Lato to szczyt sezonu grillowego. Dobra pogoda, więcej wolnego czasu, dłuższe dni sprzyjają spotkaniom w większym gronie. A grillowanie na świeżym powietrzu to czysta przyjemność. Aby jednak satysfakcjonujący był nie tylko sam proces, ale także jego efekty, ważne jest, aby umiejętnie przygotować wszystkie składniki naszych potraw. Dziś zajmiemy się mięsem. Sprawdź, jak przygotować mięso na grilla, aby było smaczne, delikatne i aromatyczne.
Jakie mięso wybrać na grilla?
Wszystko zaczyna się od wyboru mięsa, jakie planujemy podać. W zależności od tego będziemy musieli dopasować inne składniki i przyprawy. Na tym jednak nie koniec. To, jak kruche i delikatne będą dania, zależy także w dużej mierze od konkretnych kawałków, które wybierzemy.
Jeśli masz wątpliwości, jakie mięso na grilla wybrać, podpowiadamy – śmiało możesz grillować właściwie każdy rodzaj mięsa. Doskonale sprawdzi się zarówno kurczak czy indyk, jak i karkówka, steki, schab a nawet dziczyzna. Oczywiście świetnie grilluje się również kiełbasy, które podczas takiej obróbki nabierają wyjątkowego smaku.
Pamiętaj, aby zawsze korzystać z mięsa wysokiej jakości i wyłącznie świeżego. Na grilla najlepsze jest to, które nie leżało zbyt długo w lodówce. Zrezygnuj z gotowych porcji grillowych, sprzedawanych w marynatach. Nie wierz także, że mięso wystarczy posypać miksem przypraw, aby było kruche i smaczne. Grillowanie to proces. Jeśli go poznasz i nie ominiesz żadnego z kroków, będziesz cieszyć się naprawdę wyśmienitym jedzeniem.
Marynaty na grilla
Od tego, jak przyprawisz mięso zależy w dużej mierze jego ostateczny smak. Podstawą jest oczywiście sól i pieprz, ale warto korzystać z różnych ziół i dodatków. Mięso na grilla najlepiej jest zamarynować. Nie przesadź jednak z oliwą i olejem, ponieważ skapując z rusztu będą wzniecać niepotrzebny ogień. Płomienie zwęglą mięso, co w konsekwencji zepsuje jego smak. Dopasuj natomiast marynatę do różnych rodzajów mięsa. Pamiętaj też, że choć w wielu przepisach mówi się, że wystarczy 2-3 godziny marynowania, to najlepsze jest mięso poddawane temu procesowi nawet powyżej doby. Dzięki temu wydobędziesz z niego to, co najlepsze a jednocześnie nie zagrozi Ci grillowa nuda. Szukaj przepisów na nowe nietypowe mieszanki przypraw i aromaty.
Wołowina
Do grillowania wybieraj wołowinę przerośniętą, dość tłustą. Dobrej jakości mięso nie wymaga specjalnego przyprawiania. Wystarczy sól i pieprz. Jednak pamiętaj, aby solić wołowinę tuż przed położeniem na ruszt. Zanim to jednak zrobisz, daj jej „odpocząć” w temperaturze pokojowej przez minimum 30 minut. Jeśli chcesz użyć marynaty, wybierz te kwaśne, zawierające wino, sok z cytryny lub jogurt. Podczas grillowania nie przyciskaj zbyt mocno mięsa, aby nie straciło soków. Po upieczeniu i zdjęciu z rusztu, stek powinien odczekać jeszcze kilka minut, dzięki czemu nabierze soczystości.
Wieprzowina
Podając wieprzowinę z grilla pamiętaj, aby pokroić ją na dość grube plastry. Idealnie sprawdza się ok. 2,5cm grubości. Przed położeniem na ruszt możesz je delikatnie posmarować olejem i podsmażyć. W przeciwieństwie do wołowiny, z która współgrają samki kwaśne, do wieprzowiny stosuj słodkie marynaty. Jeśli się na taką zdecydujesz nie trzymaj w niej mięsa przed grillowaniem, a nałóż ją dopiero na koniec całego procesu obróbki cieplnej. Inaczej zawarty w niej cukier wypali się, co obniży walory smakowe potrawy.
Drób
Lekkie kąski z kurczaka lub indyka to jedne z ulubionych potraw z grilla wielu osób. Idealnie sprawdzają się nawet podczas upałów. Aby zaostrzyć ich delikatny smak możesz zastosować marynaty korzenne, miodowe i musztardowe. Wielką zaletą dań z drobiu jest także szybkość ich przygotowania. Kawałki bez kości będą gotowe już po 10 minutach grillowania. Uważaj, ponieważ zbyt długie pozostawienie ich na ruszcie spowoduje, że wyschną i będą po prostu niesmaczne.
Dziczyzna
Choć coraz łatwiej dostępna dziczyzna, wciąż nie jest zbyt popularna w codziennej kuchni. Tym bardziej warto poeksperymentować i sprawdzić, jak smakuje z grilla. Przed położeniem na ruszt można ją zamarynować w mleku, piwie, winie, maślance lub kwaśnym soku. Z przypraw świetnie komponują się z nią jałowiec, rozmaryn, tymianek czy mniej popularna szałwia. Aby dodać jej nieco egzotyki wypróbuj curry, kminek lub przetwory owocowe, np. dżem morelowy. Miej także na uwadze, że dziczyzna to mięso dość chude, dlatego nie przesadź z długością grillowania, aby jej nie zbytnio nie wysuszyć.
Przetwory mięsne
Kto nie pamięta z dzieciństwa kiełbasek pieczonych na ognisku? Doskonale smakują także z grilla. Aby jednak dodać im nieco charakteru warto zadbać o odpowiednie doprawienie i podanie. Możesz powkładać w nacięcia ząbki czosnku lub zamarynować ją podobnie, jak mięsa surowe. Jako podstawa marynaty doskonale sprawdzi się w tym przypadku piwo. Kiełbasa to także świetny składnik szaszłyków.