Dziś już nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na białą kiełbasę – od tych tradycyjnych, po nieobliczalne wariacje z białą kiełbasą w roli główne. Zacznij też odróżniać  wysokiej jakości białą kiełbasę od tej, po którą lepiej nie sięgać.

 

Jaką białą kiełbasę warto jeść?

 

Przede wszystkim już na samym początku trzeba podkreślić, że kluczowe jest to, aby kupować jedynie wysokiej jakości białą kiełbasę lub ewentualnie zrobić ją samodzielnie w domu. Jedynie takie kiełbasy mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i są naprawdę smaczne.

 

 

Jak rozpoznać, która biała kiełbasa jest warta naszej uwagi?

 

Otóż już sam jej wygląd zewnętrzny wiele nam powie – z wierzchu powinna być biała, ale w środku widoczne musi być czerwone lub lekko brązowe mięso. Z kolei po sparzeniu powinna stać się szara. Niskiej jakości biała kiełbasa wyróżnia się tym, że po wbiciu w nią widelca wylatuje z niej woda oraz tłuszcz. Do tego wyraźnie wyczuwalna jest spora ilość soli, zamiast aromatu różnych przypraw. Nie da się ukryć, że wysokiej jakości białą kiełbasę od tej niskiej jakości odróżnia też cena oraz zawartość mięsa. Niektóre sklepowe produkty zawierają jedynie ok. 60% mięsa wieprzowego, a resztę stanowią ulepszacze i różne dodatki, które sprawiają, że ma ona dłuższy termin ważności i ładniej wygląda. Jednak brakuje jej przede wszystkim tego wyjątkowego smaku prawdziwej białej kiełbasy, za którą tak bardzo tęsknimy, kiedy miną już święta Wielkanocne.

 

3 przepisy na białą kiełbasę na Wielkanoc

 

Fenomen białej kiełbasy polega na tym, że znakomicie sprawdza się w tak wielu potrawach, że zdecydowanie możemy choćby odrobinę puścić wodzę wyobraźni. Zdecydowanie gdziekolwiek się znajdzie, stanie się dodatkowym atutem, a wszystko to dzięki swojemu wyrazistemu i niepowtarzalnemu smakowi. Poniżej przedstawimy 3 przepisy, które znakomicie sprawdzą się na Wielkanoc.

 

 

Biała kiełbasa zapiekana w cydrze

 

Nieco inne spojrzenie na temat tradycyjnej zapiekanej białej kiełbasy. Jeżeli masz w tym roku ochotę na danie bardziej aromatyczne i wyraźniejsze w smaku – koniecznie wypróbuj ten przepis.

 

Składniki:

  • 500 g parzonej białej kiełbasy,
  • 1-2 jabłka,
  • 2 mniejsze cebule lub 1 duża,
  • ok. 5 cm pora (opcjonalnie),
  • gałązka rozmarynu,
  • sól, pieprz (według uznania),
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

  • Kiełbasę natnij po obu stronach,
  • Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Na koniec smażenia dodaj pory (jeżeli ich używasz),
  • Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i podziel na 8 części,
  • Do naczynia żaroodpornego (lub brytfanki) włóż kiełbasę. Pomiędzy kiełbaskami rozłóż cebulę, cząstki jabłek i gałązki rozmarynu. Na koniec zalej wszystko cydrem jabłkowym.
  • Piecz w piekarniku o temperaturze 180 st. przez 40 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i dopiecz kiełbasę przez ok. 10 minut aż się zarumieni

 

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

 

Jeśli jednak nie masz ochoty na odmianę, to możesz zdecydować się na bardziej tradycyjną formę białej kiełbasy. Prawdziwym hitem jest połączenie białej kiełbasy z sosem chrzanowym. W dodatku sposób przygotowania tej potrawy jest bardzo prosty.

 

Składniki:

  • 500 g parzonej białej kiełbasy,
  • 600 g ziemniaków,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 250 ml mleka 3,2%,
  • 200 g tartego chrzanu (ze słoiczka),
  • sól, pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, po czym wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego. Posól i popierz według uznania,
  • Śmietanę wymieszaj z mlekiem oraz chrzanem i zalej sosem ziemniaki,
  • Kiełbasę natnij i ułóż na ziemniakach w sosie,
  • Piecz w piekarniku o temperaturze 200 st. przez 60 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i dopiecz kiełbasę przez 15 minut aż się zarumieni.

 

Pikantna odsłona białej kiełbasy z grilla

 

Czy wiesz, że z grilla czy na ruszcie można zrobić już wszystko? Biała kiełbasa nie jest tutaj wyjątkiem! Oto ciekawy przepis na niekonwencjonalną potrawę wielkanocną:

 

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne.

Przygotowanie:

  • Wymieszaj ze sobą musztardę z olejem, pieprzem, miodem i octem.
  • Ponacinaj na ukos kiełbasę i włóż ją do przygotowanej marynaty.
  • Następnie pozostaw kiełbasę w marynacie przez ok. godzinę.
  • Włóż kiełbasę na rozgrzany grill czy ruszt i piecz do momentu, aż się zarumieni z obu stron. Sam zdecyduj, jak bardzo spieczona ma ona być.

 

Jak widzisz, biała kiełbasa ma nie jedno imię. Niezależnie czy wykonasz ją samodzielnie, czy postawisz na jej szaloną odsłonę, na pewno będzie smakowała przepysznie.

 

 

Dołącz do nas na Facebooku