Lato to idealny moment na grillowanie. Wspólne biesiady na świeżym powietrzu są doskonałą okazją do spotkań towarzyskich i spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Już sam proces przygotowywania jedzenia i grilla to dla wielu osób bardzo przyjemna aktywność. Co więcej, możliwości grillowania jest tak wiele, że niezależnie od kulinarnych upodobań każdy znajdzie coś dla siebie. Zanim jednak zaczniesz, poznaj 5 złotych zasad grillowania i serwuj potrawy, jak prawdziwy mistrz.

1. Wybierz odpowiedniego grilla

Do niedawna grill kojarzył się nam z jedynym, dość prostym urządzeniem, wyposażonym w palenisko i kratkę do ułożenia potraw. Dziś na rynku dostępnych jest jednak znacznie więcej możliwości, które różnią się między sobą zasadniczo. Zatem zanim zdecydujesz się na zakup grilla zastanów się dobrze i przeanalizuj różne oferty.

Po pierwsze odpowiedz sobie na pytanie, gdzie zamierzasz grillować? Jeśli masz do dyspozycji ogród możesz wybrać stałe, murowane palenisko. Odpowiednio przystosowane może posłużyć dodatkowo np. jako piec do pizzy. Jeśli natomiast dysponujesz mniejszą przestrzenią, lub planujesz zmieniać miejsca grillowania, wybierz urządzenie przenośne.

Grille przenośne dzielą się na węglowe, elektryczne i gazowe. Wciąż najbardziej popularne są te pierwsze. Ich ceny są bardzo zróżnicowane, dlatego każdy znajdzie model odpowiedni dla siebie. Decydując się na zakup, warto wybrać ten, który wykonany jest z materiału odpornego na korozję, ma opcję regulacji dopływu powietrza, jest wygodny do czyszczenia oraz stabilny. Alternatywą jest grill elektryczny, który dzięki niewielkim rozmiarom może nawet zastąpić piekarnik w kuchni. Najwięcej możliwości daje natomiast grill gazowy. Bardzo szybko się rozpala, ma zwykle kilka palników i dobrej jakości piekarnik. Dzięki temu pozwala przygotować praktycznie każdą potrawę, od steków, po delikatne warzywa czy owoce morza.

2. Dobierz metodę grillowania

Można wymienić dwie metody grillowania – bezpośrednią i pośrednią.

Bezpośrednie grillowanie jest odpowiednie do potraw, które wymagają krótkiej, maksymalnie półgodzinnej obróbki cieplnej. Stosowana jest zazwyczaj w grillach bez pokrywy. Bardzo wysoka temperatura grillowania w tej metodzie pozwala na szybkie przygotowanie niewielkich kawałków mięs, kurczaka, kiełbasek a także warzyw. Jej nazwa wynika z tego, że grillujemy dokładnie, bezpośrednio nad rozgrzanym paleniskiem

Alternatywą jest metoda pośrednia. Świetnie sprawdza się ona podczas pieczenia większych kawałków mięsa, całego kurczaka lub indyka, potraw wieloskładnikowych, kiedy zależy nam aby aromaty dobrze się przenikały, a nawet delikatnych ryb i deserów. Ta metoda możliwa jest do zastosowania wyłącznie w grillach z pokrywą, która sprawia, że każdy kawałek mięsa lub ryby jest poddawany tej samej temperaturze, ale ekspozycja pokarmów na ciepło jest mniejsza ponieważ nie znajdują się one bezpośrednio nad paleniskiem.

3. Dobrze przygotuj grilla

Zacznijmy od podstaw czyli odpowiedniego rozstawienia urządzenia. Pamiętaj, że musi ono stać stabilnie. To nie tylko kwestia wygody, ale przede wszystkim bezpieczeństwa. Będziesz mieć bowiem do czynienia z temperaturami oscylującymi wokół 200-300 stopni Celsjusza. Grillując zawsze miej pod ręką rękawice ochronne praz szczypce i inne potrzebne narzędzia. Nigdy nie dotykaj grilla gołymi rękoma!
Jeśli urządzenie było już wcześniej używane, przed ponownym rozpaleniem wymaga dokładnego oczyszczenia. Mowa jest tu zarówno o ruszcie, na którym zawsze zostają resztki potraw i sporo tłuszczu, jak i dnie.
Dopiero teraz możesz odpalić grilla lub, w przypadku węglowego – wsypać węgiel lub brykiet. Zwróć uwagę, aby były one całkowicie suche. W przeciwnym wypadku może się nie udać rozpalić.
W grillowaniu jednym z najważniejszych czynników jest dobranie odpowiedniej temperatury, dlatego musisz się uzbroić w cierpliwość, szczególnie w przypadku grilla węglowego. Jedną z prostszych metod szacowania stopnia rozgrzania grilla jest trzymanie nad rusztem dłoni. Jeśli wytrzymamy ok. 5 sekund to warto jeszcze poczekać, jeśli tylko 3 sekundy to grill jest gotowy do pracy.

4. Odpowiednio przygotuj mięso i warzywa

Choć kiedyś uważano, że przygotowanie potraw na grillu to prosta metoda, dziś już chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że to trudna sztuka. Dobranie odpowiedniego sprzętu, przygotowanie go i rozpalenie to dopiero początek. Jak zwykle w kuchni, sekret tkwi w szczegółach. To jak przygotujemy wszystkie składniki potraw, mięso i warzywa będzie miało kluczowe znaczenie dla ostatecznego efektu, jaki uzyskamy.

Mięso przeznaczone na grilla warto zamarynować z wyraźnym wyprzedzeniem. Zrób to nie godzinę, a dzień wcześniej. Stek dobrej jakości oprósz tylko odrobiną soli i pieprzu, natomiast karkówkę czy kurczaka dopraw także innymi ulubionymi przyprawami. Nie przesadzaj z olejem w marynacie, ponieważ skapując z rusztu będzie wzniecał niepotrzebny ogień. Możesz także użyć papierowego ręcznika, którym osuszysz kawałki mięsa i warzyw tuż przed położeniem na grilla.

Grillując warzywa i owoce pamiętaj, że jeśli pokroisz je na zbyt małe kawałki mogą rozpaść się pod wpływem temperatury. Dobrym wyjściem jest przygotowanie ich w formie szaszłyków. W niektórych przypadkach sprawdzi się także folia aluminiowa lub specjalne akcesoria. Podobnie jest w przypadku delikatnych ryb i owoców morza.

5. Pamiętaj o grillowym savoir-vivre

Jeśli decydujesz się na grillowanie, pamiętaj nie tylko o zasadach bezpieczeństwa, ale także przepisach regulujących tą formę spędzania czasu i przyrządzania posiłków. Grillujesz we własnym ogrodzie? To jesteś szczęściarzem. Jeśli jednak teren graniczy z posesją sąsiada, zwróć uwagę, aby na nią nie dymić. To szczególnie istotne w przypadku grilla węglowego.
Planując grillowanie na łonie natury, sprawdź obowiązujące w danym miejscu przepisy i ewentualne obostrzenia. Latem, kiedy często panuje susza, w wielu miejscach nie wolno rozpalać nie tylko ognisk, ale żadnych urządzeń z otwartym ogniem.
Najtrudniej jest z pewnością grillować w mieście, ale i to nie jest niemożliwe. Dowiedz się, jak na tą kwestię zapatruje się administracja Twojego osiedla. Bardzo możliwe, że obowiązuje Cię całkowity zakaz grillowania na powietrzu. Wówczas ratunkiem będzie kuchenny grill elektryczny lub wyszukanie miejsca piknikowego, w którym przygotowywanie potraw na grillu jest dozwolone.