Burgery są jednym z naszych ulubionych fast-foodów. Przyszły do nas z USA, a pierwsze jedliśmy pewnie w restauracji ze złotymi łukami. Dzisiaj pyszne burgery możemy zrobić też w domu.
Burgery tak naprawdę wynaleźli nasi sąsiedzi!
Chociaż mięso z warzywami i sosami włożone w bułkę kojarzymy głównie z amerykańskimi jadłodajniami, to okazuje się, że burgery pochodzą… z Niemiec! Dokładnie tak, ten przepyszny fast-food powstał w mieście… Hamburg (mogliśmy się domyślić, prawda?). To właśnie tam po raz pierwszy zaczęto sprzedawać mięso mielone włożone w bułkę. Ponieważ Hamburg posiadał też jeden z największych portów w Europie, to właśnie stamtąd wypływały statki do Ameryki. Niemieccy marynarze wychodzący na brzeg w Nowym Jorku szukali oczywiście swojego ulubionego dania. Dlatego właśnie nowojorskie knajpki zaczęły sprzedawać pierwsze burgery.
Dzisiaj hamburgery występują w wielu wersjach i formach: mają różne mięso, dodatki, niektóre występują w wersji wege, inne nie mają bułki (zamiast niej pojawia się sałata…). Dzisiaj burgery można znaleźć praktycznie w każdej szanującej się amerykańskiej restauracji oraz w większości krajów na świecie.
Najdroższego burgera można zjeść w Holandii. To właśnie tam sprzedają burgery za… 23 tysiące złotych! Składają się one z japońskiej wołowiny, trufli, hiszpańskiej szynki, kawioru i kraba. Jeżeli macie ochotę na trochę tańszą wersję, to nie ma problemu! Poniżej przedstawiamy 3 przepisy na domowe burgery, które będą Was kosztować trochę mniej.
Burgery z boczkiem i cebulą
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego (łopatka)
150 g surowego boczku z Zakładu Mięsnego Karol
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
bułka kajzerka namoczona w mleku
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
Dodatkowo:
6 sztuk bułek na burgery
6 plasterków żółtego sera
rukola
6 lub więcej plasterków boczku z Zakładu Mięsnego Karol
2-3 średnie cebule
Majonez 2-3 łyżki
Ketchup 3-4 łyżki
Wykonanie:
Bułkę namaczamy w mleku. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy razem z cebulą, czosnkiem i bułką odsączoną z mleka. Mięso doprawimy solą i pieprzem, wbijamy jajko, mieszamy dokładnie, a następnie kilka minut wyrabiamy ręką. Odstawiamy na 15 minut, następnie formujemy burgery o wielkości nieco większej niż średnica bułki, grubości około 1 centymetra.
Burgery smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Cebule obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na oleju na złoty kolor. Przygotowujemy sos: do miseczki przekładamy majonez, dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Bułki przekrawamy na pół, układamy na grillu i podpiekamy do czasu aż się ładnie zarumienią.
Składamy burgery. Podpieczone bułki smarujemy sosem, rozkładamy rukolę, układamy gorące mięso, plaster sera, smażoną cebulę, smażony boczek, polewamy sosem i przykrywamy drugą częścią bułki. Gotowe!
Domowy burger z kurczakiem
Składniki:
2 bułki na burgery
1 pomidor
1 mała czerwona cebula
rukola albo szpinak
1 filet z piersi z kurczaka z Zakładu Mięsnego Karol
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki płatków kukurydzianych
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki majonezu
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Kurczaka pokrój na kotlety, lekko rozbij. Dopraw sola, pieprzem i słodką papryką. Następnie kotlety namocz w mleku, obtocz je w mące, później w jajku i na koniec w zmiażdżonych płatkach.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Rozkrój bułki, spód każdej z nich posmaruj majonezem i nałóż zieleninę. Następnie dodaj kotlety w panierce, pomidory pokrojone w plastry i krążki czerwonej cebuli. Smacznego!
Burger z halloumi
Składniki:
- 200 g sera halloumi
- 2 duże mleczne bułki
- 50 g miksu sałat
- 1 pomidor
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/4 czerwonej cebuli
- musztarda i ketchup
Ser halloumi przekroić na dwa plastry, zgrillować na patelni albo grillu elektrycznym do czasu aż nabierze złotego koloru z obu stron. W tym czasie w piekarniku (180 C ok. 5 min.) podgrzać rozcięte na dwie połówki bułki. Wyjąć z piekarnika i posmarować je musztardą wymieszaną z ketchupem. Na dolną połówkę nałożyć miks sałat, następnie zgrillowany ser halloumi, plastry pomidora i ogórka oraz cebulę pokrojoną w piórka. Przykryć drugą połówką.