Kuchnia z Podlasia jest wyjątkowa i różnorodna. Odwiedzając Podlasie, nie ograniczaj się jedynie do podziwiania wspaniałych widoków i zwiedzania zabytków. Koniecznie zakosztuj w tych przepysznych daniach typowych dla tego regionu. Kuchnia z Podlasia ma do zaoferowania wiele wyrazistych, pożywnych i zaskakujących smakowo potraw. Poznaj przepisy na niektóre z nich.

Kartacze (cepeliny)

Trudno znaleźć drugie tak charakterystyczne danie, jak kartacze. Kuchnia z Podlasia słynie właśnie z tej potrawy. Jej przygotowywanie to rytuał, w którym z powodzeniem mogą wziąć udział wszyscy członkowie rodziny.

Kartacze to po prostu duże kluski zrobione z surowych i ugotowanych ziemniaków. W środku są wypełnione mięsnym farszem. Najlepiej smakują ze skwarkami i cebulą.

Do przygotowania kartaczy potrzebujesz:

  • 3 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 200 gr boczku
  • 1 jajko
  • przyprawy np. majeranek, sól i pieprz

Przygotowanie rozpocznij od ugotowania 1 kg ziemniaków. Pozostałą część utrzyj na tarce, a następnie dokładnie je odciśnij. Potem zajmuj się zmieleniem mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Pamiętaj o doprawieniu do smaku, a później przejdź do zagniatania masy z ugotowanych oraz startych ziemniaków. Wbij jajko, wlej skrobię i delikatnie posól. Wyrabiaj, ciasto aż uzyskasz gładką konsystencję. Następnie podziel je na małe porcje, rozpłaszcz na dłoni, nałóż na środek farsz i uformuj kolkę. Kartacze należy wrzucać do gotującej, posolonej wody na ok. 30 min. Najlepiej gotuj je na małym ogniu.

Kiszka

Kuchnia z Podlasia słynie z wykorzystania ziemniaków i mięsa. Dobrym przykładem jest kiszka, do której przygotowania będziesz potrzebować:

  • 3-4 metry wieprzowych jelit
  • 3 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g wędzonego boczku
  • 200 g słoniny
  • ulubione przyprawy np. sól, pieprz i majeranek

Przygotowanie kiszki rozpocznij od przygotowania jelit, czyli namoczenia ich w wodzie na przynajmniej 2 godziny. W tym czasie zajmij się krojeniem słoniny w drobną kostkę. Później wrzuć ją na patelnię, aby powstały chrupiące skwarki. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i boczek. Ziemniaki zetrzyj i odciśnij np. przy pomocy gazy. Dodaj to nich skwarki, boczek, cebulę, czosnek, jajka i przyprawy. Jelita potnij na 30 cm kawałki i zawiąż na jednym końcu. Napełnij je do ⅓ długości i zwiąż drugi koniec. Przygotuj naczynie do pieczenia, wysmaruj je olejem i ułóż kiszki ziemniaczane. Pamiętaj, żeby ponakłuwać kiszkę widelcem. Zazwyczaj czas pieczenia wynosi ok. 1 godzinę, piekarnik nagrzej do 150 st. C.

Bliny

Na liście najpopularniejszych dań kuchni podlaskiej nie może zabraknąć blin. Ich przygotowanie jest dość szybkie, a przede wszystkim są one bardzo uniwersalne, więc sprawdzą się jako dodatki do wielu potraw. Do ich wykonania potrzebujesz:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 500 gr zmielonej wołowiny
  • 1 cebulę
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • mały kubek śmietany 12%
  • przyprawy i świeże zioła: natka pietruszki, koperek, sól i pieprz

Rozpocznij od utarcia ziemniaków na tarce, a następnie dokładnie odciśnij z nich wodę. Dodaj do nich jajko, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę, zioła posiekaj i zmieszaj te składniki razem z mięsem. Przypraw do smaku. Rozgrzej olej na patelni, a później nakładaj łyżką ziemniaczaną masę. Kiedy odrobinę się zarumieni, to połóż na niej mięsny farsz i przykryj drugą porcją ziemniaków. Podsmaż na złoty kolor – podawaj na słodko z kleksem śmietany lub na wytrawnie ze skwarkami.

Pozostałe dania kuchni z Podlasia

Ziemniaczana babka

Oryginalne, ziemniaczane ciasto – z pewnością to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni z Podlasia. Ponownie jednym z najważniejszych składników są ziemniaki, boczek i cebula – takie połączenie sprawia nie tylko, że potrawa jest bardzo sycąca, ale przede wszystkim zachęca swoim wyrazistym smakiem. Warto piec ją w keksówce, a następnie podawać na zimno lub na ciepło.

Zaguby

Zaguby to obecnie już bardzo unikatowa potrawa kuchni podlaskiej, ponieważ nawet niektórzy mieszkańcy tego regionu nie znają tego dania. Największą popularnością cieszy się nad Bugiem. Ziemniaki pełnią tutaj funkcję farszu, który jest zawijany w płat ciast. Następnie należy stworzyć rulon, pociąć na kawałki, a później całość ugotować.

Sękacz

Czas na deser, z którego słynie Podlasie. Chodzi tu oczywiście o sękacz, czyli o króla wśród przysmaków z tego regionu. Charakterystyczny kształt jest związany ze sposobem pieczenia. Wykorzystuje się do tego duży wałek umieszczony na ruszcie. Następnie jest on polewany ciastem, które zapieka się, spływa i przede wszystkim tworzy słynne sęki.

Tradycyjnie sękacz jest pieczony nad ogniskiem, a do jego przygotowania potrzeba przynajmniej 40 jaj i litra śmietany.

Zupa opieńkowa

Kuchnia z Podlasia słynie nie tylko z sycących dań mięsnych i ziemniaczanych. W tym regionie warto spróbować też zupę opieńkową, która zachwyca mnogością różnych gatunków grzybów. Zazwyczaj podaje się ją jesienią, a często restauratorzy samodzielnie zbierają te grzyby, a potem przechowują je w beczkach i solankach. Dzięki temu za każdym razem zupa smakuje nieco inaczej.