Syrop klonowy to sztandarowy produkt z Kanady, który można nazwać kanadyjskim miodem. Jest świetnym dodatkiem do deserów, ale urozmaici też potrawy z mięsem.

 

Syrop klonowy ma wiele właściwości zdrowotnych

 

Chociaż najbardziej kochamy syrop klonowy za jego słodki smak, to ma on wiele innych zalet. Jest bogaty w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki powodujące wiele chorób i szybszy postęp starzenia. To również źródło witamin z grupy B, magnezu i cynku. To też opcja mniej kaloryczna od cukru, dzięki czemu może służyć jako jego zamiennik. Syrop klonowy wspomaga też pracę wątroby, dlatego świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs.

 

Już Indianie łączyli syrop klonowy z mięsem

 

To właśnie rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej odkryli sok wypływający z klonu, który po podgrzaniu przybierał formę syropu. Ten słodki przysmak był wtedy na wagę złota, ponieważ do wyprodukowania litra syropu potrzebne jest aż 40 litrów soku! Dlatego właśnie z jednego drzewa można w ciągu roku wyprodukować tylko 2 litry syropu.

Ponieważ syrop był tak drogocenny, za czasów Indian korzystał z niego głównie wódz plemienia. Podobno przygotowywano dla niego cielęcinę marynowaną właśnie w syropie klonowym. Nic dziwnego – dzisiaj też dodajemy do marynat słodkie dodatki, np. miód. Amerykanie, którzy jako naród kochają syrop klonowy, dodają go też do marynat przy grillowaniu.

My również kochamy połączenie mięsa i syropu klonowego, dlatego poniżej przedstawiamy jeden z naszych ulubionych przepisów.

 

 

 

Udka pieczone w marynacie z syropu klonowego

 

Składniki

Marynata:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 80 ml syropu klonowego
  • 3 łyżeczki musztardy
  • złocista przyprawa do kurczaka

Sos:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała część pora
  • pół lampki białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 7 suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 3 plasterki żółtego sera
  • 5 brązowych pieczarek
  • 1 opakowanie młodych liści szpinaku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

 

Na początek przygotujemy marynatę. Do miski należy wlać syrop klonowy, a następnie dodać do niego olej i musztardę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do marynaty. Dodajemy sok z cytryny i przyprawę do kurczaka. Przygotowane udźce obtaczamy w takiej mieszance i odstawiamy je na kilka godzin albo nawet na noc.

Następnie układamy udka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wylewamy resztę marynaty. Mięso powinno się piec przez 40 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie siekamy szalotkę i czosnek. Pora, pieczarki i suszone pomidory kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, czosnek, pora, grzyby i suszone pomidory. Na koniec dodajemy wino, śmietankę i szpinak. Całość należy przyprawić solą i pieprzem. Wyjmujemy udka z piekarnika i wrzucamy je do sosu. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pokrojonym serem, a następnie wkładamy z powrotem do piekarnika na 20 minut.

Wyciągamy upieczone udka i podajemy z ziemniakami i surówką. Mięso będzie chrupiące i będzie miało słodkawy posmak. Dodatek syropu sprawi, że będziemy lepiej trawić danie. Idealna propozycja na niedzielny obiad, która będzie ciekawą odmianą.

 

 

Do czego jeszcze możemy użyć syropu klonowego?

 

Oczywiście najczęściej syrop klonowy stosuje się do słodkich potraw. Wszelkiego rodzaju naleśniki, pancakes’y, placuszki, gofry to idealny wybór dla tego słodkiego dodatku. Można zrobić też przy ich pomocy tosty francuskie albo potraktować jako dodatek do lodów.

Wśród potraw wytrawnych syrop klonowy świetnie sprawdzi się do kuchni azjatyckiej. Makarony z warzywami, wieprzowiną albo drobiem i sosem sojowym nabiorą ciekawych nut dzięki dodatkowi syropu klonowego. Możemy też poeksperymentować w kuchni i stworzyć z nim swoje kombinacje smakowe. Pamiętajmy też, że syrop można długo przechowywać  – aż do 18 miesięcy.