Nadchodzi czas w życiu każdego z nas, kiedy trzeba wyfrunąć z gniazda i zacząć gotować samemu. Pojawia się wtedy często problem – czy mięso albo ryba, którą chcemy kupić, nadaje się jeszcze do jedzenia? Jeżeli nie wiesz jak kupić świeże mięso i ryby to przedstawiamy krótki poradnik, który pomoże Wam w tej sytuacji.

 

W przypadku mięsa wygląd się liczy

 

Pierwszym czynnikiem, który możemy sprawdzić, czy mięso jest świeże, to wygląd mięsa. Świeże kawałki będą miały w zależności od gatunku różowy albo czerwony kolor. Świeża wołowina powinna być czerwona, wieprzowina różowa, drób bladoróżowy. Najgorsi producenci i sklepy mięsne płuczą mięso w soli, żeby było ono dłużej zdatne do sprzedaży. Takie mięso ma jasny, „wypłukany” kolor. Jeżeli widzimy, że mięso w pewnych częściach staje się szare, to nie musi oznaczać, że jest ono stare, ale na pewno spędziło już na półce pewien czas. Warto zwracać też uwagę na obecność pasm tłuszczu w mięsie – takie kawałki będą bardziej soczyste i aromatyczne.

 

Ważna jest również struktura mięsa. Świeże kawałki będą zwarte i jędrne. Jeżeli po naciśnięciu mięsa nasz palec się w nim zanurza, to odłóżmy mięso na półkę. Czasami już na pierwszy rzut oka można zobaczyć, że mięso jest „rozlazłe”. Nie kupujmy też mięsa, które jest wodniste, wokół niego zebrała się otoczka wody – oznacza to, że przed chwilą było myte, w celu nadania mu świeżości.

 

A jak sytuacja wygląda z rybami? Tutaj też liczy się przede wszystkim wygląd. Świeża ryba będzie miała błyszczące łuski i jędrną skórkę. Tak sam jak w przypadku mięsa, jeżeli po naciśnięciu ryby nasz palec się zapada, to wybierzmy inny okaz. Tutaj możemy też zwrócić uwagę na jej oczy – powinny być one wypukłe i błyszczące. Jeżeli są zapadnięte i mętne to ryba nie nadaje się już do spożycia. W przypadku ryby możemy też ocenić skrzela. Muszą być one czerwone, jeżeli są wyblakłe, to ryba jest nieświeża.

 

Przed przygotowaniem – powąchaj

 

Trzeci czynnik to oczywiście zapach. Kto raz poczuł zapach nieświeżego mięsa, już nigdy nie będzie miał wątpliwości. Słodko-gorzki zapach to znak, że mięso nie jest pierwszej świeżości. Bardzo łatwo poznać też nieświeże mięso już po jego przekrojeniu. Jeżeli w środku jest ciemniejsze niż na powierzchni i jest lepkie – wyrzućmy je od razu do kosza.

W przypadku ryby może być to trudniejsze, szczególnie tej wędzonej, ponieważ ryby z natury mają dosyć specyficzny zapach. Dlatego właśnie tutaj zwracajmy uwagę przede wszystkim na wygląd.

Świeżość ryby na szczęście łatwo przetestować, niestety dopiero po zakupie. Jeżeli włożymy ją do miski z wodą i ryba zatonie – oznacza to, że jest świeża. Ryba unosząca się na powierzchni oznacza, że rozpoczęły się już w niej procesy stwarzające dla nas zagrożenie.

 

Stawiaj na sprawdzone marki

 

Najlepszym sposobem zawsze jednak będzie kupowanie w sprawdzonych miejscach i od sprawdzonych marek. Wtedy nie musimy przyglądać się kolorowi, czy wąchać mięsa – profesjonalne marki jak Zakład Mięsny Karol stawiają przede wszystkim na jakość i świeżość. Mięso jest zawsze odpowiednio pakowane, transportowane i przechowywane. Dzięki temu kupione mięso będzie zawsze najwyższej jakości.

Mięso ze złego źródła możemy też często rozpoznać już przy gotowaniu czy smażeniu. Jeżeli na patelni puszcza dużo wody, to znaczy, że było namaczane i często myte – to znak, żeby zmienić źródło zakupu mięsa. Nie bójmy się też kupować mięso paczkowanego – często jest ono lepiej chronione, niż to leżące za ladą. Przykładem może być tutaj mięso mielone, które nie powinno zbyt długo leżeć na powietrzu.

 

Zawsze zwracaj też uwagę na datę ważności pakowanego mięsa i ryb. Nawet jeżeli producent dba o świeżość mięsa, to sklepy, które sprzedają dane marki, mogą czasami zaniedbać zdjęcie z półki mięsa z przekroczoną datą ważności. Dlatego zawsze sprawdzaj datę na opakowaniu i jeżeli kupujesz mięso, czy rybę dzień czy dwa przed upłynięciem jej terminu, przygotuj je jeszcze tego samego dnia. Takiego mięsa nigdy też nie mrozimy – do tego nadają się tylko świeże mięso i ryby.

Mamy nadzieje, że uzbrojeni w nasz poradnik nie kupicie już nigdy mięsa, którego zapach w domu Was odrzuci. Jeżeli chcecie mieć pewność – wybierajcie mięso z Zakładu Mięsnego Karol! Mięsa z naszego zakładu znajdziesz w większości znanych i lubianych sieci, takich jak Auchan, Stokrotka czy Carrefour.