Gotowanie to dla wielu osób czysta przyjemność. Te kilka chwil w kuchni pozwala Ci się odprężyć, skupić na ulubionych czynnościach, w dodatku z perspektywą smacznego posiłku, który zwieńczy Twoje wysiłki. Jednak najlepszy przepis, ani doskonały smak, jak u prawdziwego szefa kuchni, nie zdadzą się na nic, jeśli składniki, z których powstaje danie nie będą dobrej jakości. Warto o nią dbać nie tylko od święta, ale także na co dzień. Dzięki niej możesz mieć pewność, że to co jesz, jest naprawdę wartościowe, a potrawy będą miały wyjątkowy smak. Dziś zatem sprawdzimy, jak wybrać dobrej jakości drób.

Data ważności

Kupując jakiekolwiek mięso, przede wszystkim należy wiedzieć, jak rozpoznać czy porcje są świeże. Najważniejsza jest oczywiście data przydatności do spożycia umieszczona na opakowaniu. Choć brzmi to banalnie wciąż zapominamy, aby sprawdzić ją zanim zapłacimy za produkt przy kasie. Nigdy nie oszczędzaj na mięsie i kupuj wyłącznie to świeże. Jeśli kupujesz mięso na wagę, upewnij się kiedy zostało przywiezione do sklepu.

Sposób przechowywania

Każde mięso musi być przechowywane w niskiej temperaturze. Nie wolno go wielokrotnie zamrażać, chyba że pomiędzy mrożeniami zostało poddane obróbce termicznej. Zwróć uwagę czy wybierane przez Ciebie mięso jest przechowywane w chłodni. Korzystaj ze sklepów, do których masz zaufanie pod tym względem. Nie ryzykuj także kupowania mięsa na bazarach. Nigdy nie wiesz, w jakich warunkach znajdowało się nim trafiło do stoiska, gdzie także nie zawsze jest lodówka. Pamiętaj, że jedzenie źle przechowywanego mięsa może grozić groźnymi zatruciami.

Zapach i wygląd

Świeży drób powinien mieć jasnoróżowy kolor, a wszelkie jego zmiany są powodem do niepokoju. Mięso nie może mieć także żadnych nalotów.

Jak wiadomo, drób jest mięsem chudym, zawiera dużo białka natomiast niewiele tłuszczu. Mimo wszystko możesz trafić na kawałki o różnej jego zawartości. Pierś kurczaka lub indyka, która ma wyraźne białe, poprzeczne, cienkie paski, będzie znacznie tłustsza niż ta zupełnie gładka. Im więcej pasków, tym mięso jest tłustsze, ma mniej białka i witamin. Jest też twardsze, przez co będzie musiało dłużej poleżeć w marynacie. Gorzej się ona wchłonie, a mięso będzie mniej smaczne. Takie paski oznaczają także, że do paszy, którą karmiono drób, dodawano dużo antybiotyków i hormonów.

Jeśli decydujesz się na zakup mięsa na wagę, a nie od razu porcjowanego i pakowanego próżniowo, zwróć także uwagę na jego zapach. Jeśli Cię niepokoi, wybierz inny kawałek.

Forma

Najbezpieczniej jest kupować mięso w całości. Jeśli lubisz mielone, możesz samodzielnie zmielić porcję. Dzięki temu masz pewność, że jest świeże i wiesz dokładnie, jaki kawałek został użyty do przygotowania potrawy. Jeśli już decydujesz się na zakup gotowego mielonego mięsa, poszukaj sklepów w których możesz wybrać porcję, która zostanie zmielona przy Tobie. Mięsa mielone pakowane próżniowo powinny być ostatnim wyborem, ponieważ czasem dodawane są do niego dodatkowe, chemiczne składniki. Wybierając opakowanie zwróć uwagę na umieszczona na nim datę ważności oraz kolor mięsa. Drób zawsze będzie baldoróżowy. Jeśli jest szarawy, żółtawy lub obeschnięty – nie kupuj. To znak, że jest już nieświeży i nie nadaje się do spożycia.

Hodowla

Na smak i jakość mięsa ma wpływ nie tylko fakt, czy jest świeże, ale także w jakich warunkach hodowany był drób i czym był karmiony. Na rynku wciąż najpopularniejsze są brojlery, czyli kurczaki przeznaczone specjalnie na ubój. Faktycznie rosną szybko, mają dużo mięsa, ale też żyją w fatalnych warunkach i są karmione paszą przemysłową, często z dużą zawartością antybiotyków i innych substancji, które mogą się okazać szkodliwe. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja kurczaków z wolnego wybiegu, szczególnie tych z certyfikowanych hodowli. Choć są one droższe, to jakość ich mięsa jest nieporównywalna. Taki drób rośnie znacznie wolniej, ale w dobrych warunkach. Jest także karmiony zdrową paszą, co bezpośrednio wpływa na jakość jego mięsa. Alternatywą są także kurczaki zagrodowe. To wybór środka – ich cena jest wyższa niż brojlerów, ale niższa niż tych z ekologicznych gospodarstw. Kurczaki zagrodowe mają dobre warunki życia i są karmione wyłącznie paszą roślinną.

Certyfikaty

Wielu producentów decyduje się na umieszczanie na opakowaniach drobiu obrazków sugerujących, że jest to mięso pochodzące z sielskiego gospodarstwa. Nie daj się na to nabrać. Najczęściej jest to po prostu brojler, czyli drób hodowany przemysłowo. Na opakowaniach pojawiają się czasem także inne informacje, mówiące o sposobie hodowli, karmienia lub przewozu mięsa. Nie warto jednak im ufać, ponieważ nie jesteś w stanie tego skontrolować. Wiele takich praktyk nadal nie jest regulowanych przez prawo. To, czym faktycznie warto się sugerować, to certyfikaty jakości, które otrzymuje dany producent. Należą do nich na przykład certyfikaty BRC i IFS. Oba bardzo precyzyjnie określają warunki produkcji mięsa drobiowego, jego dystrybucji i pakowania. Są standardem dotyczącym bezpieczeństwa żywności, a w szczególności wyrobów mięsnych. Certyfikaty te zapewniają wysoką jakość mięsa dla konsumentów i minimalizuje ryzyko związane z bezpieczeństwem żywności.