Czy ekologia w zakładach mięsnych to mit? Nie jest to łatwy temat i wymaga sporych inwestycji, ale jak w większości sytuacji, jeśli tylko chcesz, jesteś w stanie to osiągnąć. Naszym celem już od samego początku działalności było sprawienie, aby słowo „eko” było ściśle kojarzone z naszą marką. Jakie kroki podjęliśmy, aby tak się stało? Poznaj nasze działania, które udowadniają, że ekologia w zakładach mięsnych naprawdę jest możliwa.

7 sposobów, jak ZM Karol dba o ekologię

Chcesz przekonać, jak wygląda ekologiczna produkcja i wspieranie środowiska naturalnego według ZM Karol? Poznaj 7 naszych niezawodnych sposobów na to, aby wprowadzić ekologię do zakładu mięsnego. Wybieraj świadomie tylko najlepsze wyroby mięsne i przyczyń się do ochrony środowiska.

Własna farma fotowoltaiczna

Czym jest ekologia w zakładach mięsnych? To oczywiście korzystanie z energii odnawialnej. Dlatego właśnie zdecydowaliśmy się zainwestować pieniądze we własną farmę fotowoltaiczną, która pozwala nam zasilić sporą część produkcji. Obecnie nasza farma liczy 1200 paneli słonecznych o mocy ok. 499 kW.

Nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa w tej kwestii.

Budowa farmy fotowoltaicznej zapewniła nam większą niezależność, zmniejszenie kosztów za zużycie energii, ale też pozwoliła dalej realizować strategię proekologiczną w ZM Karol.

Oczyszczalnia ścieków

Kolejną ważną inwestycją dla nas i dla dobra środowiska było zbudowanie w 2009 roku własnej oczyszczalni ścieków. To jeden ze sposobów na zmniejszenie ilości odpadów. Oczyszczalnia jest w stanie skutecznie poradzić sobie ze ściekami przemysłowymi, które powstają w trakcie procesów produkcji wyrobów mięsnych.

Dokładna selekcja surowców

Trzeba pamiętać o tym, że działania proekologiczne, to także zwracanie większej uwagi na wybór surowców i dodatków używanych podczas produkcji. W zakładzie staramy się nie wykorzystywać konserwantów lub znacznie ograniczać ich stosowanie. Wykorzystywane przez nas receptury opierają się na naturalnych produktach, co sprawia, że sam proces produkcji jest niemal neutralny dla środowiska.

Do tego wszystkiego ZM Karol współpracuje jedynie z dostawcami, którzy dbają o dobro zwierząt, a proces hodowli jest również zgodny z zasadami ekologii.

Świetnym przykładem ekologicznej produkcji od A do Z jest nasza Linia wędlin Podlasie. Naszym celem było stworzenie serii produktów, które będą pozbawione jakichkolwiek sztucznych konserwantów, aromatów i ulepszaczy smaków. W zamian oferujemy autorskie i naturalne przyprawy, wysokiej jakości mięso i wyroby wyprodukowane tak, aby proces produkcji nie wpływał negatywnie na środowisko naturalne.

Opakowania do recyklingu

Zdecydowaliśmy się pakować nasze wyroby w specjalną folię, która z powodzeniem może być poddawana procesowi recyklingu, a w wielu przypadkach jest też biodegradowalna. Dzięki temu nie wpływamy na zwiększenie ilości odpadów czy też na gromadzenie się plastiku. Ekologia w zakładach mięsnych musi opierać się właśnie na takich działaniach, które pomagają konsumentom w dbaniu o środowisko.

Mniejsze opakowania, większa oszczędność

Zdecydowaliśmy się także na zmianę strategii związanej ze zmniejszeniem wielkości oferowanych przez nas wędlin czy kiełbas. Uznajemy, że możliwość kupowania mniejszych wyrobów mięsnych w pojedynczym opakowaniu, sprawia, że znacznie łatwiej możesz dopasować potrzebną ilość do aktualnych potrzeb. Prowadzi to z jednej strony do oszczędności finansowej, ale jednak przede wszystkim zmniejsza ryzyko marnowania żywności. W ten sposób dbamy też o zmniejszenie odpadów.

Sadzimy drzewa tlenowe

Ekologia w zakładach mięsnych wiąże się z odpowiedzialnością wobec otoczenia i środowiska. Dlatego też zdecydowaliśmy się zrobić, coś, co wpływa na poprawę życia nas wszystkich. Na naszym terenie regularnie sadzimy specjalny gatunek drzew. To mieszanka dwóch gatunków – Paulownia elongata i Paulownia fortunei. Razem daje to bardzo przydatne dla środowiska drzewa tlenowe Oxytree. Czym wyróżnia się ten gatunek? Produkuje aż dziesięć razy więcej tlenu niż standardowe drzewo. Dodatkowo cechuje się także niezwykle szybkim wzrostem, dzięki temu szybciej może zapewnić liczne korzyści.

Działamy razem z Wami dla środowiska!

Z dumą podkreślamy, że jesteśmy partnerami wielu wydarzeń związanych ze sportem i ekologią. Byliśmy współorganizatorem akcji #czystaziemia, podczas której zachęcaliśmy okolicznych mieszkańców do włączenia się w akcję sprzątania naszej gminy. Chcemy odwdzięczyć się obszarowi, który nas otacza i sprawia, że nasze produkty są wyjątkowe. Na pewno już wkrótce z chęcią włączymy się do kolejnych proekologicznych przedsięwzięć w naszym regionie.

Jak widzisz, ekologia w zakładach mięsnych jest absolutnie możliwe, a nawet niezbędna, aby zadbać o dobro współczesnych konsumentów oraz zatroszczyć się o środowisko naturalne. Dzięki temu, że już od samego początku naszej działalności, czyli od ponad 20 lat stawiamy na bycie eko, dziś nie musimy przechodzić przez transformację, a jedynie kontynuować naszą misję związaną z ekologiczną produkcją.