Bardzo często produkty pochodzenia zwierzęcego stanowią jeden z elementów codziennej diety człowieka. W Polsce największą popularnością cieszy się wieprzowina oraz drób, dlatego to właśnie te składniki tak chętnie lądują na naszych talerzach. Jednak, czy dieta mięsna faktycznie jest zdrowa? Czy warto sięgać po mięso i jak należy to robić, by posiłki smakowały całej rodzinie?

Jakie właściwości odżywcze ma mięso i wędliny?

Jeśli masz wątpliwości, czy warto jeść mięso, to zwróć uwagę na wartości odżywcze tego składnika. W końcu zarówno białe, jak i czerwone mięso dostarcza organizmowi wielu ważnych składników odżywczych. Przede wszystkim stanowi źródło dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka.

Dodatkowo dieta mięsna zapewnia niezbędne aminokwasy, jest bogata w żelazo, które jest lepiej przyswajalne przez organizm w porównaniu do żelaza pochodzenia zwierzęcego. Mięso jest też bogatym źródłem wielu minerałów np. siarki, miedzi, magnezu, fosforu oraz cynku. To właśnie dzięki diecie mięsnej możesz dostarczyć organizmowi witaminę B12 – jeśli zabraknie jej w diecie, to niezbędna jest suplementacja.

Skoro wiesz już, jakie właściwości odżywcze ma mięso, to teraz pora przyjrzeć się bliżej wędlinom. Oczywiście zależy to od wykorzystanego mięsa oraz sposobu obróbki. Największą popularnością cieszą się wieprzowe wędliny, które wyróżniają się sporą zawartością wapnia, potasu i fosforu. W ich składzie znajdziesz też cynk, witaminę E, B1 oraz B2. Ważna jest też wysoka zawartość białka – jeden plasterek wędliny, który ma ok. 15 g znajdziesz ok. 1,8 g białka.

Jak często warto jeść mięso?

Postaw na mięso dobrej jakości – najlepiej takie, które jest przygotowywane w sposób ekologiczny. Pamiętaj też o umiarze – dietetycy zalecają, żeby dzienna porcja mięsa, jaka ląduje na naszym talerzu, miała wielkość środka naszej dłoni, czyli ok. 100-150 g. Dodatkowo w ciągu tygodnia porcja nie powinna przekraczać 400-500 g mięsa czerwonego. Jeśli będziesz stosować się do tych zasad, to wcale nie musisz rezygnować z mięsa. Specjaliści zalecają też, by mięso jeść maksymalnie 2-3 razy w tygodniu, co pozwoli Ci na zachowanie równowagi. Dostarczysz organizmowi potrzebne składki, witaminy, a także mikro- i makroskładniki, a jednocześnie nie przekroczysz zalecanej ilości spożywanego mięsa.

Jakie są najzdrowsze sposoby przygotowywania mięsa?

W diecie mięsnej znaczenie ma nie tylko wybór odpowiedniego rodzaju mięsa, ale też właściwe przygotowanie. Do wyboru masz różne metody obróbki cieplnej np. gotowanie, pieczenie, smażenie, duszenie i grillowanie. Jednak, jakie są najzdrowsze sposoby przygotowywania mięsa? Wysoka temperatura sprawia, że mięso jest strawne, ale zostaje pozbawione części witamin, dlatego najlepiej, gdy skrócisz czas obróbki termicznej. Przede wszystkim szybko umyj mięso i nie zostawiaj go w wodzie, bo powoduje to utratę cennych składników odżywczych. Poza tym stosuj się do tych zasad:

  • delikatnie oprósz mięso mąką, aby ograniczyć wyciek soków;
  • maksymalnie ogranicz przetwarzanie mięsa przed obróbką cieplną;
  • jeśli chcesz gotować mięso, to wrzuć je do gotującej się wody;
  • najzdrowszym sposobem przygotowywania mięsa jest duszenie w niskiej temperaturze;
  • polecanymi sposobami obróbki cieplnej są też pieczenie w niskiej temperaturze oraz gotowanie na parze – sprawdzi się to w przypadku drobiu i ryb.

Pomysły na zdrowe i pyszne posiłki mięsne

Duszone mięso wieprzowe z warzywami

Duszona łopatka wieprzowa podawana z kaszą, ziemniakami lub ryżem to będzie prawdziwy hit w Twoim domu. Postaw na wersję z dużą ilością warzyw, a dodatkowo wzbogacisz to danie mięsne.

Składniki:

  • ok. 700 g łopatki wieprzowej,
  • 2-3 marchewki,
  • kawałek selera naciowego,
  • 2-3 cebule,
  • 2 papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka suszonych warzyw lub 3 łyżki bulionu warzywnego.

Zacznij od pokrojenia mięsa na kawałki, obsypania go solą i papryką. Rozgrzej olej na patelni i smaż mięso do zarumienienia. Następnie dodaj pokrojoną cebulę, zamknij naczynie i duś przez 10 minut. Później dodaj pozostałe warzywa pokrojone w słupki, wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i wlej szklankę gorącej wody z suszonymi warzywami bądź bulionem. Potrawę duś na małym ogniu przez ok. 50 min.

Pieczona karkówka z morelami

Kolejnym prostym, smacznym i pożywnym daniem mięsnym jest wyrazista w smaku karkówka z morelami. Podawaj ją z ulubioną surówką i ziemniakami oprószonymi koperkiem.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 g suszonych moreli,
  • 40 g rodzynek – najlepiej sułtańskich,
  • 2 marchewki.
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • szczypta curry,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 3 łyżki mąki pszennej.

Karkówkę pokrój w plastry, a następnie delikatnie ubij tłuczkiem do mięsa. Przygotuj marynatę z papryki słodkiej, curry, czosnku przeciśniętego przez praskę, oliwy i musztardy. Wymieszaj te składniki i natrzyj mięso – potem odstaw je na przynajmniej godzinę. Następnie posyp mięso mąką i smaż przez minutę z każdej strony. Później włóż mięso do żaroodpornego naczynia, dodaj warzywa, morele, rodzynki i dolej 100 ml wody. Piecz pod przykryciem przez ok. 70-80 min. Nastaw temperaturę na 160 st. C.