Przyjazd na Podlasie to dla wielu osób sposób, aby nacieszyć oczy czarującymi krajobrazami i oderwać się od zgiełku miasta. Piękne otoczenie natury to nie jedyny powód, aby odwiedzić tę okolicę. Na Podlasiu znajdują się prawdziwe naturalne skarby, które od lat wykorzystywane są do przygotowania przepysznych potraw czy nalewek. Sprawdźmy wspólnie, obok jakich naturalnych składników kulinarnych nie można przejść obojętnie na Podlasiu.
6 naturalnych składników kulinarnych, które znajdziesz na Podlasiu
Grzyb opieńka
Podczas sezonu grzybowego w podlaskich latach można znaleźć prawdziwe skarby, w tym m.in. grzyby opieńki. Najwięcej znajdziesz ich w lasach Puszczy Białowieskiej, szczególnie w okolicach powalonych konarów drzew oraz na obrzeżach lasów i łąk. Dlatego też znalezienie ich nie stanowi dużego problemu.
Najczęściej przygotowywana jest z nich regionalna, gęsta zupa opieńkowa. Jednak to nie jedyny sposób, w jaki można wykorzystać grzyby opieńki – świetnie sprawdzą się do sosów, ale też do marynowania czy przechowywania w solance.
Aronia
Sok z aronii, nazywany też czarnym skarbem ze Sztabina, eksportowany jest do krajów na całym świecie. W końcu Polska, a szczególnie właśnie Podlasie wytwarza aż 90% światowej produkcji soku z aronii. Lekko cierpki smak soku z aronii podbija kubki smakowe smakoszów z Chin, Grecji, USA czy Chorwacji. Konsumenci z całego świata doceniają nie tylko sam wyjątkowy smak tych soków, ale też znakomite właściwości prozdrowotne, którymi się wyróżniają. Specjaliści wskazują na to, że regularne picie soku z aronii działa przeciwnowotworowo, pomaga w walce z nadciśnieniem, cukrzycą czy z różnymi wadami wzroku. To jeden z tych naturalnych składników kulinarnych z Podlasia, które bardziej doceniane są za granicą, niż w Polsce. Szacuje się, że w Polsce zaledwie 12% osób kupuje sok z aronii.
Przyprawy z Podlasia
Podlasie jest pełne aromatów i perfekcyjnych smaków. Być może nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, że właśnie stąd pochodzi wiele przypraw, po które sięgasz każdego dnia do przygotowania obiadu. Z jakich przypraw słynie Podlasie? Na pewno z majeranku, tymianku, słodkiej papryki, cynamonu cejlońskiego, kminku, ziół prowansalskich i z wielu gotowych mieszanek, które ułatwiają przygotowywanie aromatycznych mięs czy zup.
Miód
Miody to naturalne produkty, których nie brakuje na Podlasiu. Ceniony za walory smakowe, lecznicze czy odżywcze. W czym podlaskie miody są lepsze od tych z innych regionów Polski? Na pewno ogromną zaletą jest to, że zostały wytworzone w pasiekach, które są umiejscowione na obszarze Zielonych Płuc Polski. Jakie miody szczególnie warto wypróbować z Podlasia? Bogactwo miodów jest ogromne, ale koniecznie zdecyduj się na wypróbowanie miodów nektarowych, takich jak miody rzepakowe, wrzosowe, gryczane, akacjowe, lipowe, malinowe, mniszkowe i wiele innych. Polecamy również wypróbować miody spadziowe i mieszane, np. nektarowo-spadziowe.
Kiszonki
Podlasie słynie także z wybitnych kiszonek. Tutaj kisi się wszystko – ogórki, kapustę, buraki, marchew itd. Wszystko to, czego jest w tym regionie pod dostatkiem. Warzywa są kiszone na różne sposoby i sprzedawane w wielu formach – w całości, poszatkowane czy starte. Prawdziwym hitem są też soki z kiszonego ogórka czy buraków, które mają wiele właściwości prozdrowotnych – wspierają układ pokarmowy, działają anty pasożytniczo, a nawet doskonale sprawdzają się jako środek na kaca!
Oleje
Z jakich jeszcze darów natury słynie Podlasie? Z olejów! Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na produkty oznaczone certyfikatem ekologicznym. Najwięcej walorów odżywczych zyskasz, gdy zdecydujesz się na zakup oleju tłoczonego na zimno. Po jakie oleje z Podlasia warto sięgnąć? Dużym uznaniem cieszą się oleje lniane, z pestek dyni, dzikiej róży, nasion ostropestu, nasion marchwi oraz z dodatkiem ekstraktu z lubczyku. Nie brakuje też powszechnie znanych olejów kokosowych i z czarnuszki. Oleje świetnie sprawdzają się do smażenia, jako dodatek do sałatek czy wielu różnych potraw, ale też po prostu zamiennie z innymi rodzajami tłuszczy.
Czy wędliny możemy zaliczyć do naturalnych składników kulinarnych z Podlasia? Naszym zdaniem tak, bo zostały przygotowane bez konserwantów, ulepszaczy smaków i aromatów. Jedynie na podstawie tradycyjnych receptur i z naturalnymi przyprawami. Wędliny na Podlasiu takie jak kiełbasy, szynki, kaszanki, pasztety i wiele innych wykonywane są z różnych rodzajów mięs, takich jak wieprzowina, drób, wołowina, baranina, jagnięcina i dziczyzna.
Duże znaczenie ma również to, że zwierzęta hodowlane na Podlasiu mają zapewnione godne warunki do życia.
Jak widzisz, Podlasie to region, który słynie z wybitnych produktów pochodzenia naturalnego, z których następnie możliwe jest przygotowanie aromatycznych, przepysznych, a nawet leczniczych produktów. Na szczęście coraz częściej składniki kulinarne z Podlasia można kupować także w innych częściach Polski, dzięki temu każdy może poczuć namiastkę prawdziwego Podlasia.