Sałatki to nieodłączny element kolacji, obiadów, lunchów czy po prostu spotkań przy grillu. Możesz je z łatwością dopasować do okazji, pory roku oraz pozostałych dań, jakie chcesz zaserwować, a dzięki temu menu będzie maksymalnie dopracowane, a Ty zachwycisz gości wyborną sałatką. Z naszymi przepisami z pewnością zyskasz kolejne szybkie, lekkie i smaczne pomysły na dodanie porcji warzyw do posiłku.
Bakłażanowa sałatka idealna na grilla
Idealne sałatki na grill, to takie, które są lekkie, a do tego wykorzystują grillowane warzywa. Proponujemy Ci wersję z pysznym bakłażanem i sałatą.
Do jej wykonania potrzebujesz:
- 4 łyżki wody,
- 80 ml oliwy z oliwek lub oleju,
- ½ szt. cytryny,
- 1 pęczek kolendry,
- 1 szt. bakłażana,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 szt. sałaty rzymskiej,
- 2 szt. marynowanej papryki,
- 3 łyżki zielonych oliwek.
Przygotowanie sałatki rozpocznij od pokrojenia bakłażana w plastry, skrop je oliwą, oprósz ulubionymi przyprawami, a następnie zgrilluj. W tym czasie pokrój sałatę w paski i przełóż do miski. Paprykę oraz bakłażan pokrój w cienkie paski, dodaj oliwki oraz posiekaną kolendrę. W osobnym słoiczku zrób sos do sałatki. Wymieszaj musztardę, sok z cytryny, wodę oraz oliwę, a następnie energicznie potrząśnij. Na koniec składniki sałatki połącz ze sobą i polej sosem.
Wiosenna sałatka makaronowa
Prawdziwa klasyka, która świetnie nadaje się na kolację lub wielkanocne śniadanie. Z pewnością spodoba Ci się świeży smak sałatki makaronowej.
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka makaronu ryżowego,
- 200 g szynki,
- 1 szt. czerwonej papryki.
- 1 szt. świeżego ogórka,
- ½ pęczka koperku,
- 1 łyżka majonez – może być wegański,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie sałatki makaronowej jest niewiarygodnie proste. Wystarczy, że ugotujesz makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie go odsączysz i poczekasz, aż wystygnie. W tym czasie pokrój w drobną kostkę ogórek, paprykę oraz szynkę. Posiekaj też koperek. Na koniec wszystkie składniki przełóż do dużej salaterki, polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Sałatka z pieczonym kalafiorem
Kalafior to nie tylko wartościowe warzywo, ale też składnik, który świetnie sprawdzi się do podawania na zimno lub ciepło. Dlatego sałatki z kalafiorem sprawdzą się przez cały rok.
Potrzebne składniki:
- 1 kg kalafiora,
- 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 szczypty cukru pudru lub 1 ½ łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
- ⅓ łyżeczki mielonego kminu,
- szczypta kurkumy.
Kalafior podziel na mniejsze różyczki, a następnie przełóż do dużej miski. W małym pojemniku przygotuj marynatę. Wlej oliwę, dodaj cukier lub miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także wszystkie przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na kalafior. Całość dokładnie połącz, aby przyprawy z każdej strony obtoczyły różyczki. Przełóż kalafior na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 30 minut. Po wyjęciu sałatkę możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z rukolą – idealna na lunch
Szukasz przepisu idealnego do lunchboxu? Świetnym rozwiązaniem jest sałatka z rukolą, która jest sycąca, a jednocześnie łatwa w przygotowaniu. Dodatkowo do jej wykonania możesz wykorzystać resztki z obiadu z wcześniejszego dnia. Przekonaj się, jak ją przygotować.
Składniki:
- ½ kg fileta z kurczaka lub indyka,
- 150 g makaronu rurki – jeśli został Ci z poprzedniego dnia, to koniecznie wykorzystaj go do tej sałatki,
- 1 opakowanie świeżej rukoli,
- 1 szt. sera sałatkowego,
- 1 słoik suszonych pomidorów – w oleju lub bez zalewy,
- ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich,
- przyprawa gyros,
- słodka papryka,
- sól i pieprz.
Do przygotowania dressingu potrzebne są:
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz.
Zacznij od pokrojenia fileta w kostkę oraz oprószenie go przyprawą do gyrosa, słodką papryką, solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso – możesz wykorzystać zalewę z suszonych pomidorów. Jeśli nie masz ugotowanego makaronu, to w tym czasie przygotuj go i pozostaw do ostygnięcia. Ser pokrój w kostkę, a suszone pomidory w cienkie plasterki. Orzechy posiekaj na małe kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne na dressing. Zapakuj sałatkę do lunchboxu, a gotowy dressing wlej do osobnej przegródki lub małego pojemniczka – polej nim sałatkę tuż przed zjedzeniem.
Lekka i świeża sałatka
Najchętniej wybierasz sałatki, które są lekkie, wykonane z sezonowych składników i świetnie komponują się z różnymi daniami?
W takim razie skorzystaj z tego przepisu:
- 1 opakowanie mixu sałat,
- 3 łyżki suszonych pomidorów,
- 3 łyżki zielonych oliwek,
- 200 g pomidorów koktajlowych,
- 1 szt. ogórka,
- 100 g sera sałatkowego.
Do dressingu potrzebujesz:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodowej musztardy,
- 1 łyżka octu winnego,
- szczypta soli i oregano.
Do miski przełóż umyty i osuszony mix sałat, a także posiekane pomidory suszone, oliwki oraz ogórek pokrojony w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a ser pokrusz. W miseczce energicznie wymieszaj wszystkie składniki potrzebne na dressing, na zakończenie polej sałatkę i połącz ze sobą wszystko przy pomocy łyżki.