Co na obiad? Takie pytanie często pada z ust dzieci. Dopasowanie się do kulinarnego gustu dziecka i Twojego wcale nie jest proste. Szczególnie gdy mowa o niejadkach. Wtedy jednocześnie chcesz włączyć do diety pożywne składniki, a zarazem namówić malucha do zjedzenia całej porcji. Przychodzimy Ci z pomocą, ponieważ przygotowaliśmy dla Ciebie spis kilku niezawodnych przepisów. Z nimi nie będziesz już dłużej zastanawiać, co na obiad sprawdzi dla całej rodziny.
4 przepisy na obiad dla całej rodziny
Quesadilla z zielonym farszem
Zastanawiasz się, co na obiad podać, żeby zachęcić maluchy lub nastolatki do zjedzenia posiłku? Zainspiruj się znanymi restauracjami i fast foodami. Jednym z ciekawszych rozwiązań jest quesadilla ze szpinakiem. Możesz tam przemycić mnóstwo warzyw np. paprykę, dynię, cebulę czy pieczarki. Dodaj też indyk lub pierś z kurczaka. Koniecznie podawaj z lekkim sosem jogurtowym i świeżymi ziołami.
Do przygotowania quesadilli potrzebujesz:
- 2 szt. tortilli – najlepiej pełnoziarnistej,
- 200 g fileta z piersi kurczaka,
- garść świeżego szpinaku,
- 150 g mozzarelli,
- 200 g ulubionych warzyw,
- przyprawy – pieprz, sól, chili w proszku.
Przygotowanie quesadilli jest naprawdę szybkie. Wystarczy, że warzywa pokroisz w kostkę i włożysz do piekarnika, żeby zmiękły. Wcześniej nieco skrop je oliwą i posyp przyprawami. W tym czasie pokrój mięso na małe kawałki, następnie podsmaż na patelni aż do zarumienienia. Gdy warzywa i mięso są już gotowe, to ułóż je na jednym placku tortilli, dodaj też liście szpinaku, później posyp mozzarellą i przykryj drugim plackiem. Połóż je na rozgrzanej patelni, poczekaj, aż zarumieni się z jednej strony, a potem przełóż na drugą stronę. Gotową quesadille pokrój w trójkąty.
Chrupiące naleśniki ze słodkim nadzieniem
Dzieci bardzo często najchętniej zajadają się słodkimi posiłkami. Dlatego, gdy nie wiesz, co na obiad przygotować, to postaw na prawdziwą klasykę, czyli chrupiące naleśniki. W ten sposób możesz całkiem sprytnie dostarczyć dzieciom garść pożywnych owoców np. banany, kiwi, brzoskwinie, truskawki itp. Sprawdź, jak przygotować ten pyszny obiad.
Ciasto do naleśników wykonasz z:
- 1 szklanki mąki pszennej,
- 2 szt. jajek,
- 1 szklanki mleka,
- ¾ szklanki wody gazowanej,
- szczypty soli.
Wymieszaj mąkę, cynamon i sól, a następnie powoli dodawaj mleko, wodę oraz jajka. Możesz osobno ubić białka, aby naleśniki były jeszcze bardziej puszyste. W takim przypadku najpierw dokładnie wymieszaj pozostałe składniki i stopniowo dodawaj białko. Najlepiej używaj do tego silikonowej łyżki i wykonuj delikatne ruchy koliste, aby piana się nie zbiła. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i rozsmaruj na całej powierzchni. Dobrze ją rozgrzej, a następnie rozlej porcję ciasta. Naleśniki smaż do zarumienienia się z obu stron, posmaruj konfiturą, skyrem naturalnym lub pastą orzechową. Na koniec dodaj ulubione owoce, zwiń i ciesz się smacznym posiłkiem.
Szybki makaron z pomidorami i kurczakiem
Nie masz czasu, a chcesz przygotować dla rodziny pyszny posiłek. Nie zastanawiaj się wtedy, co na obiad podać, tylko postaw na szybki i pożywny makaron. Do jego wykonania potrzebujesz:
- pierś z kurczaka,
- kremowy serek śmietankowy,
- passatę pomidorową z dobrym składem,
- makaron np. kokardki,
- sól, pieprz, świeże zioła, parmezan do posypania,
- ulubione warzywa np. podduszoną marchewkę, brokuł lub cukinię, dobrze sprawdzi się też zielony groszek.
Zacznij od pokrojenia piersi z kurczaka w drobną kostkę, przypraw i podsmaż na odrobinie tłuszczu. Wstaw makaron do gotowania i przygotuj warzywa – możesz je ugotować na parze bądź wstawić do piekarnika. Gdy mięso jest już gotowe, dodaj 3 łyżki serka i 2-3 łyżki passaty. Tak naprawdę bez problemu możesz zmieniać proporcję, aby uzyskać konsystencję, która najbardziej przypadnie do gustu Twojej rodzinie. Dodaj jeszcze warzywa, wymieszaj z makaronem, posyp startym parmezanem i drobno pokrojonymi ziołami.
Śródziemnomorska frittata z fetą
Kolejny przepis na pyszny obiad jest równie pyszny i szybki, co pozostałe. Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą stanie się ulubionym obiadem całej rodziny. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 4 jajka,
- 2 łyżki mleka
- 2 szt. ugotowanych ziemniaków
- 100 g szpinaku,
- 100 g sera feta,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ pęczki szczypiorku,
- 1 łyżka oleju,
- ½ łyżeczki słodkiej papryczki.
W misce roztrzep jajka, dopraw je przyprawami i wsyp łyżkę posiekanego szczypiorku. Szpinak umyj i pozostaw do osuszenia. Następnie rozgrzej olej na patelni i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć szpinak i smaż do momentu zmniejszenia objętości. Ułóż na patelni pokrojone ziemniaki, wlej masę z jajek, a później pozostaw frittatę na 4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodaj pokrojony w kostkę ser feta i posyp słodką papryką. Włóż patelnię na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Jeśli nie masz patelni, którą można włożyć do piekarnika, to od razu przygotuj frittatę w formie do tarty np. silikonowej. Gdy nie tylko chcesz wiedzieć, co na obiad przygotować dla całej rodziny, ale też zależy Ci na pozbyciu się resztek oliwek, warzyw czy innych składników, to bez problemów możesz je dodać do frittaty. Dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsza.