Kiełbasa wiejska, aromatyczna, doskonale uwędzona, taka jaką robili Twoi dziadkowie lub rodzice, zamknij oczy i przypomnij sobie jej smak… Niestety supermarketowe kiełbasy często są od nich bardzo odległe smakowo. Czy to oznacza, że jesteśmy skazani jedynie na wspominanie, jak wyjątkowe w swoim smaku mogą być wiejskie kiełbasy? Nie! Kluczowe jest to, aby znaleźć zakład mięsny, który zapewnia kiełbasy przygotowywane w tradycyjny sposób. Sprawdź, jak kupić doskonałą kiełbasę wiejską oraz odkryj, w czym tkwi jej sekret.
Doskonała kiełbasa wiejska – czyli jaka?
Supermarketowe kiełbasy to często masowa produkcja, a jak wiadomo, bardziej ceniona jest tam liczba wyprodukowanych kiełbas, niż ich jakość. Nie jest to żelazna zasad, ale jednak często to prawda. Dlatego, jeśli należysz do osób, które nigdy wcześniej nie jadły prawdziwej wiejskiej kiełbasy, to jedząc sklepowe wyroby, możesz mieć absolutnie nieprawdziwe wyobrażenie na temat jej smaku.
Jaka powinna być doskonała i tradycyjna kiełbasa wiejska? Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci zakupić najpyszniejszą kiełbasę, jaką jadłeś u dziadków:
- Zwróć uwagę na producenta. Nie kupuj w ciemno. Wybierz zakład mięsny, który preferuje metody, które są zgodne z Twoimi wartościami i takie, które słyną z tradycyjnego podejścia do produkcji. Wtedy kiełbasa będzie przygotowana według bardzo zbliżonych receptur do tych, jakie wykorzystywali Twoi dziadkowie. Ze swojej strony polecamy oczywiście Zakład Mięsny Karol.
- Mięsność – wybierz kiełbasę, którą cechuje wysoki poziom mięsności. Doskonała kiełbasa wiejska posiadaj 110 g mięsa wieprzowego zużytego na 100 g produktu.
- Kruchość – idealna kiełbasa wiejska nie może być zbyt twarda i zbyt miękka. Odpowiednie wyważenie kruchości to sekret najlepszych zakładów mięsnych.
- Podwędzenie – swój niepowtarzalny smak kiełbasa wiejska zyskuje dzięki temu, że została odpowiednio długo przywędzona. Cierpliwość i odpowiednie metody sprawiają, że możliwe staje się uzyskanie smaku i zapachu, od którego cieknie ślinka już, gdy tylko poczujesz jej zapach.
- Brak zbędnych dodatków – nie zapomnij także o tym, że tradycyjna kiełbasa wiejska nie posiada niepotrzebnych dodatków, takich jak aromaty, barwniki, konserwanty, polepszacze smaku. Naturalny skład to sekret prawdziwych kiełbas, które nie potrzebują dodatków i ulepszaczy smaku, żeby podbijać nasze podniebienie i kubki smakowe.
Fenomen „polish kielbasa”
Kiedy słyszysz, że obcokrajowcy mówią o słynnej „polish kielbasa”, to zazwyczaj mają na myśli właśnie wiejską kiełbasę. Jej popularność stała się tak duża, że dziś znają ją nie tylko nasi najbliżsi sąsiedzi, ale też zarówno mieszkańcy Stanów Zjednoczonych, jak i Chin.
Kiełbasa wiejska z Polski stała się tak popularna za granicami naszego kraju, że już od wielu lat jest eksportowana w różne rejony świata – do Chin, USA, Indii czy do Wielkiej Brytanii.
W końcu nie brakuje amatorów doskonałej pod każdym względem kiełbasy, która jest wręcz nie do podrobienia.
Cały świat połączyła miłość do „polish kielbasa”, ale za co najbardziej pokochaliśmy ten mięsny specjał? Oto najczęstsze odpowiedzi na to pytanie:
- Kiełbasa wiejska to najlepsza kiełbasa na świecie. Każdy, kto ją spróbuje, ten potwierdzi, że faktycznie tak jest.
- Dla Polaków wiejska kiełbasa to często sentyment i nostalgia za dzieciństwem oraz za ukochanymi dziadkami.
- Ma uniwersalne zastosowanie. Można podawać ją na zimno w surowej wersji, jak i na gorąco – smażyć, gotować czy piec.
- Kochasz spędzać letnie wieczory z przyjaciółmi i rodziną przy grillu? W takim razie nie może zabraknąć wtedy dobrej jakościowo wiejskiej kiełbasy, która wybitnie sprawdza się także na grillu.
Jak podawać wiejską kiełbasę?
Wiejska kiełbasa może być podawana na wiele sposobów – na śniadanie, obiad lub na kolację. Poznaj kilka przykładowych metod, w jaki sposób warto ją podawać.
Kiełbasa wiejska na śniadanie
Najprostszym sposobem podawania wiejskiej kiełbasy jest pokrojenie na cienkie plasterki i dodanie jej do kanapek. Możesz też pokroić kiełbasę w drobną kostkę i dodać do jajecznicy lub omletu.
Kiełbasa wiejska na obiad
Co na obiad z kiełbasy? Zrób z niej pyszną zapiekankę, np. ziemniaczaną z dodatkiem aromatycznej kiełbasy wiejskiej. Inną propozycją jest dodanie jej do bigosu, sałatki, leczo czy do fasolki po bretońsku.
Kiełbasa wiejska na kolację
Jeśli szukasz sposobu na ciepłą kolację, to masz kilka opcji. Jedną z nich jest kiełbasa z wody. Podgrzana w wodzie wiejska kiełbasa nadal smakuje perfekcyjnie, więc warto ją wypróbować.
Jeśli na zewnątrz panuje chłód i musisz zrezygnować z grilla, zawsze możesz też ponacinać kiełbasę i usmażyć ją na specjalnej patelni do grillowania lub też w piekarniku z funkcją grillowania. Alternatywą może być też przyrządzenie szaszłyków z kiełbasą, papryką, cukinią i cebulą.
Na pewno znajdziesz wiele pomysłów na dania, do których możesz dołożyć tradycyjnie przywędzoną kiełbasę wiejską. Jej wyrazisty smak odmieni każdą potrawę i sprawi, że stanie się ona prawdziwym hitem.