Letnia kuchnia daje nieskończenie wiele możliwości. Dostęp do najróżniejszych świeżych warzyw i owoców pozwala przygotowywać potrawy, o których marzymy cały rok. Poza tym wakacje i urlopy sprzyjają eksperymentom w kuchni. Mamy więcej czasu, który chętnie spędzamy na świeżym powietrzu. Częściej spotykamy się także w większym gronie, na przykład podczas wspólnego grillowania lub na piknikach. Jakie potrawy wówczas przygotować? Jak zjeść smacznie, poczuć letni klimat i jednocześnie nie spędzić całego dnia w kuchni? Polecamy przepisy na 3 letnie dania, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem wakacji i zachwycą każde podniebienie.

Śniadanie na trawie

Piknik od samego rana? Czemu nie! Przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil i już możesz rozkładać koc na trawie. To także doskonały pomysł na przerwę w dłuższej wakacyjnej trasie.

Kanapki ze szparagami i boczkiem prosto z grilla (lub patelni)


Składniki:
– bagietka
– rukola
– szparagi
– boczek
– parmezan
– oliwa
– przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia


Przygotowanie:
Przekrój bagietkę wzdłuż i lekko ją opiecz. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki i delikatnie zgrilluj lub podsmaż na patelni. Obok możesz ułożyć plasterki boczku. Jeśli korzystasz z grilla węglowego uważaj na kapiący tłuszcz! Pozostał ostatni krok – ułóż na połówkach bagietki rukolę, szparagi i boczek. Dopraw do smaku i skrop odrobina oliwy. Na koniec posyp kanapki płatkami parmezanu.

Nasze tipy
Choć takie kanapki najlepsze są świeżutkie, z jeszcze ciepłym i chrupiącym boczkiem, sprawdzą się także jako miły przerywnik w podróży. Wszystkie składniki możesz przygotować wcześniej, zapakować do pudełek, a same kanapki zrobić już na miejscu. Jeśli akurat nie masz urlopu, to także świetny pomysł na drugie śniadanie w pracy, które przeniesie Cię na chwilę myślami na letni piknik.

Obiad w upalny dzień

Cały rok czekamy na słońce i wysokie temperatury, ale kiedy już przyjdą często narzekamy, że jest zbyt gorąco. Ot taka przewrotność ludzkiej natury. Mamy jednak sposób na to, aby pobudzić Wasz apetyt nawet w najgorętszy dzień.

Grillowany kurczak lub indyk z salsą

Składniki:
– pierś z kurczaka lub indyka
– awokado
– pomidory
– cebula (najlepiej czerwona)
– świeża bazylia lub kolendra
– mozarella
– oliwa
– ocet balsamiczny
– przyprawy: sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:
Przygotuj mięso na grilla. Pamiętaj, aby odciąć błonki lub kostki. Pokrój je w dość cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem i oregano, a także skrop oliwą. Tak przygotowane odstawa do marynowania na minimum godzinę.

W tym czasie możesz przygotować salsę. Awokado i pomidora pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do nich posiekaną cebulę i bazylię. Wymieszaj składniki, dopraw solą i pieprzem oraz oliwą.

Zamarynowane mięso grilluj przez około 3 minuty na każdą stronę. Uważaj, aby go nie przesuszyć. Zarówno kurczak, jak i indyk potrzebują naprawdę chwili, aby być gotowe. Dosłownie minutę przed zdjęciem z ognia ułóż na wierzchu każdego kawałka plaster mozzarelli i łyżkę salsy. Po zdjęciu z grilla polej delikatnie octem balsamicznym.

Nasze tipy:
Taki kurczak lub indyk doskonale smakują z letnimi, lekkimi sałatami lub grillowanymi warzywami. Salsę możesz także przygotować z kolorowej papryki lub ułożyć na wierzchu zblanszowane wcześniej szparagi.

Letnia kolacja z przyjaciółmi

Letnie wieczory to doskonały moment na spotkania w większym gronie. Ciepło i późno zapadająca ciemność sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu i grillowaniu. Sprawdź, jak prosto możesz urozmaicić typowe dania z grilla.

Letnie sosy do potraw z grilla

Składniki:
– ulubione rodzaje mięsa z grilla (mogą to być zarówno mięsa surowe, wcześniej zamarynowane, jak i wszelkiego rodzaju kiełbasy)
– letnie warzywa, np.: cukinia, bakłażan, młode ziemniaki
– majonez
– jogurt
– musztarda
– świeża mięta
– ogórek
– ser z niebieską pleśnią
– maliny
– ocet malinowy
– przyprawy: sól, pieprz, cukier

Przygotowanie
Mięso i warzywa grilluj tak, jak lubisz najbardziej. Aby urozmaicić smaki podaj do nich sosy, których przygotowanie zajmie Ci kilka minut.

Sos serowy
Rozgnieć widelcem ser z niebieską pleśnią. Dodaj do niego jogurt naturalny, majonez i odrobinę musztardy. Mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku solą i cukrem, pamiętając także o czosnku.

Sos tzatzki
Świeże zielone ogórki zetrzyj na tarce, ewentualnie bardzo drobno posiekaj. Posól i odstaw na 10-15 minut. W tym czasie rozgnieć czosnek i kilka listków mięty, a następnie wymieszaj je z jogurtem, solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Odcedź ogórki z wody, którą puściły i dodaj je do przygotowanego wcześniej jogurtu. Wymieszaj wszystkie składniki.

Sos malinowy wytrawny
Do miski wsyp maliny, wlej odrobinę octu malinowego oraz oliwy lub oleju z pestek winogron. Dodaj kilka listków mięty. Wszystkie składniki zmiksuj i dopraw do smaku cukrem. Pamiętaj, że sos ma wytrawny charakter, więc nie przesadź ze słodyczą.

Nasze tipy
Sosy i salsy to doskonałe uzupełnienie letnich posiłków. Są szybkie i proste do przygotowania, a możliwości jest nieskończenie wiele. Nie ograniczaj się i próbuj za każdym razem innych. Często wystarczy baza w postaci jogurtu połączonego z majonezem i dowolne przyprawy, aby urozmaicić smak grillowanego mięsa.