Majówkę czas zacząć
Majówka przychodzi wtedy, kiedy w całej Polsce – jak długa i szeroka – kwiecień zamienia się w maj. A razem z nią, wspólne spotkania przy grillu i niekończące się rozmowy. Czasem do rana. Wszyscy wiedzą, że grill to tylko pretekst do spędzenia wspólnie kilku chwil razem. Jednak, warto przy okazji spróbować czegoś dobrego. Niekoniecznie w standardowych połączeniach. Oto nieszablonowe propozycje na dania z grilla, którymi z pewnością zachwycisz swoich gości. One zawsze się udają!
Ważna rzecz podczas zakupów
Zasada mniej znaczy więcej, sprawdzi się tu doskonale. Lepiej kupić mniej, ale dobrej jakości produktów. Zastanawiając się nad warzywami, wybierz te które będą najbardziej sezonowe. Postaw na to, co powszechnie dostępne – kalafior, papryka, marchewka, ziemniaki lub brokuły. Nie każdy lubi grzyby czy bakłażany, nawet z grilla. Wybierając mięso, postaw na to o jak najmniejszej ilości tłuszczu. Dobrym wyborem będzie np. drób, ale nie tylko. W odpowiedniej marynacie, pokrojony na mniejsze kawałki, stanowi idealnie aromatyczne i kruche jednocześnie dopełnienie grillowego talerza. Majówka to doskonały czas, aby poeksperymentować.
Grillowane warzywa
To swego rodzaju nowość na talerzach. Bo o ile każdego można przekonać do kiełbaski czy kawałka schabu, o tyle do brokuły czy cukinia, może spotkać się z pewnym oporem, a już z pewnością ze sporym zdziwieniem. Warto jednak przełamywać stereotypy i wynieść grillowanie na zdrowszy poziom. Poniżej kilka nieszablonowych pomysłów na grilla.
Grillowana cukinia marynowana w białym winie
Składniki:
- 1 duża cukinia lub dwie mniejsze
- Sól morska, drobno mielona
- Pieprz czarny, świeżo zmielony
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Pół szklanki wytrawnego białego wina
Wykonanie:
Marynata – w miseczce wymieszaj ze sobą drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek, wraz z winem, solą i pieprzem. Odstaw na chwilę.
Cukinię dobrze umyj, usuń końce i przetnij na pół. Nie obieraj ze skóry. Połóż je w głębokim talerzu, polej marynatą o owiń folią. Odstaw do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyłóż cukinie na rozgrzany grill i piecz z każdej strony przez około 10 minut, aż uzyska pożądaną miękkość. Podawaj od razu, dobrze będzie się komponować z białym wytrawnym winem.
Grillowane brokuły z dipem czosnkowym – w sam raz na majówkę
Składniki:
- 400 g brokułów
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki miodu
- 1 szczypta curry
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Brokuły podziel na duże różyczki. Zamrożonych, nie musisz odmrażać. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gdy będzie wrząca, włóż brokuły i gotuj około 5 minut. Mają być delikatnie miękkie, w żadnym wypadku nie rozgotowane. Po tym czasie, wyciągnij ostrożnie brokuły, osusz papierowym ręcznikiem i polej różyczki olejem.
Przygotuj dip. W miseczce zmieszaj ze sobą jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, curry, majeranek oraz sól i pieprz.
Na rozgrzany grill ułóż warzywa. Piecz z każdej strony nie dłużej niż 3 minuty, do uzyskania pożądanej miękkości. Podawaj polane dipem.
Jeżeli grill to musi być mięso!
Z tradycją nie wygrasz. Aromatyczne mięso to wciąż najbardziej wyczekiwany punkt kulinarny każdego grilla. Majówka? Grill? Twoim przysmakiem nie musi być tylko standardowa kiełbasy czy kaszanka, możesz postawić na coś równie smacznego, ale o wiele mniej tłustego. Dobrym przykładem może być przepis, który znajdziecie poniżej.
Grillowana pierś z kurczaka z pomarańczą i bazylią
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka, średniej wielkości
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka sproszkowanej czerwonej papryki
- Skórka starta z 1 dużej pomarańczy albo dwóch mniejszych
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Wykonanie:
Marynata – do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj startą skórkę z pomarańczy, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wymieszaj również sproszkowaną paprykę, sól i pieprz.
Marynatę nanieś na mięso równomiernie, zawiń w folię spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ułóż piersi z kurczaka na rozgrzanym grillu, piecz do uzyskania właściwej miękkości mięsa. Podawaj od razu, z ulubionymi dodatkami.
Ryba na grilla!
Lecz nie byle jaka. Unikaj tych głęboko zamrożonych. Po rozmrożeniu i nałożeniu na ruszt, będą się rozpadać. Postaw na świeże lub też schłodzone ryby. Najzdrowszą rybą w rankingach wciąż jest łosoś, następnie sardynki, makrela i tuńczyk. Wybierając ryby pamiętaj również o tym, że będziesz je filetować. Weź te, z których zerwiesz główne ości jednym ruchem. I warto zrobić to wcześniej, przed grillem. Najbardziej popularne halibuty, dorsze i łososie zazwyczaj są grillowane w postaci steków. Dobrze jest je wcześniej zamarynować. Kolejny atut ryby na ruszcie? Piecze się bardzo szybko i jest niezwykle delikatna w smaku.
Grillowany łosoś
Składniki:
- 1 filet z łososia, świeży lub schłodzony
- 3 ząbki czosnku
- 3 plastry cytryny
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majeranku
- Pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Łososia układamy na folii aluminiowej. Na wierzch układamy przepuszczony przez praskę czosnek, cebulę pokrojoną w piórka oraz cytrynę. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami, polewamy tym łososia i zawijamy folię. Wkładamy na ruszt grilla, pieczemy przez około 15 min.
Jak widzisz, kombinacji na zdrowe, aromantyczne i jednocześnie smaczne dania z grilla jest sporo. Gorąco zachęcam do kulinarnych eksperymentów. Nikt przecież nie powiedział, że na grilla ma być tylko karkówka i kiełbasa!
Zatem – majówka czas start!