Pyszny kawałek mięsa to może być doskonały dodatek do obiadów czy kolacji. Jednak prawdziwą przyjemność z tych posiłków poczujesz wtedy, gdy wybierzesz świeżą szynkę, wieprzowinę, wołowinę czy drób. Dlatego przekonaj się, po czym poznać mięso dobrej jakości i spraw, aby na Twój stół trafiały tylko najlepsze produkty!

 

 

7 sposobów na rozpoznanie dobrej jakości mięsa

 

Wygląd mięsa

 

Bez wątpienia to właśnie po wyglądzie możesz najlepiej ocenić jakość mięsa czy wędlin. Dlatego koniecznie skup swoją uwagę na kolorze wybranego produktu. W przypadku wieprzowiny i wołowiny powinien dominować różowy odcień. Pamiętaj jednak, że mięso nie powinno mieć jednolitej barwy. Naturalne, a przede wszystkim naprawdę smaczne kawałki nie są perfekcyjne – ich kolor przechodzi od jasnego różu, aż po ciemniejsze elementy, a do tego pojawiają się jeszcze delikatne żyłki tłuszczu. To wszystko sprawia, że mięso po przygotowaniu jest kruche, soczyste i wyjątkowo smakowite.

Jeżeli szukasz dobrej jakości drobiu, to koniecznie wybierz sztuki o jasnym kolorze – choć nie powinny być blade czy sine. Gdy tylko skorzystasz z tej zasady, to na pewno będziesz z przyjemnością zajadać się przygotowanymi potrawami.

 

Po czym poznać mięso dobrej jakości

 

Właściwy sposób przechowywania mięsa

 

Zauważ, że wysokiej jakości mięso możesz poznać po tym, jak jest przechowywane przez producentów. Dlatego powinieneś zwracać uwagę na takie informacje – możesz je znaleźć np. na stronie internetowej. W ten sposób dowiesz się, czy dana firma dysponuje nowoczesną mroźnią, dzięki której mięso i wędliny na dłużej zachowują świeżość, co na pewno wyczujesz już przy pierwszym kęsie. Poza tym takie pomieszczenia muszą być przeznaczone do konkretnych rodzajów mięs. W końcu w zależności od typu konieczne jest też dopasowanie temperatury oraz prawidłowe składowanie – w zależności od terminu spożycia, daty produkcji czy kraju, do jakiego mają trafić. Tak naprawdę to właśnie sprawdzony producent gwarantuje Ci nie tylko smaczne mięso, ale przede wszystkim jego wysoką jakość.

 

Odpowiednia konsystencja

 

W trakcie zakupu mięsa możesz polegać nie tylko na swoim wzroku, ale również na poszczególnych cechach wybranych towarów. Dzięki temu od razu wiesz, czy poszczególne gatunki są świeże, czy może warto zdecydować się na inne produkty. Najlepszym testem jest sprawdzenie jego konsystencji – możesz to zrobić nawet wtedy, gdy towar znajduje się w szczelnym opakowaniu. Po prostu delikatnie naduś na mięso, następnie odsuń palec i sprawdź, czy wróciło do swojego pierwotnego kształtu. Jeżeli tak się stało, to śmiało możesz włożyć tę paczkę do koszyka, bo wiesz, że wyróżnia się świeżością i dobrą jakością.

 

Obróbka i handel

 

Szukasz zakładu mięsnego, który zapewni Ci dostęp do smacznych i świeżych produktów? W takim razie wybieraj producentów, odpowiadających jednocześnie za obróbkę, transport i handel własnym asortymentem. Sprawia to, że wiesz, jaką drogę pokonuje mięso, zanim trafi do sklepu, a ostatecznie do Twojego koszyka. Pamiętaj też, że proces produkcji, logistyka i dystrybucja w znaczący sposób wpływa na jakość kupowanych produktów. Poza tym wiesz, że producent chętnie podpisuje się pod towarami, jakie oferuje. Sprawdź też, czy na stronie internetowej zakładu mięsnego znajduje się informacja ze sklepami, w których dostępne jest świeże mięso. Wtedy nie będziesz już zastanawiać się, gdzie kupić wędliny, drób, wieprzowinę czy wołowinę.

 

Po czym poznać mięso dobrej jakości

 

Neutralny zapach mięsa

 

Zaufaj swojemu zapachowi, bo to właśnie on może Cię poinformować o tym, czy wybrane przez Ciebie mięso będzie pyszne, a przede wszystkim świeże. Pamiętaj, że wysokiej jakości wieprzowina, wołowina czy drób mają neutralny aromat. Dlatego możesz z łatwością wychwycić jakieś nieświeże zapachy. Zwróć również uwagę na to, że wyjątkiem są mięsa w marynacie, a także szynki – szczególnie dotyczy to produktów wędzonych, wyróżniających się lekko dymnym aromatem. Poza tym wędliny mogą być otoczone przyprawami lub te mogą być dodane do jego składu, a to wszystko sprawia, że nabierają konkretnego zapachu. Dlatego zasadą neutralnego aromatu kieruj się przede wszystkim w przypadku mięs.

 

Własna flota aut dostawczych

 

Zastanawiasz się, po czym poznać mięso dobrej jakości? Musisz zdawać sobie sprawę z tego, że wpływ na to mają różne czynniki – od etapu produkcji, aż po sposób dystrybucji. Poza tym istotny jest sposób transportu. W końcu mięsa czy wędliny muszą być przechowywane w odpowiedniej temperaturze, dlatego tak ważne jest to, aby w tym celu były wykorzystywane specjalne auta-chłodnie. Wtedy produkty mogą być swobodnie przewożone do wielu miast, a nawet do bardziej odległych krajów.

 

Jakość potwierdzona certyfikatami

 

Mięso obrabiane i sprzedawane przez zakład mięsny, który zwraca uwagę na wymogi prawne, oczekiwania klientów oraz ciągły rozwój. Właśnie takie firmy zapewniają produkty dobrej jakości, a potwierdzeniem tego są otrzymane certyfikaty. Patrząc na nie, wiesz, że producent dba o detale, a przede wszystkim przykłada się do tego, aby na Twoim stole znalazły się naprawdę pyszne mięsa i wędliny.