Ciekawostki związane z mięsem
Regularnie jesz mięso i chcesz się dowiedzieć więcej na temat tych produktów? Zatem spodobają Ci się ciekawostki, jakie dla Ciebie przygotowaliśmy. Dzięki nim odkryjesz zupełnie inną stronę mięsa, które jest nie tylko częścią pożywienia, ale również ważnym elementem kultury wielu państw. Poznaj ciekawostki związane z mięsem!
8 zaskakujących ciekawostek związanych z mięsem
Pierwszy posiłek na księżycu
Czy wiesz, że bekon to był pierwszy posiłek, jaki człowiek zjadł na księżycu? Właśnie ten składnik wybrali 20 lipca 1969 roku Neil Armstrong i Buzz Aldrin. To najlepiej pokazuje, jak dużą miłością Amerykanie darzą bekon. Oczywiście kosmonauci spożyli na księżycu nieco inną formę bekonu w porównaniu do tej tradycyjnej. Wtedy bekon był dopasowany do trudnych warunków, jakie panują w kosmosie, dlatego był wysuszony i zamrożony.
Mięso pomaga w budowaniu mięśni
Zależy Ci na zbudowaniu masy mięśniowej? W takim razie zwróć uwagę na ciekawostki związane z mięsem, które dotyczą wartości odżywczych tego składnika. Włącz do swojej diety mięso, które jest bogate w białko – to podstawowy składnik budujący mięśnie. Ważnymi składnikami odżywczymi mięsa są także witaminy z grupy B, A, D oraz K. Zawartość tłuszczu w mięsie sprawia też, że witaminy są lepiej przyswajalne przez organizm.
W składzie mięsa znajdziesz również wiele innych potrzebnych mikroelementów np. miedź, mangan, cynk, jod oraz molibden, a także makroelementy typu wapń, żelazo, fosfor, magnez i wapń.
Światowa produkcja mięsa rośnie z roku na rok
Każdego roku rośnie światowa produkcja mięsa. Według szacunków w 2029 roku ma wynieść ona 366 mln ton. Trend związany ze zwiększonym spożyciem mięsa jest dostrzegalny na całym świecie – w tym również w Polsce, która na przestrzeni ostatnich 20 lat stała się jednym z największych producentów w Europie.
Polska plasuje się na pierwszym miejscu w Europie w produkcji mięsa drobiowego, na czwartym w produkcji wieprzowiny i siódmym w przypadku wołowiny.
Mięso można zamrażać i przedłużyć jego trwałość
Czy wiesz, że mięso nadaje się do zamrożenia? Czas, jaki mięso może spędzić w zamrażarce, zależy przede wszystkim od gatunku oraz tego, czy mięso było poddane obróbce cieplnej. Na pewno nie należy zamrażać mięsa, które przez długi czas leżało np. na kuchennej półce w temperaturze pokojowej. Mogło wtedy dojść do namnażania bakterii, które nie zostaną zniszczone przez niską temperaturę, jaka panuje w zamrażarce.
Zgodnie z zaleceniami specjalistów najdłużej w zamrażarce możesz przechowywać drób w całości – indyk i kurczak będą zdatne do spożycia nawet przez 12 miesięcy. Tyle samo czasu w zamrażarce może przebywać pieczeń wołowa. Jeśli chcesz przechowywać porcje kurczaka, to czas przydatności skraca się do 9 miesięcy. Najkrócej w zamrażarce może znajdować się boczek – zaledwie miesiąc.
Możesz łatwo sprawdzić certyfikaty
Masz możliwość sprawdzić, gdzie zostało wyprodukowane mięso, które znajduje się na sklepowych półkach. Wystarczy, że zwrócisz uwagę na certyfikaty, jakimi zostały oznaczone poszczególne opakowania. Jednym z najpopularniejszych oznaczeń w Polsce jest certyfikat „Polskiej Wieprzowiny”, który potwierdza, że mięso spełnia wysokie standardy jakościowe. Świadczy to także o tym, że mięso pochodzi z polskiej hodowli.
Rosnące znaczenie ekologicznej produkcji mięs
Rosnąca świadomość związana ze zmianami klimatycznymi jest widoczna także w przemyśle mięsnym, dlatego coraz więcej polskich przedsiębiorstw stawia na zrównoważone praktyki i ekologiczną produkcję. Dziś z powodzeniem możesz znaleźć firmy z certyfikatami ekologicznymi, które potwierdzają spełnienie wysokich standardów związanych z ochroną środowiska naturalnego oraz zapewnieniem godnych warunków zwierzętom.
Kulturowe znaczenie mięsa
Mięso to nie tylko część diety spożywanej przez miliardy ludzi na całym świecie, to również ważny element dla wielu kultur. Dobrym przykładem jest nie tylko Polska, gdzie schabowy to jedna z najważniejszych potraw, ale również Stany Zjednoczone ze zwyczajem przygotowywania hamburgerów. Warto też wspomnieć o argentyńskim asado, czyli grillowanym mięsie – to właśnie w tym niewielkim południowoamerykańskim kraju narodził się zwyczaj grillowania.
Na przestrzeni lat mięso stało się symbolem wielu kultur oraz niezbędnym elementem rodzinnych uroczystości. Dlatego trudno sobie wyobrazić święta, przyjęcia czy ważne wydarzenia bez tradycyjnych, mięsnych potraw.
Zróżnicowany doznania smakowe w zależności od regionu
Mięso może zaskakiwać swoim smakiem, co zawdzięcza dużej różnorodności ras zwierząt hodowlanych. W Polsce popularne są rasy wieprzowe np. wielkopolskie, puławskie czy mazurskie. W zależności od regionu Polski bądź hodowli mięso może mieć zupełnie inny smak, strukturę czy nawet kolor.
Na ostateczne doznania smakowe wpływ ma także sposób obróbki mięsa. Do dyspozycji masz wiele ciekawych metod m.in. marynowanie, pieczenie, gotowanie, smażenie i grillowanie. Rodzaj obróbki wpływa na strukturę mięsa, jak i ostatecznie również na wartości odżywcze przygotowanych posiłków.