ½ pęczka koperku,
  • 1 łyżka majonez – może być wegański,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie sałatki makaronowej jest niewiarygodnie proste. Wystarczy, że ugotujesz makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie go odsączysz i poczekasz, aż wystygnie. W tym czasie pokrój w drobną kostkę ogórek, paprykę oraz szynkę. Posiekaj też koperek. Na koniec wszystkie składniki przełóż do dużej salaterki, polej sosem i dokładnie wymieszaj.

Sałatka z pieczonym kalafiorem

Kalafior to nie tylko wartościowe warzywo, ale też składnik, który świetnie sprawdzi się do podawania na zimno lub ciepło. Dlatego sałatki z kalafiorem sprawdzą się przez cały rok.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg kalafiora,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 szczypty cukru pudru lub 1 ½ łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
  • ⅓ łyżeczki mielonego kminu,
  • szczypta kurkumy.

Kalafior podziel na mniejsze różyczki, a następnie przełóż do dużej miski. W małym pojemniku przygotuj marynatę. Wlej oliwę, dodaj cukier lub miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także wszystkie przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na kalafior. Całość dokładnie połącz, aby przyprawy z każdej strony obtoczyły różyczki. Przełóż kalafior na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 30 minut. Po wyjęciu sałatkę możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z rukolą – idealna na lunch

Szukasz przepisu idealnego do lunchboxu? Świetnym rozwiązaniem jest sałatka z rukolą, która jest sycąca, a jednocześnie łatwa w przygotowaniu. Dodatkowo do jej wykonania możesz wykorzystać resztki z obiadu z wcześniejszego dnia. Przekonaj się, jak ją przygotować.

Składniki:

  • ½ kg fileta z kurczaka lub indyka,
  • 150 g makaronu rurki – jeśli został Ci z poprzedniego dnia, to koniecznie wykorzystaj go do tej sałatki,
  • 1 opakowanie świeżej rukoli,
  • 1 szt. sera sałatkowego,
  • 1 słoik suszonych pomidorów – w oleju lub bez zalewy,
  • ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich,
  • przyprawa gyros,
  • słodka papryka,
  • sól i pieprz.

Do przygotowania dressingu potrzebne są:

  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Zacznij od pokrojenia fileta w kostkę oraz oprószenie go przyprawą do gyrosa, słodką papryką, solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso – możesz wykorzystać zalewę z suszonych pomidorów. Jeśli nie masz ugotowanego makaronu, to w tym czasie przygotuj go i pozostaw do ostygnięcia. Ser pokrój w kostkę, a suszone pomidory w cienkie plasterki. Orzechy posiekaj na małe kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne na dressing. Zapakuj sałatkę do lunchboxu, a gotowy dressing wlej do osobnej przegródki lub małego pojemniczka – polej nim sałatkę tuż przed zjedzeniem.

Lekka i świeża sałatka

Najchętniej wybierasz sałatki, które są lekkie, wykonane z sezonowych składników i świetnie komponują się z różnymi daniami?

W takim razie skorzystaj z tego przepisu:

  • 1 opakowanie mixu sałat,
  • 3 łyżki suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki zielonych oliwek,
  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • 1 szt. ogórka,
  • 100 g sera sałatkowego.

Do dressingu potrzebujesz:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodowej musztardy,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • szczypta soli i oregano.

Do miski przełóż umyty i osuszony mix sałat, a także posiekane pomidory suszone, oliwki oraz ogórek pokrojony w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a ser pokrusz. W miseczce energicznie wymieszaj wszystkie składniki potrzebne na dressing, na zakończenie polej sałatkę i połącz ze sobą wszystko przy pomocy łyżki.