Doskonałe połączenie smaków oraz barw na zakończenie Igrzysk Olimpijskich czyli pięć marynat w kolorze kół olimpijskich: niebieskim, czarnym, czerwonym, żółtym i zielonym. Poniżej przedstawiamy przepisy i najważniejsze składniki, potrzebne do przygotowania każdej z nich. Wykonanie jest naprawdę proste, jedynie wystarczy odrobina chęci i wskazane produkty, których listę przygotowaliśmy specjalnie dla Was. W Waszej kuchni natychmiast zrobi się kolorowo, ale też wybornie, dlatego świętujcie Igrzyska i bawcie się smakami, a jednocześnie barwami razem z nami! Poczujecie się niczym prawdziwi mistrzowie marynat, więc mieszajcie i komponujcie, sprawdźcie która z marynat jest najlepsza i trafiła w Wasz gust! Bez wątpienia znajdziecie doskonałe połączenie, które zostanie Waszym must have!

Pierwsza marynata – niebieska… z borówek!

Składniki:

1 szklanka świeżych lub mrożonych borówek
1/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego tymianku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 szklanki oliwy z oliwek

Marynatę zrobisz w czterech prostych krokach:

1️⃣ Borówki umieść w małym rondelku i gotuj na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać i puszczać sok.
2️⃣ Później do rozgniecionych borówek dodaj ocet balsamiczny oraz miód, a następnie posiekany czosnek, tymianek, sól i pieprz, a to wszystko gotuj na małym ogniu przez 5 minut tak, aby smaki się połączyły.
3️⃣ Po zdjęciu rondelka z ognia, dodaj oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj.
4️⃣ Ostudź marynatę do temperatury pokojowej.

Druga z pięciu marynat w kolorze kół olimpijskich! Tym razem kolor czarny – BBQ:

Produkty:

1 szklanka ketchupu
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki melasy
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka cebuli w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, dla ostrości)

Przygotowanie:

1️⃣ Wszystkie składniki umieść w średniej wielkości rondelku.
2️⃣ Podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając, aż składniki się połączą a cukier całkowicie się rozpuści.
3️⃣ Po czym gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
4️⃣ Po ugotowaniu zdejmij rondel z ognia i pozwól sosowi ostygnąć, a już po chwili sos będzie stopniowo gęstnieć, co z pewnością zauważysz.
5️⃣ Przelej sos do słoika lub butelki, a następnie przechowuj w lodówce.

Trzecia marynata – kolor czerwony:

Sprawdź, czy masz w lodówce te składniki:

1/2 szklanki suszonych pomidorów
1 czerwona papryka (upieczona i obrana ze skórki, może być ze słoika)
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie, dla ostrości)
1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:


1️⃣ Jeżeli używasz suszonych pomidorów, które nie są w oleju to namocz je w ciepłej wodzie przez około 20 minut, a następnie odsącz.
2️⃣ Umieść suszone pomidory, upieczoną paprykę, czosnek, ocet balsamiczny, miód, sos sojowy, oliwę z oliwek, paprykę wędzoną, sól, pieprz, płatki chili i oregano w blenderze.
3️⃣ Miksuj składniki do momentu, aż uzyskasz gładką pastę, a jeżeli marynata będzie zbyt gęsta to dodaj też do niej odrobinę wody lub oliwy.

Czwarta z pięciu marynat w kolorze kół olimpijskich – kolor żółty:

Produkty:

1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z 2 cytryn
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki musztardy Dijon
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie, dla ostrości)
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry (opcjonalnie)

Teraz czas na przygotowanie:

1️⃣ W dużej misce lub słoiku połącz oliwę z oliwek, sok z cytryn, skórkę otartą z cytryny, musztardę Dijon, posiekany czosnek, miód, kurkumę, mielony kmin rzymski, paprykę słodką, sól, pieprz i płatki chili.
2️⃣ Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż się połączą i utworzą jednolitą marynatę.
3️⃣ Jeżeli jednak lubisz smak świeżej kolendry to dodaj ją na końcu i delikatnie wymieszaj.
4️⃣ Przelej marynatę do naczynia i przechowuj w lodówce do tygodnia.

Czas na piątą – zieloną marynatę w kolorze kół olimpijskich:

Składniki:

1 szklanka świeżego szpinaku (liście)
1 szklanka świeżej rukoli
1/2 szklanki świeżej bazylii (liście)
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
sok i skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka kuminu i miodu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie jest równie łatwe, jak przy poprzednich marynatach:

1️⃣ Wszystkie świeże liście szpinaku, rukoli i bazylii dokładnie umyj i osusz, natomiast czosnek obierz i drobno posiekaj.
2️⃣ Umieść szpinak, rukolę, bazylię, czosnek, sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, sok z limonki, miód, kumin, sól i pieprz w blenderze lub malakserze.
3️⃣ Miksuj składniki, aż uzyskasz gładką i jednolitą pastę, która nada mięsu wybornego charakteru.

Serwowanie – Pięć marynat w kolorze kół olimpijskich

Marynaty doskonale komponują się z mięsem drobiowym i wieprzowiną, a ponadto ciekawie smakują także z boczkiem, ale nie tylko, bo pasują także do ryb oraz warzyw. Wybrany produkt wystarczy włożyć w marynatę i pozostawić w lodówce na co najmniej 2-4 godziny, a jeżeli mamy na to czas to nawet na całą noc. Wystarczy upiec i gotowe! Odkryj pełen kolorów świat kuchni dzięki naszym pięciu unikalnym marynatom, inspirowanym kolorami kół olimpijskich: niebieską, żółtą, czarną, zieloną i czerwoną. Każda z tych marynat wprowadza do Twojej kuchni nowy smak i aromat, który doskonale podkreśli charakter różnych dań. Od intensywnie pikantnej czerwonej marynaty, poprzez orzeźwiającą zieloną, aż po egzotyczną żółtą – każda z nich ma ponadto coś wyjątkowego do zaoferowania.

Podsumowanie – Pięć marynat w kolorze kół olimpijskich

Pięć marynat w kolorze kół olimpijskich to nie tylko eksplozja smaków oraz doskonałych połączeń składników, ale przede wszystkim różnorodność wyboru. Każdy z nas kibicuje innej kompozycji, dlatego teraz możesz wybierać w różnorodnej ofercie, bo powyżej znajdziesz taką marynatę, która będzie idealna dla Ciebie. Przekonaj się i wybierz swój ideał smaku, a także koloru! Pięć marynat w kolorze kół olimpijskich to z pewnością strzał w dziesiątkę, natomiast ich przygotowanie to sama przyjemność, a dodatkowo fajnie spędzony czas. Świętuj zakończenie Igrzysk Olimpijskich po mistrzowsku w gronie koneserów dobrych smaków i olimpijskich barw!

Przygotowując dania z naszymi marynatami, z pewnością nie tylko wprowadzisz do swojego menu różnorodność, ale także zaskoczysz swoich gości kreatywnością i oryginalnym podejściem do gotowania. Mimo, że zrobi się niezłe zamieszanie w kuchni to będzie to również satysfakcja, a na końcu uczta smaków, dlatego już dziś zaproś znajomych i świętuj razem z nimi Igrzyska. Koniecznie zapisz te przepisy, bo już stale będziesz do nich wracał, po prostu nie znajdziesz lepszego zestawienia oraz połączenia!