Kiedyś jedzenie dla ubogich, dzisiaj jedna z ukochanych potraw ludzi na całym świecie. Pizza to najpopularniejsze danie pochodzące z Włoch, które teraz możesz zrobić też w domu – przedstawiamy 3 pyszne przepisy na domową pizzę.

 

Czy pizza na pewno pochodzi z Włoch?

 

Większość z nas nawet wybudzona w nocy potrafiłaby powiedzieć, że pizza to danie włoskie. Okazuje się jednak, że pewna wariacja na temat pizzy była znana już w starożytnej Grecji. Plankuntos było prostym plackiem zrobionym z mąki i wody, doprawionym ziołami, czosnkiem i oliwkami. Podobne wypieki można znaleźć też w historii Egiptu i Babilonu. Do Włoch pizza dotarła w 500 n.e., ale dopiero 500 lat później została nazwana po raz pierwszy pizzą.

 

Na początku pizzę pokochali biedni Neapolitańczycy. Wyższe sfery odkryły ją dopiero w XVII wieku, kiedy do Europy przybyły pomidory. Sos pomidorowy dodany do pizzy sprawił, że pokochali ją wszyscy, niezależnie od statusu społecznego.

 

Dzisiaj najbardziej znaną pizzą świata jest Margherita. Kiedy do włoskiej pizzerii zawitała Małgorzata Sabaudzka, włoska królowa, właściciel poczęstował ją pizzą we włoskich barwach. Sos pomidorowy oznaczał czerwień, mozzarella biel, a bazylia zieleń. Kucharz nazwał pizzę Margherita od imienia królowej.

 

Dzisiaj pizzę spożywa się praktycznie na całym świecie. Dowolność w dodatkach może być ograniczona tylko przez naszą wyobraźnię. Te popularne to oczywiście sery, mięsa, pomidory, czy rukola. Niektórzy dodają do pizzy (o zgrozo!) ananasa, a niektórzy robią ją nawet na słodko, z czekoladą. Dzisiaj nie musimy już iść do włoskiej pizzerri, żeby spróbować pysznej pizzy. Przedstawiamy 3 proste przepisy na domową pizzę.

 

Pizza z serem, boczkiem i cebulą

 

Składniki na 3  pizze:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 kg mąki pszennej do pizzy
  • 1 małe rozbełtane jajko
  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki cukru

 

Dodatki (ilość według upodobań):

  • sos pomidorowy własnej roboty lub kupny
  • żółty ser min. 40% tłuszczu
  • cebula
  • plastry boczku wędzonego lub parzonego z Zakładu Mięsnego Karol
  • szynka np. konserwowa / wiejska z Zakładu Mięsnego Karol

 

 

Boczek ułożyć na patelni i lekko podsmażyć na małym ogniu. Kiedy tłuszcz się wytopi, boczek zdjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Nie powinien być przypieczony i zarumieniony.

 

Mąkę przesiać do dużej miski wraz z solą. Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, łyżkę mąki i 1 szklankę ciepłej wody. Do mąki dodać jajko, rozpuszczone drożdże, oliwę i większość ciepłej wody. Zagniatać ciasto aż będzie odchodziło od rąk. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę. Miskę z ciastem przykryć i odstawić na 1 godz. 30 min. do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

 

Po tym czasie ciasto zagnieść i podzielić na trzy kule. Na stolnicy lekko posypanej mąką lekko rozwałkować pierwszą kulę. Pozostawić na 2-3 min. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek.  Przełożyć ciasto na blaszkę i lekko porozciągać palcami.

 

Posmarować sosem pomidorowym zostawiając 0,5 cm od brzegu. Posypać startym serem, a następnie rozłożyć pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, lekko podsmażony i odciśnięty w tłuszczu boczek, szynkę. Całość ponownie posypać serem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280 stopni na środkowy poziom. Po zamknięciu drzwiczek natychmiast zmniejszyć temperaturę do 250. Piec pizzę przez około 6-10 min. Do zarumienienia brzegów i przypieczenia wierzchu.

 

 

Pizza z kiełbasą i ogórkiem

 

Składniki na jedną pizzę:

 

  • ciasto na pizzę z poprzedniego przepisu
  • 1 cebula
  • duży kawałek Kiełbasy Toruńskiej Extra z Zakładu Mięsnego Karol
  • 2 małe ogórki (korniszony)
  • 2 duże pieczarki
  • mozzarella wiórki (około 250-300 g) lub inny starty żółty ser
  • 2 łyżki sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej albo ketchupu

 

Przygotowanie:

 

Ciasto przygotowujemy według przepisu powyżej. Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle lub inny starty żółty. Następnie układamy pokrojone w półplasterki pieczarki, piórka cebuli, plasterki kiełbasy i plasterki ogórka. Całość posypujemy serem. Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 12-15 minut (pizzę należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, warto na nią spojrzeć już po 8 minutach).

 

 

Pizza z kurczakiem i papryką

 

Składniki:

  • ciasto z pierwszego przepisu
  • 500 g piersi z kurczaka z Zakładu Mięsnego Karol
  • 1 kg pomidorów (sparzone, obrane ze skórki, zmiksowane; świeże pomidory można zastąpić ok. 700 ml pulpy pomidorowej/passaty ze słoika)
  • 2 cebule (duże; pokrojone drobno lub w półksiężyce)
  • 2-4 zielone papryki (pokrojone w cienkie, długie paski)
  • 4 kulki sera mozzarella (porwany na nieduże kawałki)
  • oliwa z oliwek
  • papryka w proszku lub chili
  • sól, pieprz
  • masło klarowane (opcjonalnie)
  • świeża bazylia (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

 

Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką lub chili, polewamy niewielką ilością oliwy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki. W międzyczasie robimy ciasto na pizzę. Na patelni szklimy cebulę na oliwie lub maśle klarowanym, a zeszkloną przekładamy na talerzyk lub do miseczki. Na tym samym tłuszczu smażymy szybko kurczaka (mięso nie powinno się mocno zrumienić – będzie jeszcze pieczone w piekarniku). Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek. Smarujemy ciasto cienką warstwą pomidorów, które, opcjonalnie, można posolić. Na każdą pizzę nakładamy mozzarellę, cebulę, kurczaka i paprykę i skrapiamy całość oliwą z oliwek. Wstawiamy pizzę z blaszką do piekarnika nagrzanego do 250 °C (najlepiej przy włączonym termoobiegu) lub przekładamy na rozgrzany kamień do pieczenia pizzy. Pieczemy pizzę przez ok. 7-10 minut na kamieniu lub 15-20 minut na blaszce.

 

Pizze z mięsem z Zakładu Mięsnego Karol to przepis na pyszne i pożywne danie dla całej rodziny, stworzone z mięsa najlepszej jakości. Smacznego!